БСП vs. ОП за 24 май: Не може да се променя името на празник

Това не бивало да зависи от управленски мандати
51
БСП vs. ОП за 24 май: Не може да се променя името на празник
Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП остро се противопоставиха срещу искането на Обединените патриоти, което беше прието на първо четете като промени в Кодекса на труда 24 май да бъде не "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост", а "Ден на българската писменост, просвета и култура“.

Според левицата подобни промени имат важен национален характер и широк международен отзвук, затова трябва да бъдат предмет на обществено обсъждане, в което да вземат участие водещи учени от областта на българистиката.

Още по темата
"Към Българска академия на науките съществуват сериозни звена, специализирани в разработването на тази широкообхватна и специфична научна проблематика. Нещо повече, в стремежите да бъде премахнато определението "славянска" в предложеното наименование на празника съзираме недалновидност и некомпетентност. Това намираме като опит да се отнеме общославянската и общоевропейска значимост на Кирило-Методиевото дело, спасено и получаващо своето благотворно развитие по българските земи. Създадената в Преславската книжовна школа от Методиевите ученици, българска кирилица вече е призната в Европейския съюз като една от трите официални азбуки, наред с латинската и гръцката. Тази българска кирилица се ползва от близо 300 милиона по света", каза в декларация от името на ПГ на БСП Ирена Анастасова.

Според левицата предлаганата от ОП формулировка би поставила на сериозно изпитание бъдещето на нашето образование и ще разкрие простор за непредвидими нападки срещу ролята и мястото, които заема българският език в панорамата на съвременната славянска култура.

"Такова псевдопатриотично, но в същността си нихилистично отношение към родната ни словесност ще игнорира историческите заслуги на българската писменост и книжовност за утвърждаването на славянството като специфична и самостоятелна културна общност. Това предложение не е нищо друго, освен продължение на антибългарската отродителска политика, провеждана настървено от Министерство на образованието и науката спрямо младите поколения. Фалшифицирането на историческите факти, редуцирането на приносите, които има страната ни в европейската история и подмяната на стойностната българска литература в учебниците с политкоректни  литературни ерзаци, от години са превърнати в целенасочена държавна политика", посочи Анастасова.

Според левицата официалната празнично-обредна система на България не бива да зависи от управленски мандати, не трябва да се влияе от политическа конюнктура или партийни интереси, не може да бъде обект на разностилие по лични чувства или предпочитания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6"Също да кажат какви са критериите за заемане поста предесдател на НС, защо тоя предсадетел е очевидно с овчарско образование."А ти, "предсадетелЮ", с какво образование си?С какво образование беше ком...ският ти дядо, баща, кум, сват и брат след 1944г., както и оттогава насам?
22
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 18Че кой те кара да гласуваш за БСП???Аз например никога не съм гласувал и няма да гласувам - нито за ГЕРБ, нито за БСП!Въпрос на личен избор!Това не значи, че не мога да се съглася с тяхното мнение, че празникът не трябва да си променя името. Не по този начин.
21
0
 
2
 
! Отговори
Хибридни опорки преди 3 години
Без лъжи моля, опорки тук не минават! Фактите са - Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватска също са славяни и никога не са писали на "славянска писменост". 90% от базовите думи на славяните са индентични, но с различно произношение.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПИСМЕНОСТ 1"БСП определено предпочитат да се проведат международни разисквания относно принадлежността на азбуката най-вече със *** учЕни,..."Разбира се, че е така, нали и рускинята "акад." Дина СТАНИШЕВА рече! Според Нейно Болшевишко Величество, "македонците" са си македонци, а че Александър е говорел на гръцки, законодателството на баща му е на гръцки, а населението в земите в Македония след 9-ти век е българско, говори български като Св. Климент Охридски и Цар Самуил - как така?
19
0
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
руската уикипедия даже пише, че писмеността е развита и разпространена, цитирам при властването на българския цар борис 1 по време на първата българска империя. само отроците на шумкари и активни борци се натискат да са по правоверни от падишаха. резко ми се ще да цитирам караибрахим от "време разделно".
18
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
До До 15 Руски подлогга, какви са като етнос? тевтонци? един приятел тука пита
17
1
 
