Рязко скача възрастта за новите военни, армията набира и 40-годишни

Причината – липсата на кадри в отбраната
181
Рязко скача възрастта за новите военни, армията набира и 40-годишни
Снимка: архив, БГНЕС

Рязко скача възрастовата граница за набиране на военни.

Досега войниците и матросите можеха да бъдат приети на служба, ако не са по-възрастни от 28 години, а с промени в Закона за отбраната депутатите решиха, че вече максималната възраст за приемане на военна служба ще стане 40 години за всички категории военнослужещи.

Целта на поправките в Закона, внесени от правителството и приети от законотворците на първо четене е, да се преодолее некомплекта на длъжностите за военнослужещи, както и да се създадат по-добри условия за развитие на старшите офицерите, заемащи академични длъжности.

Още по темата

Депутатите решиха още, че се увеличава с три години пределната възраст за служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.

Дава се и възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, които са се пенсионирали, но са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред.

Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност за срок една година.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че МО прилага 25 мерки, в резултат на които тенденцията на отлив от армията е намалена.

Според него вдигането на възрастта на 40 години не е проблем, стига кандидатите да могат да покрият тестовете за физическа подготовка.

Според него основният проблем е с набирането на войници, а не със по-висшия състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39 отговарящ на 33Грешката в мисленето ти е следната. Ти мислиш по въпроса за отбранителната способност. Обаче отбранителна способност се разглежда само в контекст. Шансът Румъния, Гърция, Сърбия или Македония да ни нападнат е кръгла нула. Шансът Русия да ни нападне също е нула първо защото няма да се сбият с НАТО и второ защото сме русофилска държава, а ако ни нападнат ще станем русофобска държава. Единственият ни риск е Турция. А срещу турция 8 самолета не ни вършат никаква работа.
103
3
 
11
 
! Отговори
Като яребици преди 4 години
До Имигранта Реалната Българска армия отдавна е в запаса. Ако стане нащо запасняците ще воюват, а не сегашните прасчовци, ***,сексуални девианти и госпожовички. Сегашните *** ги видяхме в Кербала - гръмнаха ги като яребици.
102
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Имигранта 116Недейте да си мислите,че и в чуждите армии(Великобритания,предполагам и Америка)има многоумницив редиците им.......Във Великобритания военослужещите са една доста елитна част от населението! В армията им се набляга много сериозно на образованието/обучението. Работил съм с бивсши военни от които съм научил страшно много. Имам българи родени в страната които в момента служат в английската армия и са невероятно начетени и горди затова че са част от една истинска армия!
101
2
 
5
 
! Отговори
Имигранта преди 4 години
Недейте да си мислите,че и в чуждите армии(Великобритания,предполагам и Америка)има многоумницив редиците им.
100
1
 
9
 
! Отговори
Прави ли сметка преди 4 години
Досега имахме армия от старци,а от сега натътък ще имаме армия от сенилни дъртаци. Шкимбе войводата први ли сметка,че като му заумират дъртаците на всеки се полага военно погребение щом е умлял по време на военната служба? След 10 години половината бюджет на армията ще отова за погребения.
99
9
 
3
 
! Отговори
Имигранта преди 4 години
Майко мила колкоумници.Политиците им били виновни,защото пращали АРМИЯТА в чужбина.Алааанкооолу кой да пратят,лекарите?И какво ревете,ако утре стане нещо кой аджаба ще те пази от някой?Имахме два избора,или Русия или Нато.Без НАТО нямаше ЕС.Сега ще се появятумниции ще кажат,че не искат никъде....най-лесното е да се реве и да се многознайства по сайтовете
98
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 107Истинско удоволствие е човек да гледа соц. армията..........Да, наистина е "удовоствие" да гледаш българската соц армия с преобладаващо мнозинство от най-умните в семейството на кръглите шапки! Ако сравним соц армията ни с швейцарската (много по-малка страна), направо бихме се почувствали "горди" с нея!
97
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде догодина, дядовците и бабките на военна служба!
96
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И най-лошото е, че предателите днес се кичат с името "патриоти".
95
1
 
22
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Така е като няма национална стратегия, а слушаме и изпълняваме заповеди на НАТО, ЕС иСАЩ. Симеон Паси предаде Българските Национални интереси. Сега България служи на чужди интереси - какво търсим в Афганистан, Ирак и другаде ? Не ни е работата да се месим в чужди държави за интересите на Запада. Трябва ни силна армия да защити Родината ни от всякаква инвазия. Но както казват:" Който няма армия. ще храни чужда армия." Предателите унищожават Родината ни и ние гледаме само. Я вижте гръцката армия.
94
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуснах си скоро от ютуб парада за 1300 години България. Там съм в един от блоковете. Истинско удоволствие е човек да гледа соц. армията. Сегашната е една пассмина от прошшляци, пъчещи се по разни тържества, напразно напъващи се да не изглеждат смешни.
93
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И снимка на цялата българска войска са сложили към статията. Малко приличат на изпаднали германци след разгрома при Сталинград, ама нема да го тъним толкова, нали са евроатлантици.
92
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябват хора за американските окупационни кампании по света. Проформа ще се наричат български войници.
91
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАКРИВАЙ!!!
90
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шкембето ми е като на министъра, това проблем ли е?
89
1
 
25
 
! Отговори
Западните гадини преди 4 години
ни накараха през 1991-4 да нарежем 350 танка - половината Т72около 1200 БТР-а и около 10 000 гаубиципо онова време Зельо Зелев- франкофона се препори да му разрешат да даде част от това оръжие на макетатаднес т.н. Българска Армия се помества на средно голям футболен стадион барабар с техниката. Днешната Българска Армия има повече генерали отколкото редници западните гадове подпомогнати от жалките ни предатели и еврейската мафия на Соломон Паси унищожиха България !
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов, трябва да ги научи да хвърлят сълзотворен газ срещу бежанците.
87
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МВРО като иска казарма - да си вкара членовете които не са ходили - ДЖАМБАЗКИ, СИДИ, КОНТРЕРА и останалите
86
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закривай!МО лиии?!!!!Я марш!Всички уволнени в миг!Ето резултата от работата на това министерство!!!!МАРШ!!!!НЕ ВИ Е СРАМ!!!!?ГАВРА Е ТОВА!!!!
85
4
 
21
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 4 години
америка и нато унищожиха българската армия!