Новата политическа битка: Кой да направи крачката към еврозоната

Според финансисте страховете от еврото са прекалени
160
Новата политическа битка: Кой да направи крачката към еврозоната
Снимка: Pixabay

"Дебатът за влизането в еврозоната засяга всеки един българин и е важно да се води с факти". Това каза пред БНР Илияна Цанова - заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки.

По думите ѝ фиксираният курс на лева към еврото вече е вход в еврозоната.

Още по темата

"Като неформален член на еврозоната, ние нямаме възможност да влияем на решенията там, но влизайки в "чакалнята" на еврозоната (ERM 2), това ще се промени", каза тя.

Страната ни е в благоприятна ситуация за влизане в еврозоната - имаме сериозна финансова дисциплина, много ниско ниво на дълг и дефицит, много ниска безработица, което говори, че няма риск за валутния курс и левът стои много стабилно като валута, обясни Цанова в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Тя посочи предимствата от влизането на България в еврозоната, като по-ниски лихви по кредитите.

"Влизането в ERM 2 е етап от влизането ни в еврозоната", добави в предаването "Неделя 150" ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на България. Той се съгласи с изложените факти от Илияна Цанова. Според него в създалата се паника около предстоящото влизане на България в еврозоната българите са обменяли парите си в евро, което показва доверието им в тази валута.
По думите на доц. Вазов референдум за членство на страната в еврозоната не е приемлив, защото темата изисква познания, които не всеки българин има поради специфичността на материята.

"Влизането на България в еврозоната е полезно и имам много аргументи за това", категоричен беше доц. Вазов.

"Лесно е човек да се поддаде на страховете си, особено когато чувства, че не плува в свои води", коментира Цанова.

Тя посочи, че рисковете от покачване на цените, по-точно закръгляването им нагоре, може да се управлява, както са направили много страни при влизането си си в еврозоната.

"Ако погледнем фактите, виждаме, че инфлацията в страните от еврозоната е по-ниска отпреди влизането им там", акцентира тя и призова да се говори много внимателно и само с факти.

Според нея дори може да се говори, че левът е подценен.

"Важно е да се знае, че България ще влезе в ERM 2 с фиксирания си курс по валутния борд", посочи Илияна Цанова и добави, че българските банки ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка по европейските правила.

"Парите на хората ще бъдат по-добре защитени и в банковия сектор, и в застрахователния сектор, и в пенсионното осигуряване", категорично заяви финансистката.

Според доц. Вазов министърът на финансите и гуверньорът на БНБ не трябва да говорят, а да си вършат работата.

"Пазарът много бързо ще регулира процесите, тъй като търговецът каквото и да иска да направи, ако срещу него няма купувач, той ще фалира", обясни той във връзка с притесненията за спекулативно покачване на цените.
Той посочи и предимството, което ще имат търговците след влизането в ERM 2 и в еврозоната - кредитите, които ще взема, ще са със значително по-малка лихва от тази, която е в момента.

Политически действия могат да са причина за по-дълъг престой на страната ни в "чакалнята", обясни още Григорий Вазов.

Той определи влизането на България в ERM 2 като много силен политически дивидент за тези, които го направят и заподозря, че политическата битка в момента е за това - кой да направи крачката към еврозоната.

"Искаме ние да го направим и затова правим всичко възможно тези, които сега са на ход, да не го направят", даде пример той.

Според Илияна Цанова влизането в еврозоната е възможно най-доброто решение - и политическо, и икономическо - за държавата и премиерът Бойко Борисов не трябва да има никакво съмнение в това.
"Влизането в ERM 2 ще бъде най-голямото наследство от управлението на Бойко Борисов", категорично заключи Цанова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни викат че било хубаво да приемем еврото, а други викат че не било. Не съм икономист и не мога да разбера как е по-правилно. Защо някои страни не искат да приемат еврото. В Гърция с евро доста скъпички ми се видяха цените, това са ми впечатленията.
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПрактикПишеш абсолютни глупости, Словакия беше най-бедната страна от т.н. Вишеградска четворка, в момента са най-богатата от тази група, а Унгария, която беше абсолютен лидер, още от 90-те години сега е абсолютен лидер, те и да искат немогат да влезат в еврозоната, поради висок публичен дълг и инфлация, сходна е и ситуаццията в Полша
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тези дето ги изброи много богати ли са ? А защо най всички по на запад са в ЕВРО ?Хърватска и тя е подала документи а Румъния веднага щом отговаря на изискванията ще влезе ние Македония ли ще чакаме ?
82
3
 
