Помирение между институциите – възможно ли е?

Според експертите, то няма да се случи скоро
10 фев 2020 22:15, Нели Христова
71

През изминалата седмица чувството, че инситуциите са във война, така и не отмина. Въпреки че и двете страни са категорични, че не искат сблъсък с никого, нападките и от двата бряга продължават. Можем ли да очакваме помирение скоро?

"Засега не се очертава помирение между институциите, те вече се хлъзгат в една спирала и сякаш нейната инерция ги повлича все повече. При всички положения ще има някаква развръзка", каза политологът Цветанка Андреева в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Вчера главният прокурор Гешев говори за първи път за това разследване, войната я води Румен Радев, той е поставен с такава цел там", коментира журналистът Юлий Москов

Според него президентът прави това от първия си ден, а правителството е коректно към държавния глава.

"Радев експлоатира президентската институция за лични политически цели. Моделът на мира, който ГЕРБ налагаше, свърши и явно е изчерпан. Сякаш режимът на управление започва да се консервира", добави Андреева.

До думите ѝ някой трябва да представи работеща формула за помирение.

"В питането си към Конституционния съд Гешев не е споменавал импийчмънт. Разследването за търговия с влияние не е на главната прокуратура, а на КПКОНПИ. Гешев пита по съвсем друг повод", разясни Москов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй прогнозира, че Конституционният съд ще отговори, че президентът може да бъде разследван.

"Поради високия си рейтинг Радев има всички основания да бъде стреснат. В Германия си тръгна един президент, защото се беше възползвал от позицията си за кредит с по-ниска лихва. Радев има всички основания да се страхува", смята Цветанка Андреева.

Андреева изтъкна, че идеята за имунитета е достижение на демокрация - да пази от политическа репресия и политически натиск, но "нищо повече".

Двамата изказаха мнението си за наложената забрана от САЩ за влизане на съдия Андон Миталов и изказването на Херо Мустафа, че това ще е само началото на списъка.

"Трябва да сме благодарни на САЩ за това. Слаби сме срещу корупцията, защото огромна част от корупцията у нас има руски произход", смята Москов.

"Пищенето срещу американците няма смисъл, нашата държава е много слаба в тази битка. Има нужда от тази помощ", oбясни Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фатмето от първия ден е на нож с управляващите. На червения *** колкото и да му обясняваш, той от дума не разбира и си знае неговото. Кауза пердута.
22
6
 
0
 
! Отговори
И за разлика от: преди 4 години
Григорий Перлман аз не се крия, нито крия какво съм направил. Напротив публикувах решението в публичното пространство и ако толкова дължите да ви скрия шапките с парче тебешир нямате проблем. Няма ментална нездравост освен генетична, която да не мога да изкарам от пациент, но излекуването има вторични и третични щети в много измерения. И за разлика от Перлман наистина няма да откажа еквивалента на медал на Фийлдс за психотерапевтична дейност. Ай със здраве ...
21
4
 
0
 
! Отговори
И сте пълен шаш преди 4 години
Като ония случай дето един човек с парче тебешир и черна дъска скри шапката на най-големите мозъци на света. Та и аз така ровейки се в тъмнината на митовете съм ви скрил шапката за втори път и без изобщо да преувеличавам ви казвам, че тоя свят изобщо не е същия и започва да претърпява метаморфоза, която вие спирате и аз искам просто да престанете да криете едни доказано болни хора и столкъри и да им видите сметката за да могат здравите "столкъри" не само да могат,а трябва да си свършат работата
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
blufeuri, chernoborsadjii i offshorni spekulanti kuhoglavi bg generali...
19
4
 
0
 
! Отговори
И може много преди 4 години
Много може да си говорим за това, как мойте прости методи работят. А вашите сложни медикаментозни превръщат човешки същества в зеленчуци и ще стигнем до фразата глупави били малко ще боли. Болестта е конструкция ментална, която може да бъде разрушена много по-лесно отколкото е създадена и понеже никой нищо не ми позволява в условията на вашата абсолютна безпринципност и знаейки, че индустрия за милиарди не се разпада лесно ще да знаете, че въпреки всичко аз победих!Наказано добро, ненаказано зло
18
6
 
