Онлайн търговията с храни вече регламентирана, жестоки глоби за ГМО

Парламентът прие изцяло нов Закон за храните
41
Онлайн търговията с храни вече регламентирана, жестоки глоби за ГМО
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Онлайн търговията с храни за пръв път се регламентира в Закона за храните,който депутатите приеха на второ четене.

„Отговорността за безопасността и качеството според етикетирането на всяка храна остава за оператора. Компетентният орган за контрол е Българската агенция по безопасност на храните. Регламентирането на онлайн търговията ще даде възможност да надградим публичността, ползите за потребителя с изграждането на онлайн платформа, която ще улесни потребителя в намирането на своите доставчици на храни. Надявам се да имаме времето да работим по този процес“, коментира министърът на земеделието Десислава Танева.

Още по темата

Според нея цялото законодателство трябва да доведе до изсветляване на бизнеса.

Разпоредбите в закона предвиждат още глоба до 35 хил.лв. за производство и продажба на генетично модифицирана храна, ГМО за използване в храни или като храна, или такива, съдържащи съставки, произведени от ГМО.

Когато храната съдържа или се състои от ГМО, което в съотношение над допустимите нива, определени в Регламент (ЕО) 1830/2003, това трябва задължително да бъде видимо упоменато на опаковката. При производството на храни за деца е забранено използването на продукти или съставки, съдържащи или произведени от ГМО. Забранява се и рекламирането на ГМО храни и такива, чиято употреба от деца е ограничена. При нарушение законът предвижда от 1000 до 2000 лева глоба.

Аналогична забрана се въвежда и по отношение на рекламирането на храни и напитки, съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол/натрий и захар, който не отговарят на изискванията за здравословно хранене, съгласно действащата нормативна уредба.

От 2 до 4 хил.лв. пък е глобата, ако храната не е годна за консумация или не отговаря на изискванията за производство, преработка или дистрибуция.

До 6 хил. лв. глоба или имуществена санкция ще плащат собствениците на магазини, ако не пуснат контролен орган за проверка на територията на обекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
5
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Ама не, аз съм сериозен. Всичко което ядем е ГМО. Аз не съм ловец, не си убивам сам храната някъде из балкана, ям само ГМО. Нищо друго. Защото ВСИЧКО що се продава и яде е ГМО. По магазините, навсякъде.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кат са пикаели,някой да е умрел а,сигур ти си правил тия номерца а
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По Тошово не беше измислено ГМО-то,а и да е било,нямаше внос и затова беше хубава храната.Даже изнасяхме!Но тогава имаше други номера,бригади по заводите,пикаеха в кофичките с кисело мляко разни шемети,други с лопата от пода паднало доматено пюре връщаха на линията.Имаше и тогава тъпотии.А в зората на демокрацията настъргана керемида ми продадоха за червен пипер.За такива да съгласен съм да има глоби.
9
2
 
9
 
! Отговори
ЪЪЪЪЪЪ преди 3 години
Аноним 5.По комунист.време ядяхме чиста храна,а на запад са ядяли,ГМО
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези дето набутват гадна стока на клиента пазара ги изхвърля,като клиентите не купуват от тях и фалират.В БГ обаче като бутнат някой лев производителите и контрол няма,стоката отива на пазара.Там е проблема още при производителя и вносителя.Иначе става като с контрабандните цигари на пазара.Глобяват ромите дето ги продават,ама държавния орган не е спрял ТИРА да влезне.От корен трябва да се реже а не накрая на веригата!Глоби трябва за митничари и другите там БАБХ дето допускат материала за произв
7
0
 
11
 
! Отговори
Това е истината преди 3 години
По Живково беше,храна и всичко бе О,КЕЙ.Повръща ми се от,лицемери,и бира,ракия,конякът,закуски всичко бе на ниво
6
0
 
10
 
! Отговори
познав.че лъжете преди 3 години
Сега се сетили,не не ви вярвам.30-г.кълвем ГМО.Без номерата на,китайката.Дано и децата ви да накусят тез отрови
5
1
 
7
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Има ли храна на света, която да не ловиш някъде в гората и да не е ГМО? Сериозно питам. Кой решава кое е ГМО и къде точно е границата? Защото по дефиниция в момента всяка ХРАНА в търговската мрежа е ГМО.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където е влезнал Сталин след войната е така глоби,наказания,силово се командва по комунистически защото от комунист капиталист не става и само яки глоби и наказания трябват.Където са влезли американци и англичани след войната,има капитализъм и е въпрос на чест да ти е качествена стоката,а не да мамиш клиентите.Има свободен пазар,конкуренция истинска,а не като тук чичко комунист и чичко комсомол станали работодатели и си карат като през соца.Когато пазарът е свободен,няма нужда от глоби и насилие
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Храни по интернет?Я стига...Това е като руска рулетка, никога не знаеш какво те чака после.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Глобинистан само глоби ще се налагат от тук нататък.Дали ще има кой да работи за да го глобяват обаче?!!!!!Да не си остане само назначената администрация и да няма кого да глобява и кой да внася данъци за да взима заплати?
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купих си една баница и една милинка и на съдържанието пишеше - имитиращ продукт, вместо сирене или извара. Без думи.