Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!

Алиансът е единственият гарант за сигурност в региона, заяви премиерът
Обновена: 12 дек 2019 15:00 | 12 дек 2019 15:00, Елка Василева
237
Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!
Бойко Борисов и Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел.

Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и нашия съюз, добави премиерът.

Той посочи, че се работи за АЕЦ-Белене и "Балкански поток", за да има диалог с Русия и за поддържане на баланса, който дава възможност на България да играе ключова роля в региона и Черно море.

"Нищо тайно и скрито не правим. Подписаното споразумение за координационния център на НАТО във Варна среща огромна подкрепа в алианса", посочи Борисов, цитиран от БТА.

"Не се натискаме за координационен център, ние и сега имаме координационни функции, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят", поясни премиерът.

Още по темата
Той отбеляза, че на днешната среща е обсъден приносът на нашата страна за приемането на Северна Македония в НАТО с подписването на двустранния договор между Скопие и София.

Премиерът посочи, че преди години нашата страна не е можела да влага повече в отбрана заради натрупаните бюджетни дефицити, фалита на КТБ, изплащането на реакторите за АЕЦ-Белене и разходите около американските ТЕЦ у нас. "Това са със сигурност над 7-8 милиарда и тогава казах, че за съжаление последното, за което ще мислим, е да се въоръжаваме. С това, че БВП се повиши и нашата икономика заработи в пъти по-добре, си позволихме да започнем да отделяме пари и за армията", добави премиерът.

Той допълни, че освен нови изтребители, нашата страна е напът да купи два миночистача от Холандия.

По неговите думи са възможни преговори за придобиването на свалени от въоръжение подводници от Норвегия, ако може да бъде постигната добра цена и ако икономиката продължи в положителна посока.

Борисов уточни, че е необходимо средства да бъдат насочвани не само към военновъздушните сили, а и към военноморските сили и пехотата. „Нашите специални части са безспорно от най-добрите. Те допринасят България да е от най-надеждните съюзници в НАТО“, заяви премиерът.

"Тази година отбелязваме 15 години от присъединяването на България към НАТО, страната допринася за алианса и за общата ни сигурност по много начини", посочи от своя страна Столтенберг.

Той отбеляза значителния български принос за сигурността в Черно море с осигуряването на кораби за патрулите в района. Обстановката със сигурността в района на Черно море се промени и НАТО отговаря с повишено присъствие, поясни генералният секретар.

"Приветствам увеличението на българските отбранителни разходи до 3,25 на сто от БВП за тази година - това е значително и показва, че България е сред деветте държави от алианса, които изпълняват целта за равнището на отбранителните разходи. Тези усилия укрепват НАТО и правят България по-сигурна", добави Столтенберг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смърт за тиранина Борисов и НАТО!
54
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко комисионни в долати и евро взеха при това поредно навеждане до земи?
53
6
 
4
 
! Отговори
до ПроСоТо преди 4 години
и за това вият от руското оръжие вече и в Турция.
52
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От НАТО и ЕС понасяме само загуби и вреди. Печелят само властимащите, на които им се плаща, за да им изпълняват заповедите.
51
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уважаеми сънародници, според този субект ние сме първа икономическа, политическа и военна сила в Европа, всичко е растеж и просперитет.... Моля, свалете розовите очила!Истината обаче е видна за всички и у нас, и по света!
50
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО ВЪН!
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да се изразя нецензурно и затова ще му кажа да си купи от аптеката специалното лекарство "за възпиране"!!!!!! НИЩО ДРУГО НЕ МОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
48
3
 
7
 
! Отговори
мислещ преди 4 години
До ФактДържавен преврат в Украйна, опит за държавен преврат в Сирия, изБити стотици хиляди най-вече християни, милиони бежанци, това ли да видя гл...ко тролски без мозък
47
0
 
17
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Явно има нужда от разяснение за "патриотите" готови да вадят саби. България е наименование на данъчната служба на територията с все по-малко говорещо български население. Населението работи за чужди работодатели и плаща данъци с които се купува оръжие за армия кото да защитава имуществото на същите работодатели. Какво всъщност ще защитават нашите деца: американските тецове, руския нефтохим, италианските банки или канадските концесии!? И от кого?
46
1
 
18
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Когато ни доставят Ф16 блок 70 всички съседи ще завиждат и цъкат с език."ХАХАХАХАХА-ХАХАХАХАХА-ХАХАХАХАХА... Кои точно съседи ще завиждат? Пък като купите и двете утилизирани подводници от Норвегия, направо ще се пръснат от яд.
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въоражаваме се с вторичните суровини на америка, турция или русия да духнат и са ни изварнили със земята
44
0
 
3
 
! Отговори
До всички преди 4 години
Слави идва да се учи на ваш гръб, глупачета. Зашеметяваща е любовтта на народа към Бойко и неговите глупости.
43
2
 
19
 
! Отговори
Няма преди 4 години
Я ми кажете за успешна мисия на НАТО?!
42
1
 
15
 
! Отговори
Пак преди 4 години
До 51,Да виждаме точно там НАТО,донесе хаос и смърт.
41
1
 
20
 
! Отговори
Гросмайстор преди 4 години
Пешката БОрисов с радост ще се пожертва в името на НАТО, за да се прероди като ЦАРИЦА....в Симитли.Турция превзе половин Кипър и нищо.Турция ежедневно тормози Гърция и Кипър и ги заплашва и нищоТурция нападна и унищожи съюзниците на НАТОвския шеф САЩ в Сирия и нищоТурция говори за планове да си върне земите в България, защото били техни и нищоНо съм сигурен, че за Тиквата специално и великия НАТОвски член/съюзник България, ще направят изключение :=))
40
0
 
22
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Въоръжаваме се за да ти купим индулгенция за невинност от USA ,че ти държат досието на трупчета и може да гримне всеки момент и затова слушкаш !
39
10
 
0
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Нали се сещаш, че нито една военна техника не е произведена пред поръчката? Две държави, ако поръчате един ф16, тези ф16 няма да са едни и същи. Всяка държава има различни претенции. Ако бяхме поръчали грипен, пак щях е да чакам 8-12 месеца за първите самолети. За Русия щеше да е същото, плащаш, произвеждат и донасят.
38
2
 
28
 
! Отговори
факт преди 4 години
Типична бананова държава,управлявана от марионетно правителството,което харчи пари за глупости с цел да остане на власт!
37
20
 
2
 
! Отговори
Факт преди 4 години
НАТО пази България от рускотурския тероризъм !за справка: виж Украйна, виж Сирия
36
1
 
19
 
! Отговори
Дръж ми бирата преди 4 години
Разбирайте,въоражаваме се за да може ББ да глътне няколко детестки(защо не стотици) милиони $$$ Евро и друга валута :) Как може да го възпръъъъ.