Борисов от Давос: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС

Последователно подкрепяме страните от региона по пътя им към ЕС
Обновена: 21 яну 2020 11:04 | 21 яну 2020 11:04, Александър Попов
170
Борисов от Давос: Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС
Снимка: Правителствена служба

"България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към членство в ЕС", заяяви Бойко Борисов по време на изказването си в панела "Диалог за дипломацията на Западните Балкани" в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Пред участниците в дискусията българският премиер акцентира, че изключително важно е да се запази ролята на политиката на разширяване на ЕС като катализатор за осъществяване на ключови реформи в страните от региона. 

"Тези реформи са необходими както за модернизирането и развитието на Западните Балкани, така и за стабилността и просперитета на този стратегически важен за ЕС регион", посочи министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му различните инициативи и формати на регионално сътрудничество в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на политическата, икономическата и социалната стабилност в региона. 

Той припомни, че България, съвместно с Република Северна Македония, от 1 януари 2020 г. домакинства Берлинския процес и добави, че страната ни е поела този отговорен ангажимент като естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и извеждането на преден план на процеса на европейската интеграция на Западните Балкани в политическия дневен ред на Съюза.

"Приоритетите на съвместното председателство на Берлинския процес са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и свързаност между хората, особено сред младите, включително чрез образование", подчерта премиерът. 

Той уточни, че един от основните проекти, които следва да бъдат реализирани, е напредък в изграждането на трансевропейския Коридор № 8. Той има ключово значение за региона и ще представлява добър пример за свързаност на Западните Балкани със съседните държави членки на ЕС.

"Дълбоко сме убедени, че бъдещето на страните от Западните Балкани  е в ЕС, тъй като без тях европейският проект е непълен. Хърватското председателство също планира организирането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани и ще поддържа фокуса върху европейската перспектива на региона в дневния ред на ЕС", акцентира Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: Бойко БорисовДавос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Кармен Младеновауважаема,аз не знам кой ги избира споменатите,но знам кой НЕ ги избира:-И това сме НИЕ-"заспалите" българи.."Докато мъдрите се намъдруват,лудите се налудуват"..Отдавна се опитвам да обърна внимание:-Всеки Божи ден ,в който Мутрьо и неговата Хунта от некадърни държанки властват в територията,е ПАГУБНО ЗАГУБЕН за нацията и държавата...Скоро,СЪВСЕМ СКОРО ще.."ИЗПИЩИМ НА УМРЯЛО",но ще бъде късно.И нема защо да се оплакваме:-Вината е изцяло наша!
110
2
 
8
 
! Отговори
we преди 4 години
Същинский исполин! Роден да разрешава заплетени глобални проблеми! Да живей!
109
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало , премиере, ти оправи ли си твоята държава (колония), че си се загрижил за западните Балкани ?
108
17
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Имиджът и влиянието на ПП ГЕРБ расте главоломно... - за всички стана ясно, че само те могат да разрешат каквато и да е създала се криза, разбраха, че само те работят с грижа за народа... - за Перник вече се говори, че е бъдещ бастион на ГЕРБ - начело с кмета...
107
7
 
12
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Кой ги избира и слага на власт тия: Луканов дето слава Богу вече е под земята,Филип Димитров,Софийски,Пасито,Ж.Желев,Костов,бат Петю-конската глава,Първанов,Плевнята генерал-пожарникаря Борисов и колко още много,-не мож ги изброи...Кой ги избира,оценява и с какви програми за водене на тази държава и този народ безчистваха,крадоха и предаваха и продаваха БГ
106
6
 
12
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Нацелува ги и прегръща всичките! Хубава целувка имаше и за Кери!
105
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бъдещето на този и придворните му е в райе!
104
10
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-99,абе миризлив *** ти каква работа имаш в европа,най-бедния,най-крадливия ,народ сте вие ганьофците.
103
7
 
13
 
! Отговори
1 преди 4 години
др.борисов,за западните балкани си прав,но за нашата нещастна родина,която вече 10 години е в ЕС,но положението на българския народ е трагично,пенсии по 100 евро,заплати по 300 евро,затова положение,сте виновен лично вие,с това диктаторско управление.
102
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 10 години управление на Бойко БорисовБългария е най-бедната държава в Европа.Омразата към Б.Б. ще нараства.
101
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отиди и прочети истинските статистики на истински наши икономисти и чужди също. Само от милиардите външен дълг и заеми свят ще ти се завие. Отделно си прибират по офшорките 12-20 милиарда годишно, които се управляеат от приближените им в чужбина 12 човека.
100
3
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
до колегата долу дет вика:-"Тоя гледа хем тъпо,хем злобно"..:-Колега,ако Ломброзо СЕГА пишеше труда си "За престъпните типове",на всяка втора страница щеше да се мъдри снимката на тоя....Разбира се,д-р Шипковенски../жив ли е още?/ тоже би се заинтересовал професионално от "Женерала"..
99
3
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Борисов говори,бла-бла нонстоп,но аз само вярвам,на моя си джоб !
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
97
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България:- Първа по смъртност в ЕС.- Първа по рисок от бедност в ЕС.- Последна по върховенство на закона в ЕС.- Последна по жизнен стандарт в ЕС.- Последна по свобода на словото.Да не продължавам.. ама нищо вие мислете за западните балкани...
96
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименимаш предвид ТВОИТЕ "икономически показатели",нали?
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албания, Босна и Косово са потурчени и нямат място в Европа. Турци само на 300 км от папата е срам за христянството. ЕС пък е *** на Франция и САЩ и по-малките страни им стават колонии.
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде що са "построили" всичко пада и се срутва след тях - магистрали, градски пътища и тротоари, санирани уж мазилки, мостове, кръгови, училища и градини с паднали покриви и т.н.
93
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента икономическите показатели на България са най добрите за всички времена, а вие искате да довлечете фалитаджиите от БСП.
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво чакаш българино... *** племето ти загубено аз