Промени в Конституцията сега? Било огромна грешка

Проф. Герджиков: Ще излезем от категорията на правовите държави
23
Промени в Конституцията сега? Било огромна грешка
Снимка: Уикипедия

"Конституцията не е свещена крава, но е и последният ни проблем. Що се отнася до желанието за промяна в Конституцията с оглед на давността на приватизационните сделки, това би било една огромна грешка. Ще излезем от категорията на правовите държави. Не може с промяна в законодателството изтекла давност да бъде възкресена“. Това коментира пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на парламента, бивш служебен премиер.

По думите му „правната сигурност е страхотна опора“.

Още по темата

„Не всичко е било скандално по време на приватизацията. Но има много сделки, които са съмнителни. Не е лошо да се изкарат на показ тези, които са се възползвали по незаконен начин в приватизационния процес. Това не носи особени правни последствия, но носи морални, което не е малко“, посочи той.

В предаването „Неделя 150“ проф. Герджиков коментира и предлаганите промени в Конституцията, свързани с търсенето на отговорност от главния прокурор.

„И сега има механизъм, в който главният прокурор не е недосегаем. Идеята за наблюдаващ прокурор ми се струва недомислена и странна. Ако възникнат проблеми с главния прокурор, с оглед на неговото незаконосъобразно поведение, то ад хок от главната прокуратура може да се посочи човек, който да тръгне в тази посока“, каза той.

Според проф. Герджиков „от гледна точка на качеството на законодателството парламентът търпи много сериозна критика“.

„Липсва професионализъм, липсва експертност. Това е много дразнещо. Самият факт, че постоянно се променят законите, които се приемат, е оценка за самата работа на парламента... Няма никаква правна сигурност. Това действа лошо на бизнеса, днес е едно, утре ще е друго. По средата на играта се сменят правилата. Това е катастрофа“, отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: ГерджиковКонституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
До коментар на *** 7 "КОНСТИТУЦИЯТА на БГ"Другарю, не знам какво са добавили американците в нашата конституция, но в сегашният си вид тя е одобрена лично от Георги Димитров и със съвсем малки текствои разлики от "съвеременната" ни конституция като например премахването на позорният първи член. Или вие искате член първи да се върне и отново БКП да е на власт и ние да сме формално 16-тата република?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За кои сделки и държавни решения и закони нямаше давност след 1989 година:1. За реституцията и компенсаторките нямаше давност.2. За национализацията нямаше давност.3. За ТКЗС нямаше давност. Извърши се ликвидация на ТКЗС, върнаха се реституирани имоти на софиянци, раздадоха се овце на кооператорите.Кой извърши всички тези незаконни сделки с изтекла давност?
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царски блюдолизец и лакей дава идеи.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХхххТи не разбираш ли, че някой е написал коментарите 9, 10, 11 само за да разлае форума, но ги е качил посред нощ и затова никой не е влязъл в спор с него.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХхххййНе е чак до такава степен невъзможно да се постигне справедливост по отношение на тежестта на отделните гласове.Не е редно да са с еднаква тежест гласът на човек с образование, който е започнал да работи и да плаща данъци веднага след като е завършил гимназия, техникум или университет и гласът на онзи, който дори не си е направил труда да завърши основно образование, макар че докато е бил непълнолетен, държавата му е осигурявала всичко, без да се налага родителите му да плащат.
13
3
 
9
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
като ав$тралйски гажданин ви казвам, в Австралия референдум МОЖЕ да променя конституция. Проверете ако не ми вярвате! А тоя дето се затъжил за приватизацията защо не подхване Хидролога? Какво стана с делото от 2009 ааа? А с къщи за тъщи? А с внесените машини от Австрия 2010, където имаше дори осъдени австрйци? А какво стана с митническите складове за гориво които не са свързани с никаква система за отчет? А с КТБ?
12
2
 
4
 
! Отговори
Ххххйй преди 4 години
До КОНСТИТУЦИЯТА на БГ 4ПРИНЦИПА ЕДИН ЧОВЕК = ЕДИН ГЛАС ЗА ИЗБОРИТЕ Е ПРЕСТЪПЕНТРЯБВА ДА ИМА ИНДИВ. ТЕЖЕСТ, СПРЯМО РАЗМЕРА НА ВНЕСЕНИТЕ ДАНЪЦИт.е. олигарсите ще имат повече гласовете от теб и те ще управляват.....ами то и сега си е така....Винету Ви прави на маймуни в Бг....а и отдавна Ви нарече матрял.
11
0
 
5
 
! Отговори
ддд преди 4 години
До В Швейцария 8В грешка си...промени в конституцията не се прави с референдум....промени в конституцията може да прави само Велико народно събрание, което може да бъде гласуване от сегашния парламент..ако 2/3 от депутатите гласуват за Велико народно събрание, парламента се разпуска и се насрочват избори за ВНС..
10
1
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До Анонимен 10Собствените ти политици Ви затриха...ти какво си мислиш че Доган си разиграваше коня без разрешение отгоре ли...освен това ако не знаеш не само Вие българите намалявате в Бг...турците също, голяма част от тях емигрираха в Германия,Франция, Швеция... През 1989г. моето село което е изцяло от турци бе към 2000 души ....сега в него след 30г. живеят около 500 души повечето от които в предпенсионна възраст...ето аз не живея в Бг вече 10г. британски гражданин съм...ето ти повод за радост
9
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като ИЗГОНЯТ турците и ДПС от България , да бягат към Турция, нека правят промени.. Но, ПЪРВО трябва да изгоним *** турците. Заради тях живеем зле. АКо бяхме изгонили всички турци при Осовбождението- 1878 г, сега България щеше да се с население- 11-12 милиона Българи. А ако Тодор Живков беше изгонивл всички турци и Ахмед Доган през 1989 г, сега България щеше да е- 10 милиона Българи.
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди си беше супер конституцията. Член първи беше най добре, само БКП. Сега пак искаме така ама само БСП без други партии да са разрешени че с тия избори не си е работа
7
2
 
11
 
! Отговори
В Швейцария преди 4 години
Конституцията може да се променя само през референдум. Нито един закон или член, няма право да се пипа, докато не се направи референдум. В България, никой за нищо не те пита. Кот кажй шефът, тъй ще е.
6
3
 
15
 
! Отговори
КОНСТИТУЦИЯТА на БГ преди 4 години
вече я пренаписаха за вас в Американското посолствотова което евреите не харесват е условието че само Български граждани могат да купуват и питежават земяАмериканските гадини дори не си дадоха зор да прочетат че в конституцията пише че само велико народно събрание може да я променяза Американските гадини вие сте просто *** с който те могат да правят каквото си искат !!!!
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конситтуцията трябва да се преглежда и променя най-малко един път всяка година, а всички закони всеки месец. Това че съдиите и депутатите не си вършат работата качествено и симулират някаква дейност е вече очевадно.
4
4
 
8
 
! Отговори
asd преди 4 години
държавата на костов, доган и Б.Б
3
2
 
27
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Всички които управлявахте в последните 30г, сте за ЦСЗ!
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде точно пише че давността не може да се променя? И как за сделките след 9 септември нямаше давност, а сега ще има? И то дефинирана точно от тези дето са крали?
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то тоя *** е пряко замесен в незаконната приватизация. За какво го разпитват изобщо.