Новата политическа битка: Кой да направи крачката към еврозоната

Според финансисте страховете от еврото са прекалени
160
Новата политическа битка: Кой да направи крачката към еврозоната
Снимка: Pixabay

"Дебатът за влизането в еврозоната засяга всеки един българин и е важно да се води с факти". Това каза пред БНР Илияна Цанова - заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки.

По думите ѝ фиксираният курс на лева към еврото вече е вход в еврозоната.

Още по темата

"Като неформален член на еврозоната, ние нямаме възможност да влияем на решенията там, но влизайки в "чакалнята" на еврозоната (ERM 2), това ще се промени", каза тя.

Страната ни е в благоприятна ситуация за влизане в еврозоната - имаме сериозна финансова дисциплина, много ниско ниво на дълг и дефицит, много ниска безработица, което говори, че няма риск за валутния курс и левът стои много стабилно като валута, обясни Цанова в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Тя посочи предимствата от влизането на България в еврозоната, като по-ниски лихви по кредитите.

"Влизането в ERM 2 е етап от влизането ни в еврозоната", добави в предаването "Неделя 150" ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на България. Той се съгласи с изложените факти от Илияна Цанова. Според него в създалата се паника около предстоящото влизане на България в еврозоната българите са обменяли парите си в евро, което показва доверието им в тази валута.
По думите на доц. Вазов референдум за членство на страната в еврозоната не е приемлив, защото темата изисква познания, които не всеки българин има поради специфичността на материята.

"Влизането на България в еврозоната е полезно и имам много аргументи за това", категоричен беше доц. Вазов.

"Лесно е човек да се поддаде на страховете си, особено когато чувства, че не плува в свои води", коментира Цанова.

Тя посочи, че рисковете от покачване на цените, по-точно закръгляването им нагоре, може да се управлява, както са направили много страни при влизането си си в еврозоната.

"Ако погледнем фактите, виждаме, че инфлацията в страните от еврозоната е по-ниска отпреди влизането им там", акцентира тя и призова да се говори много внимателно и само с факти.

Според нея дори може да се говори, че левът е подценен.

"Важно е да се знае, че България ще влезе в ERM 2 с фиксирания си курс по валутния борд", посочи Илияна Цанова и добави, че българските банки ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка по европейските правила.

"Парите на хората ще бъдат по-добре защитени и в банковия сектор, и в застрахователния сектор, и в пенсионното осигуряване", категорично заяви финансистката.

Според доц. Вазов министърът на финансите и гуверньорът на БНБ не трябва да говорят, а да си вършат работата.

"Пазарът много бързо ще регулира процесите, тъй като търговецът каквото и да иска да направи, ако срещу него няма купувач, той ще фалира", обясни той във връзка с притесненията за спекулативно покачване на цените.
Той посочи и предимството, което ще имат търговците след влизането в ERM 2 и в еврозоната - кредитите, които ще взема, ще са със значително по-малка лихва от тази, която е в момента.

Политически действия могат да са причина за по-дълъг престой на страната ни в "чакалнята", обясни още Григорий Вазов.

Той определи влизането на България в ERM 2 като много силен политически дивидент за тези, които го направят и заподозря, че политическата битка в момента е за това - кой да направи крачката към еврозоната.

"Искаме ние да го направим и затова правим всичко възможно тези, които сега са на ход, да не го направят", даде пример той.

