Българите можели да спасят зимния туризъм в коронакризата

Николова се надява на чужди туристи от региона
Обновена: 11 окт 2020 14:37 | 11 окт 2020 11:55, Камелия Цветанова
156
Българите можели да спасят зимния туризъм в коронакризата
Снимка: БГНЕС

Разчитаме българите да подпомогнат и предстоящия зимен сезон, както спасиха летния. Над 900 хил. българи са посетили родното Черноморие, а общият брой на пътувалите из страната е 2,7 млн., като чужденците са 1,1 млн. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БНТ.

Тя посочи още, че е имало засилен интерес към Южното Черноморие, както и спа курортите, които и в момента са много подходящи за туризъм.

Още по темата

И допълни, че в условията на пандемията от COVID-19 туристите търсят по-малки места за настаняване, където може да се спазва дистанция и в тази връзка ще оцелее тази част от бизнеса, която прилага по-иновативни практики и проявява гъвкавост. По думите ѝ през предстоящите зимни месеци се очакват и чуждестранни посетители, най-вече от близките балкански страни, които ще дойдат със сухопътен транспорт.

Министър Николова уточни още, че контролът за спазването на мерките в местата за хранене и развлечение е безкомпромисен и регионалните здравни инспекции проверяват непрекъснато курортите, така че да се гарантира сигурността на всички гости. И най-малкото нарушение, няма да бъде толерирано, бе категорична тя.

Относно мерките, които правителството предприема за подпомагане на бизнеса, вицепремиерът обясни, че социалните мерки са на стойност над 2,2 млрд. лв. И допълни, че  първоначално бизнесът е имал резерви за прилагането на мярката 60 на 40, но сега вече я възприемат и подкрепят.

Вицепремиерът каза още, че 60 на 40 ще бъде удължена до края на годината, като има тенденции да бъде продължена и до 2021 година. Логиката е запазване на работниците и подкрепа на бизнеса, коментира министърът на туризма. Тя поясни, че винаги може да има недоволни, но правителство полага усилия да подкрепя обществото, защото без икономически мерки няма как да оцелеят нито хората, нито бизнесът.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зимните курорти бяха първичните огнища на вируса в Европа. При ниски температури 1 човек може да зарази 50 само за няколко минути. Кухата лейка мисли само за своите господари мутри, а някой ще й поиска ли сметка като се натръшкат хиляди от глупавите й призиви.
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да ви спасявам зад.ниците,за да можете да крадете още и още.Оправяйте сами,както правим и ние.
33
1
 
18
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Всички Хотели в България са собственост на Политици и Депутати .Моето мнение е - Политиците и Депутатите трябва да проявят човечност пред алчност - трябва сезон Зима 2020 да е 0 , защото на политиците им е лесно - Ако се раболеят от КОВИД 19 , веднага им се доставя Лекарство платено от Здравната Каса - 1 милион Долара струва и прекарват леко болестта - а хилядите нормални хора Умират с десетки на ден - без лекарства .
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите спасиха част от летния сезон и заразените скочиха тройно.Тази калинка иска това да се повтори и със зимния.Какво и дреме за заразата?Тя всеки ден си прави безплатни тестове,а и като гледам,добре ги лекуват.Нито един от тях не е дал фира,за разлика от простосмъртните българи.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как да спасяваме туризма,като ни налагат ограничения,карат ни да си стоим вкъщи,щото по магазините и гр.транспорт най-много се заразявали,а на опашката от 300 души в Банско,които чакат един до друг по 3 часа,няма вирус,така ли?Тия ако ги слушате,ще се побъркате.Един говори едно,друг-друго.И цялата им работа е такава.
30
0
 
20
 
! Отговори
Абсолютно... преди 3 години
...нищо не спасявам. Аз си ходя зимата на планина в Австрия. Тази година ще съм пас! Преди 5 години бях в Банско- видях Ви отношението към българи. Лев от мен няма да получите. Като оправят проблемите с вируса, си продължавам в Австрия. И храната, и отношението са перфектни. А и е много готин въздуха там ;) .
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може,може Николова,но само ако лично застанеш на входа на Банско или Боровец и посрещаш с хляб и сол чужденците/като тая преди тебе/и им говориш на английски колко е хубаво тук.
28
1
 
10
 
! Отговори
Joko преди 3 години
Преди малко Ангел Мунчев обяви, че може да се въведе ограничителни мерки ( и теглилки) за възрстни ( над 40 г. ?!?!!?). Сега чета , че *** ни прикнват да спасяваме зимният сезон т(к)ур мафията ! !
27
0
 
19
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Какво да спасяваме бе, нали има пандемия. Или като трябва да плащаме на олигарсите вирус няма, обаче когато трябва държавата свърши нещо за теб тогава изведнъж, чували, трупове, смърт, шок и ужас.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналия зимен сезон заразата ни я внесоха израелци,като заразиха и други туристи в Банско.Следствие на което курорта беше затворен и последствията са ясни.Плюс прибиращите се от чужбина или игонени гастарбайтери,които донесоха още от същото.Министърката иска това да се повтори,така ли?
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените на хотелите в България са неадекватни и немормално завишени! Цените в Алпите са по-ниски даже преди Короната. Няма да участвам в прането на наркопарите на мутрите!
24
13
 
16
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Да се надяваме,че природата наистина е справедлива и да отреди заслуженото на цялата крадлива герберска шайка.Защото по-крадливо управление не сме имали и по голям дълг същ-32 милиарда!!!Безумци,спрете с тия кражби,да не се задавите.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как ще спасяваме зимния сезон,като има толкова много заразени?И как ще разчитаме на чужди туристи,като там заразените са още повече?
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам намерение да спасявам нищо от туризма, докато не приключи тази епидемия. Точно туризма разпространява вирусите.
21
0
 
10
 
! Отговори
Мутафчийски-Бенатова преди 3 години
Зимните курорти ще са идеални за съхраняване на труповете от Уханска чума, докато Крематориумите насмогнат!
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Австрия и Франция ми излиза по на сметка.
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ски бе? Работя като машинен инженер в областен град, а съпругата ми е учителка. Едвам успяваме през някоя друга година да идем на море за седмица в къща за гости. В България надали има повече от 200 000 души, които могат да си позволят 2+ почивки годишно.
18
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Хотелите на са герберски, а на червените олигарси, бивши служители на ДС, на които им бяха раздадени безвъзмездни пари от БНБ, за да създадат "бизнес"! Тези хора окрадоха парите, предприятията и хотелите, но сега се задавиха! Кой е мислил, че ще дойде такава пандемия, но природата е справедлива! На всекиму според заслугите и делата!
17
2
 
16
 
! Отговори
Милиционерско Блато преди 3 години
Да ходим да спасяваме мутренските хотели? Не. Мерси.
16
0
 
27
 
! Отговори
Дали бе? преди 3 години
Понеже всичко ни е цъфнало и вързало, ще ходим да спасяваме хотелите на мутрите.Нема къ да стани.