Новата политическа битка: Кой да направи крачката към еврозоната

Според финансисте страховете от еврото са прекалени
160
Новата политическа битка: Кой да направи крачката към еврозоната
Снимка: Pixabay

"Дебатът за влизането в еврозоната засяга всеки един българин и е важно да се води с факти". Това каза пред БНР Илияна Цанова - заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки.

По думите ѝ фиксираният курс на лева към еврото вече е вход в еврозоната.

Още по темата

"Като неформален член на еврозоната, ние нямаме възможност да влияем на решенията там, но влизайки в "чакалнята" на еврозоната (ERM 2), това ще се промени", каза тя.

Страната ни е в благоприятна ситуация за влизане в еврозоната - имаме сериозна финансова дисциплина, много ниско ниво на дълг и дефицит, много ниска безработица, което говори, че няма риск за валутния курс и левът стои много стабилно като валута, обясни Цанова в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Тя посочи предимствата от влизането на България в еврозоната, като по-ниски лихви по кредитите.

"Влизането в ERM 2 е етап от влизането ни в еврозоната", добави в предаването "Неделя 150" ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на България. Той се съгласи с изложените факти от Илияна Цанова. Според него в създалата се паника около предстоящото влизане на България в еврозоната българите са обменяли парите си в евро, което показва доверието им в тази валута.
По думите на доц. Вазов референдум за членство на страната в еврозоната не е приемлив, защото темата изисква познания, които не всеки българин има поради специфичността на материята.

"Влизането на България в еврозоната е полезно и имам много аргументи за това", категоричен беше доц. Вазов.

"Лесно е човек да се поддаде на страховете си, особено когато чувства, че не плува в свои води", коментира Цанова.

Тя посочи, че рисковете от покачване на цените, по-точно закръгляването им нагоре, може да се управлява, както са направили много страни при влизането си си в еврозоната.

"Ако погледнем фактите, виждаме, че инфлацията в страните от еврозоната е по-ниска отпреди влизането им там", акцентира тя и призова да се говори много внимателно и само с факти.

Според нея дори може да се говори, че левът е подценен.

"Важно е да се знае, че България ще влезе в ERM 2 с фиксирания си курс по валутния борд", посочи Илияна Цанова и добави, че българските банки ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка по европейските правила.

"Парите на хората ще бъдат по-добре защитени и в банковия сектор, и в застрахователния сектор, и в пенсионното осигуряване", категорично заяви финансистката.

Според доц. Вазов министърът на финансите и гуверньорът на БНБ не трябва да говорят, а да си вършат работата.

"Пазарът много бързо ще регулира процесите, тъй като търговецът каквото и да иска да направи, ако срещу него няма купувач, той ще фалира", обясни той във връзка с притесненията за спекулативно покачване на цените.
Той посочи и предимството, което ще имат търговците след влизането в ERM 2 и в еврозоната - кредитите, които ще взема, ще са със значително по-малка лихва от тази, която е в момента.

Политически действия могат да са причина за по-дълъг престой на страната ни в "чакалнята", обясни още Григорий Вазов.

Той определи влизането на България в ERM 2 като много силен политически дивидент за тези, които го направят и заподозря, че политическата битка в момента е за това - кой да направи крачката към еврозоната.

"Искаме ние да го направим и затова правим всичко възможно тези, които сега са на ход, да не го направят", даде пример той.

Според Илияна Цанова влизането в еврозоната е възможно най-доброто решение - и политическо, и икономическо - за държавата и премиерът Бойко Борисов не трябва да има никакво съмнение в това.
"Влизането в ERM 2 ще бъде най-голямото наследство от управлението на Бойко Борисов", категорично заключи Цанова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само се замисли ако една заплата падне на половина а цената скочи двойно кой ще купи тази стока реално искаш да кажеш ,че производителя ще прибере 100% печалба ако запази цената но в Евро Да вземем един телефон дето струва 1000 лева след влизането ще стане 2000 лева ли ? Всичко е на пазарен принцип едно нещо струва колкото са готови да платят за него
104
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Словакия има по-високи цени от колкото в съседна Полша, благодарение на еврото което прие. Лъжете както лъгахте, че трябва да си затворим ядрените реактори или че не трябва да строим Южен Поток за да бъдем добре. По подобен начин унищожихте и земеделието ни за да си внасяме зеленчуци от Гърция, Турция и Полша. Единствено искате да бъдем послушни и покорни на господарите. Тикате народа към бездната.
103
0
 