Според Илияна Цанова влизането в еврозоната е възможно най-доброто решение - и политическо, и икономическо - за държавата и премиерът Бойко Борисов не трябва да има никакво съмнение в това.
"Влизането в ERM 2 ще бъде най-голямото наследство от управлението на Бойко Борисов", категорично заключи Цанова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евраджиите грам да не се безпокоят защото България ще приеме еврото. Всеки ден контролираните газети ни заливат със статии колко стабилна и отлична е българската икономиката и как единственото, което спира потичането на реки от злато по българските улици е, че не сме влезли в еврозоната. Така че няма да се плашите, ще ви го вкарат бавно и внимателно. Гарантирано от ГЕРБ.
124
0
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Чуваме какви ли не"за" и "против". Но никой от желаещите еврото и той -нече управляващите не отговаря на един *** въпрос - какво ще се случи с онези 40 млрд лева от валутния резерв!? Варианти:1. Ще бъдат откраднати от властта.2. Ще ги приджоби ЕЦБ.3. Властта и ЕЦБ ще си ги поделят.И в трите случая ние с гайдите сме на минус.А най-разумният вариант е малко преди приемането на еврото да се премахне валутния борд (все едно със сигурност ще ни прецакат с курса) в икономиката. Но едва ли...
123
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със собствена валута може да напечатиш и хората няма да гладуват при финансова криза в ЕС. В 2009 г. еврозоната се скараха жестоко колко евро ще се дават и на кой и така може да продължи с години да се карат, а хората искат да ядат през това врвме.
122
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Словения фалира в 2009 г. и имаше 60 % безработица. Много хора вземаха помощ защото останаха без работа и още повече не вземаха и помощ.
121
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само се замисли ако една заплата падне на половина а цената скочи двойно кой ще купи тази стока----------Поредната култова играчка струва около 800-900 ?Заплатата ти е 500 ?, питаш как да си я купиш?Ами, как със заплата от 800 лв днес купуваш телефон който струва 1800лв???На изплащанеееее........!!!!!!!!При това с процентна ставка!!!!-)))))Банкерите и търговците са го измислили мнооого преди да се родиш - нарича се Кредитиране с %!Анъдън му!?
120
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 122Минималната заплата в Полша е около 511 евро, в Словакия 580 евро, в Чехия към 570 евро, Унгария която до преди 15 години беше лидер, сега е под 450 евро и напрактика в еврово изражение не е мръднала последните 10 години
119
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много народ не си дава сметка че трябва да отговаряме на всички икономически показатели през цялото време, което значи че инфлацията не може да се покачва повече от позволеното. Покачването на цените на стоки и услуги значи инфлация, както и обезценяването на лева ....Много народ спекулира и дава мнение без да мисли или да знае и говори с факти. Друг е въпроса дали може да им се вярва на политиците, но с по голям контрол мисля че ще успеем
118
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минималната заплата в Полша е по-висока от тази в Словакия, пък не са приели еврото. В Чехия да не говорим, тя вече гони Италия и Испания. Най-високия ръст на БВП в ЕС има Унгария, близо 5%. Те също не са в еврозоната. Как ще коментират това дрогарете гербаджии есесесерски.
117
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 116Да, но България не е Финландия. Чаткаш ли? Тук има олигархия и няма икономика. Еврото ще разкаже играта на обикновенния българин, гарантирано от ГЕРБ.
116
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От еврото ще спечелят мутрите и чорбаджиите, не и обикновенните хора. Това да го знаете от мен.
115
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЛОВАКИЯ- 5.4 МИЛИОНА- В ЕВРОЗОНАТА ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2007Г- МИН ЗАПЛАТА- 580 ЕВРО.
114
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РЕФЕРЕНДУМ!ами като искаш референдум, излизаш и започваш да събираш подписка, 400 хиляди подписа и готово, какъв ти е проблема ? за мен тоя въпрос е приключен още с присъединяването към ЕС, но ако ти смяташ друго започвай с подписката :)
113
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Словения- население 2.1 милиона население, влизат в ЕС 2004Г, ПРИЕМА ЕВРОТО 2007Г, МИН ЗАПЛАТА СЕГА- 941 ЕВРО.
112
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До GGбезсмислено е да спориш с тролейбуси, те си имат опорки, които ги тиражират от сутрин до вечер, за това им се плаща, и понеже аз съм бил свидетел на въвеждането на еврото във Финландия, мога да кажа че нищо от това, което пишат няма да се случи, даже тук във Финландия цените спаднаха, защото за хората беше по-лесно да правят съпоставка, особенно пък и когато Естония и другите балтийски страни въведоха еврото
111
4
 
8
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ! преди 4 години
Без референдум с въпрос - искате ли евро или лев, никаква Еврозона!На резултатите и активността дори и Бай Тошо ще завиди...
110
7
 
3
 
! Отговори
GG преди 4 години
До 111Моля те, дай ми една обоснователна причина за това,че цените ще поскъпнат. Моля тееееее
109
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСамото напечатване на ново евро за да се купят всичко левове ще вкара вносна инфлация в България. Това е икономичкески закон и когато няма бг производство а се печати евро в ЕС, цените в евро скачат в бг и в ЕС. Заплатите в бг падат, защото и без това няма производство в България и всичко се внася и просто няма работни места в България. Отделно ще се внесе и евро инфлация в България където цените са доста по-високи особено на имотите и се печати много евро за задлъжнели държави.
108
2
 
2
 
! Отговори
GG преди 4 години
До 110Знам,че е така. Познавам ги много добре гърците и съм бил там много пъти. Грък и работа? Да се благодарят на Бог,че имат морето, иначе щяха да гладуват като кучета
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Властимащите искат да приемат еврото за да ги потупват по рамото и държат на власт, много им пука дали ще поскъпнат цените или не, те са милионери. Тук пишат доста хора от чужбина и тях също слабо ги вълнува. Ще го усетят обикновенните българи, населяващи територията.
106
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До GGГърция и сега фалшифицират защото с евро без фалшиви данни просто не могат да оцелеят. Гърция нямат производство и внасят всичко от храна до пиене.Хотелчетата им крият данъци и оборот и така се спасяват от фалит. Всичко което влезе в бюджета на Гърция се превежда в банковите сметки на кредиторите на Гърция от еврозоната и САЩ.