13
 
! Отговори
Подписка преди 4 години
Крайно време е да се пусне позписка за оставката на управляващите. Ще бъде интересно, колко души ще са за оставката и солко да останат. Президентът е избран пряко, мажоритарно, а за управляващите са гласували наколко пъти по-малко, от колкото за президентът. Управляват, защото с пазарлъци успяха да намерят партьори. Но нарждът не е предпочел нито едните, нито другите.
17
2
 
0
 
! Отговори
Горд българин преди 4 години
До Аз искам да кажа:Кажи че намираш аналогия с режима преди 89, все пак не съм поет и никога не съм стремял да бъда такъв.Извинявай ако съм те обидил, но тези двамата заслужават само - no comment.
16
1
 
0
 
! Отговори
И говорейки преди 4 години
От позицията, че ситуацията е много F.U.B.A.R някой нещо трябва да пожертва ....
15
1
 
0
 
! Отговори
Аз искам да кажа: преди 4 години
На студентите на Тошко. Учи ви най-шуробаджанашкото *** без никакъв стаж в човешката история. И ще бъдете мъдри отвъд познатата вселена да му направите живота по-черен от черна дупка. Има много артистични прийоми ... Всеки един от другите шест щеше да ви направи прекрасни професионалисти и хора и Олег не е професионално тоя срам да ви срами университета, който аз много обичам въпреки всичко. Той си е ми е моята Алма матер и на мама!
14
5
 
8
 
! Отговори
Горд българин преди 4 години
До Чакай сегаЗа мене ли се отнася ве ***.Ало Ваньо го има на запис, за Мишо бирата, всеки знае че е неудобен.Ако вярваш на тези псевдо експерти, значи мястото ти е в лудницата.
13
4
 
0
 
! Отговори
Виж сега слънце преди 4 години
Няма да ти изляза от главата Тайдъс докато не се чуе изстрел и в главата ти е попаднало чуждо тяло на оловна основа .... В живота а не във филмите шута си го отнася пръв ...
12
13
 
7
 
! Отговори
Светла Вълчева преди 4 години
Президента трябва да обединява нацията,а не да я разединява....В това отношение той не полага никакви усилия.....,както правеше Желю Желев,та дори и Първанов....
11
4
 
0
 
! Отговори
В смисъл: преди 4 години
Аз на к'во ги уча, вие на какво ги учите .... Плащай казах в кръв плащай ....
10
6
 
0
 
! Отговори
Ей Радков преди 4 години
Ходи сега обяснявай, че нямаш сестра, като имаш сестра. Какво да ти кажа Джони, живея на място дето има питстоп и всичко се чува! И поназнайвам това онова, подочувам това онова! Поназнайвам това онова ... Учил съм тия ония ....
9
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а на летеца - САЩ направо червен печат ще му бият.
8
3
 
1
 
! Отговори
Още по-весело: преди 4 години
Абе и к'во подслушвали сте ме седем години по некви скалъпено обвинение що ви дразня и като не сте намерили абсолютно нищо, което да защитава жалката ви теза сте рекли да го заметете под килима а? Не настоявам на тримата шоумен шутове главите им да си сменят цветовете за месец! В смисъл едно е съд, друго е другарски съд, трето е публично опозоряване и екзекуция! Главите им да станат ръбави .....
7
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проводник е на руски интереси. Не му вярвам!!!
6
21
 
11
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 4 години
Нито импийчмънт,нито оставка не искам за Президента.За тези 4 години,тази институция е мъртва.Да плюеш, раздаваш грамоти и медали,и да взимаш за това 12 000,е повече от наглост.
5
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да се случи. Подслушването на президента беше капката, която преля чашата. Корумпираното правителство използва прокуратурата като бухалка и се опита да го накара да мълчи. Президентът е трън в очите на корумпираната политическа класа, понеже е човек, който живее само от заплата, докато те крадяха апартаменти и криха пари от хазарт.
4
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не харесвам Радев защото подозирам, че той иска да ни върне руското робство, което беше най-страшното време в българската история. Ще трябва да положи още много усилия за да ме убеди, че не иска това.