0
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
92 айде да се хванем на бас че така няма да стане ?----------Колега, от доста време живея много далече от Бг!Но, с удоволствие бих поспорил с вас на бутилка високо качествено уиски (в никакъв случай не бих ви измамил с американско).Защо с удоволствие!!!!!Защото бих се радвал ако вие излезете прав, а аз сгреша!Уви, аз съм убеден в своята правота!Остава ни само един вариант - Времето ще покаже кой от нас е бил прав, ако/когато бъде въведено Еврото!
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 96много добре щяха да бъдат като фалират с драхми, почти като нас, като фалирахме с левовове, почти не се усети викаш ;)
101
0
 
3
 
! Отговори
GG преди 4 години
До Анонимен 96Логиката? То сигурно тия кредити така се раздават безвъзмездно ? Обясни малко, моля те. Разбирам от твойто изказване,че ако си бяха на драхми и фалират, няма да им се наложи да теглят кредити ли?
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по цел свет като покажеш евро и на хората им светват очите, само за червените каскети еврото не било хубаво
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щото са прости като тукашните *** Опитаха се да избягат от долара и загубиха 8млрд долара за една година Ама те руснаците плащат дреме му на путин
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е добре де в Рашка, като не ползва евро, що имат едни от най-високите цени на хранителни стоки и жилища, само питам зе един преател
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде който ми сложи минус на 94 коментар и не е съгласен с мен да даде някви контакти се разберем за жилищата
96
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напред към светло бъдеще с Борисов.
95
2
 
3
 
! Отговори
GG преди 4 години
До 95Какво й е на Португалия бе, червена ***. Дай Боже да станем като Португалия. Чел си някъде, че имаха някакви проблеми и край. Според теб икономическото състояние на дадена държава зависи от това каква валута ли използва бе ?
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИ явно не знаеш какво да фалираш И как се почва от нулата
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМнозина си мислят, че еквивалента на заплата от 1000 лв днес ще се запази при въвеждане на Еврото, тоест заплатата им ще бъде 1000?!__________Функционално неграмотни хора като теб, може и така да си мислят, естествено че 1000 лева заплата ще стане около 510 евро, такъв е курса, същото ще е и със стоките, хляб ако преди въвеждането е 1 лев, ще е 50 евроцента, и между другото киловат ел.енергия отдавна не е 14 стотинки, а близо 23 :)
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До GGАко гърците бяха на драхма и бяха фалирали това щеше да бъде най-доброто решение за тях. А сега ще изплащат стотици милиарди дългове в следващите 200 години.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
92 айде да се хванем на бас че така няма да стане ?Жилище за жилище ?
90
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както и че гърците живееха на кредит както и ние сега можем да го правим и без Еврото
89
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мнозина си мислят, че еквивалента на заплата от 1000 лв днес ще се запази при въвеждане на Еврото, тоест заплатата им ще бъде 1000?!Не познахте!!!Заплатата ви ще бъде равна на 500 ?!!!!Затова пък, Цените на хранителните продукти, на услугите, на лекарствата, на електричеството ще се запазят. Например цената на един хляб е 1лв.( при въвеждане на еврото цената му ще е 1 ?.Цената на 1 киловат час днес е 0,14 стотинки, ще бъде 0,14 цента!Извод: Ще обеднеем Два Пъти (200%)!!!!
88
5
 
4
 
! Отговори
GG преди 4 години
Стига с тази Гърция бе ! Като не сте запознати, не говорете. В Гърция в началото имаше проблеми, защото подправиха показателите си и излъгаха ЕС за еврото. После голямата криза ги спаси точно еврото, защото по закон ЕС е длъжен да помага по време на криза. АКо си бяха останали на драхмите, щяха тотално да фалират.
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И колко са с Евро и колко са без
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както казват борда е патерица помага до определено време но след като оздравееш само ще ти пречи