Спазват ли се правата на българите в Сърбия?

България може да наложи вето на Сърбия за ЕС и НАТО
Обновена: 14 яну 2020 15:44 | 14 яну 2020 15:14, Александър Попов
14
 
Сръбският външен министър Ивица Дачич направи остро изказване срещу българското малцинство в Босилеград и Цариброд. Защо Сърбия си позволява това, и то по време на европреговорите?
 
"Изказването е цинично, защото преди 100 г. Сърбия завладява тези територии – Босилеград и Цариброд, по силата на Ньойския договор, разкъсвайки семейства и села. Ясно е, че това малцинство не е останало да живее в Сърбия по негово желание, останало е там, поради това че България губи няколко войни поред и съответно сърбите са тези, които печелят територия - България никога не се разширява в териториална посока към Сърбия", каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Александър Сиди от ВМРО/ОП.
 
По думите на Сиди, това население живее в най-бедната част на Сърбия – нарочно е оставена да бъде така. От около 100 хиляди души преди около 25 г. сега са около 30 хиляди, които са останали в тези територии. Останалата част от хората са отишли или във вътрешността на Сърбия, или са дошли в България, или са взели български паспорти и са заминали на Запад. Така че, политиката по обезбългаряване е целенасочена, подчерта Александър Сиди.
 
За какво ще настояваме по време на европреговорите, доколко твърди ще бъдем?
 
Според Александър Сиди, по време на европреговорите сме длъжни да поставим българското малцинство, колкото и да не му се иска на Дачич, постоянно на масата на преговорите. В конституцията пише, че българското малцинство трябва да има всички права, а всъщност държавата нехае по този въпрос.
 
Александър Сиди е категоричен, че България може с много по-остри дипломатически ходове да накара Сърбия най-сетне да изпълнява своите ангажименти. „Най-крайното възможно решение е да се стигне до налагане на вето“, каза депутатът от ВМРО/ОП. „Аз лично се съмнявам. Смятам че здравият разум от страна на политиците в Белград ще ги накара да променят своето отношение по посока на този въпрос и съответно няма да стигнем до крайности да бъде спирана Сърбия по пътя й към Европа и НАТО“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Дебър преди 4 години
По Ньойският мирен договор Западните покрайнини са дадени на Словено Хърватско Сръбско кралство за 100г и докато съществува кралството или неговият приемник Югославия Юридически по Международен договор трябва тази територия да е част от България Къде сте бг политици и Б Б
9
2
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
В момента, не преди 100 години, Сърбия е единственият потенциален съюзник на България. Българите в Перник, Драгоман, Видин или Кюстендил, както и в почти всеки Български град не са в по-добро положение от малцинството ни в Сърбия. Това не пречи да си защитаваме интересите. А ВМРО обслужва едно посолство.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземат тия сърби да преместят българите в малко по-развит район ***.
7
7
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
А българите във Судан и Виетнам кога?
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди всичко би трябвало да си зададем въпросаСпазват ли се правата на българите в България.
5
5
 
10
 
! Отговори
хохо преди 4 години
И точно това не разбирам , защо наричате сърбите "братя" ?
4
3
 
15
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Те тук не се спазват ти за Сърбия питаш.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия иска от Косово територии със сърби.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви права не са им нарушавани, навремето по официалната сръбска телевизия имаше новини на български, както у нас сега има на турски.
1
5
 
9
 
! Отговори
руското малцинство преди 4 години
от над 350,000 етнически руснака, които бяха заселени по нашето Черноморие след 1990 г. под фалшивия притекст за български корени какви права имат?ВМРО са създадени и се спонсорират от руските служби, затова току на официте им изниква руския флаг, а сега работят по програмата на Путин - никакви повече ЕС и НАТО за балканските държави, това е руска територия.Затова изведнъж се активираха анти-български настроения както в Сърбия така и в Македония, а ВМРО са нужната им (псевдо) реакция.