1
 
! Отговори
До 82 преди 4 години
А защо нямат валутен борд Чехия,Полша....а?
81
7
 
0
 
! Отговори
GG преди 4 години
До АбвгдТакива сте вие комунистите ! *** *** и нищо повече. По принцип една държава с голяма и развита икономика има и голям външнен дълг. И в това няма нищо лошо, а даже е и задължително. Нив затова и сме на 2ро място по най малък външен дълг ! Това няма как да ти го твойта главица. А англичаните излязоха от ЕС, защото немците ги изгониха.
80
3
 
2
 
! Отговори
+- преди 4 години
Излизаме от пещерата "Валутен борд" и се качва на круиза "Еврозона" ,а кой не е съгласен да си седи в пещарата -валутен борд.Тук всичките пееят една песен -инфлация,ше ни изядат спетяваният по курс -2.30 лв,ще получаваме малко(а сега получаваме много)...Който иска да си остава в калта на валутният борд -ние умните и способните искаме еврото .
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полша, Чехия, Унгария, Швеция са много по- изостанали от България, защото не са в еврозоната и май нямат никакво намерение да приемат еврото . Румъния, и тя се усети и го дава малко заден.
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, 750 лева медианна заплата ще стане 375 евро, а не 383,46 евро, но затова пък цената на кафето ще се запази - от 1 лев ще стане 1 евро.
77
0
 
3
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Българските селяни прости загубиха най-важната битка в най-новата история на България, а това беше битката в чий ръце да бъдат средствата за производство и банките, в български или чужди!Вече всякакви второстепенни и безсмислени битки нямат никакво значение, а напротив притъояват сетивата и насочват общественото мнение в ненужни спорове!Какво значение има дали е евро или лев, когато ти не контролираш иснтрументите, които създават парите!Ще чакаш на развитите европейски икономики!Рей Мейсън!ЦРУ!
76
2
 
6
 
! Отговори
Практик преди 4 години
Кой в Европа е най-силно ПРОТИВ Еврото като национална валута? Чехия, Полша, Унгария. ЗАЩО??? Защото помнят какво стана, когато еврото се въведе в съседната на тях Словакия! Хората не са слепи. Видяха как се прецакаха съседите и си дъжат на кроната, злотата и фуринта съответно. Една година в Словакия можеше да се плаща и в евро и в словенски крони, обаче... След тази година последва такова бясно надуване на цените, че който пазаруваше в Братислава беше луд и богат. Бедните- на пазар в Бърно.
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 76Влезеш ли в еврозона не можеш да излезеш, защото трупаш дългове в евра и като поискаш да излезеш, Франкфурт иска да ги върнеш в евро и държи длъжниците на каишка. Гърция гласува охи не на еврото но извиха ръцете на Ципрас и не му позволиха да извади Гърция. Сега плащат жестоки данъци и нови заеми.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АбвгдеЗащо когато някой пише че не иска евро ,веднага е *** или комунист__________Ами защото няма логично обяснение за действията Ви, и да според мен си *** на банковото лоби, щото те открай време пускат тия фитили дето ги разпространявате особенно една наша банка, дето не издържа стрес теста
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партийните предатели от ГЕРБ и ОП и слуги на ЕС ще затрият лева и страната.
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да попитам колко държави от Евро зоната смениха еврото и се върнаха към собствените си валути ?Отговорете и се запитайте защо
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре за България е левова зона в която ще има и евро и долари и юани и при криза държавата ще може да тегли заеми в лева, евра, долари или юани, което е по-изгодно. А така се премахва лева като конкурент на другите валути и оставаме на произвола на евро господарите.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те са прости какво им обясняваш ще има още да си теглят бързи кредити и да търкат билетчета защото са много компетентни във всичко
69
3
 
6
 
! Отговори
национална сигурност преди 4 години
Без лев утре безработицата се качва, банките фалират и оставаме на милост от другите държави еврокредитори. На практика ставаме колония и не може да развиваме бг заводи, заплати на МВР и армия зависят от волята на чуждите креидитори. Ако не са съгласни България да си върне лева и да плати заплатите на МВР и армията, оставаме и без армия и МВР и сме под контрол директно на Брюксела, Анкара или Вашингтон.
68
4
 
2
 
! Отговори
До 64 преди 4 години
Лъжец е *** Корнелия. БСП не искада сме в еврозоната. Ако е обратно да излезе Нинова (нали е много смела) и да заяви - "БСП иска Блгария да е в еврозоната" - Ама Решетников няма да и позволи.
67
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Абвгдекакво общо дълга с това каква валута се използва, между впрочем страната с най-нисък дълг е именно страна от еврозоната Естония, а па ние като бяхме затънали в дългове при Тошо и без евро :))) 150 % от БВП, помниш ли го
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия си е достатъчна богата и със самочувствие ,че да сменя паунда а другите които не са в Евро са развити и не са в БОРД както нас И не еврото е причина че харчат повече от колкото изкарват