6
 
! Отговори
Дадохме им букви преди 3 години
Ние не пишем на славянска азбука, а на българска, защото сами сме си я създали и въвели и никой друг народ няма принос в това. Това, че някои други са я харесли и я ползват - халал да им е. Щом имат комплекси от нас и не искат да я наричат българска, да си я наричат като искат. Ние обаче трябва да сме горди с делото си и трябва поне ние да говорим истината за себе си. Ще е национален нихилизъм да се отказваме от великите си моменти и принос в историята за да угаждаме на чужди комплекси.
16
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Кажете ми как да гласувам за тази .... партия?
15
2
 
6
 
! Отговори
Руски подлогги преди 3 години
Абсолютна глупост е да се твърди, че имало славянска писменост, когато половината славянски страни никога не са писали на нея- Полша,Чехия,Словакия,Словения,Хърватска. Какво им казваме - ние сме Ви измислили славянска писменост и Вие не пишете на правилната писменост. Такава няма и не е имало!Като може да се очаква БСП пак защитава кремълски хибридни опорки, вече 100 години, както някога македонизираше българи,... докато Сталин и Тито не се скараха.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска СП изказвайте се само в полза на България
13
1
 
6
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 3 години
когато е създадена глаголицата нито Русия, нито Македония са били държави, когато СВ.СВ. СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ (петима са равноапостолите, а другите са Кирил и Методий БРЪДЪРС) са разпространявали БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, няма Русия, а цар Борис Първи ги е приел
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бягам от БСП каза Чавдар Велиновнепреодолими ценности различия свързани с водената политика, начинът на вземана на решение и взаимоотношенията в ПГ на БСП.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП както винаги пак са се загрижили за интересите на Русия, а не на България. навремето Георги Димитров, вместо да използва авторитета си от Лайпциг избяга в Москва и после продаде Македония на Тито и Сталин, и създаде етничесак чистака в Пирин.
10
1
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
явно твоите дядовци СА ГО ПРОВЕЖДАЛИ ТОВА МЕРОПРИЯТИЕ С НАРОДНИЯ СЪД 1944/1945 и без оставка са РАЗСТРЕЛЯЛИ ПОЧТИ ЦАЛОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, дерзайте комунисти 21 век е, ковчези, бесилки, разстрели това е новата доктрина на ПРОТЕСТА
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
когато казваме че сме създатели на славянската азбука македонци и руснаци скачат. Путин тук преди дев години ни правеше на пух и прах. Не сме били измислици глаголицата, като че руснаците пишат на глаголица. Е, да хърватите пишат на глаголица, ама те са единствени, Путин не се е загрили за тях. сега поне ще е ясно че сме създали старобългарската азбука, а Русия и Македония точно нея използват.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом колегите от Македония се оплакват от дейстивята на патриотите, значи правим нещо добро. винаги това трябва да ви е политическия компас - щом ни хвалят значи правим нещо лошо, а щом ни порицават, значи е добро за България
7
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
в страни от факта, че според бсп двама македонски монаси са написали руските букви, що требва да е само "славянска". що не "славянска, тракийска, прабългарска, аварска, куманска..." и да се изброят всички племена, живеели на наша територия от 681 насам.
6
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка, съд и затвор за целия парламент и следващия парламент може и да почне да води смислени дебати по теми важни за обществото, като например върховенствона закона. Също да кажат какви са критериите за заемане поста предесдател на НС, защо тоя предсадетел е очевидно с овчарско образование.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей! наистина ли? денят на Ботев, преди 1944 не е е бил ден на Ботев, а ден на АРхангел Михаил и падналите воини от българската армия. БКП го променят.
4
1
 
6
 
! Отговори
НИНОВА преди 3 години
скоро *** ще постигне изпълнение на програмата си ДА ИМА 80% ОТ ПЪРВОНАЧАЛНАТА БРОЙКА ДЕПУТАТИ В ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА, още един я напусна