Борисов: Строим и църкви, и джамии, да има етническа толерантност

Премиерът разгледа ремонта на „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ и на „Макбул Ибрахим паша“ в Разград
14 фев 2021 12:48, Елка Василева
200
 Борисов: Строим и църкви, и джамии, да има етническа толерантност
Снимка: МС

„Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който разгледа на място ремонта на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. „Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним“, коментира министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Още по темата

„Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега“, посочи още премиерът.

Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място. „Ние правим еднакво с еднакъв аршин - и за християни, за мюсюлмани, така че работа, работа, работа - ще показваме. За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че за сега е много успешна“, отбеляза премиерът Борисов при посещението в Разград.
 
„От 140 години не е строена църква в Разград“, коментира министър-председателят. Правителството отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ . Средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.
 
За започване на строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лв. още през 2019 г. През октомври миналата година стартира реставрацията на джамията, като стойността на целия проект ще струва 2 374 836 лв. Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория „национално значение“, а през 1973 г. с писмо на Национален институт за недвижимо културно наследство е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
5
 
2
 
! Отговори
Скрито преди 3 години
Когато "***" и "Толупи" прости управляват Бъгария ще попитам родителите ви :И вие не можахте да възпитате децата си ?
116
10
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Бай СтаматНапразно злобееш, бай Стамате! Истината работи, не разните ти измишльотини за които говориш и които си възприел безкритично от БСП без съмнение!...Можеш ли да дадеш един факт, една причина, на която си личен свидетел, видял си със собствените си очи в подкрепа на мнението си?!...Едва ли - вие от БСП не сте научени да мислите със собствените си глави...Ето затова ни доведохте до тук и затова трябва да се махате от политиката...Всеки разумен българин гласува за Бойко в тази ситуация!
115
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Косово е било населено с много българи до 19ти век. През 19ти век сърбите започват с геноцида и етническото прочистване на българи, което продължава и до днес. Сърбия първа се освобождава от турско и използва момента да завладее и обезбългари. Сърбите са искали Кюстендил, София, Ихтиман, Видин, България до Пазарджик. Такива са сърбите. Но какво постигнаха? Сега Сърбия е по-малка от България, въпреки геноцида и сръбския шовинизъм.
114
7
 
5
 
! Отговори
венци преди 3 години
Оставка,съд и затвор за мутрата Борисов.Това искат всички нормални хора.
113
5
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Albanian, PlovdivТака е! Всяка грешка се заплаща...Сърбите трябва да загубят тази своя територия като наказание за това, че се опитаха да направят нещо, което не могат - Югославия! И то само от злоба и завист към България! Е....сега ще си плащат, няма как! Ако сега не признаят Косово, Бог ще им даде по-тежко наказание - така работи вселената!...
112
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя, колкото повече напредва с егн-то, толкова повече прилича на бай Тошо, направо човек се чуди за какво се въртяхме 30 години? Пак ни управлява неграмотен толуп с дървеняшко чувство за хумор и полудебилни изказвания, пак работят и строят, не я ли построиха тая държава бе , аман !!!
111
5
 
5
 
! Отговори
Бай Стамат преди 3 години
Дианче не те ли е срам грантаджийка такава , кой знае каква селска кифла си като оная Каназирева ония ден и се подмиокри маската е такива прости...КП са на хранилка на Гроб.10 години унищожихте държавата е руина 3 млн сме навън . Ти знаеш ли как тея 3 млн Биха гласували за Човека слънце ама друг път. За Бочко гласуват само подкупни чантаджии нискообразовани ченгели и платени с кебапчета пардон 50 лв.
110
11
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До бззФактът, че само Бойко успя да стабилизира държавата и да я тика напред някак си противоречи на мнението ти, че е просто позьор...Сигурно някои неща могат да ти изглеждат популистки /като даване ваксини на СРМ от нашата квота/, но всъщност причината тук съвсем не е популизъм, а желание да помогне...Не е идеалния ни политик, без съмнение, но е много по-добър от БСП, която реши, че трябва да ни дави за да ни "помогне"...
109
6
 
3
 
! Отговори
Хахах преди 3 години
ЕС си отгледаха корумпирани диктаторчета като Борисов и Орбан и си ги дундуркат с фондове и това си е!
108
7
 
3
 
! Отговори
Kюлчето преди 3 години
Обикалям турските общности да прося гласове от Дпс да ми прелее малко Шиши че отивам в Историята - Осман Пазвантоглу 2
107
6
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен120Разбира се, че ще се молиш така, БСП! Как другояче?!...Къде точно ги видя тези "измислени истории" или намек, че ББ е някакъв герой?! Никъде! Не е важно колко църкви е построил, важното е, че строи тези църква и джамия в Разград конкретно, а за останалото количество не става въпрос...Сигурно има такива! И това наистина си е вид героизъм в това тежко икономически време...
106
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джамиите нямат място в България. В Япония и Китай исляма е забранен със закон. Няма джамии, няма ислям и затова хората вървят напред и се развиват. Където има ислям, цивилизацията веднага умира.
105
8
 
8
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 3 години
Малко яснота по т.н. "Косовски проблем". На практика Косово е независима република в състава на Югославия още от 1974 г. след промяна на конституцията на Югославия, която цели ограничаване влиянието на Сърбия във федерацията. След смъртта на Тито е въпрос на време формалното отделяне / обявяване на независмост. Косовое е една от етнически най-чистите държави в Европа с 98,2% албанско население от всички религии. Обстоятелствата там са несъотносими към България, плашат само ***.
104
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О х л..юв.А, стига сте мазали!
103
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде строиш църкви бе, ***?
102
10
 
5
 
! Отговори
Daltufek до Диана преди 3 години
Здравейте! Виждам, че сте мислещ човек. Аз не мразя и не деля хората на българи и турци. Никога не съм гласувал за ДПС, и не мисля да го правя. Това, за което мечтая е да живея в европейска държава, в която на българите(мнозинството), не им дреме как се казваш, къде се молиш и не те пращат да си ходиш. Както виждате, тук все още има такива хора. Виждам, че Бойко, дали подсказано му отвън, няма значение, но има подобно разбиране за нещата. За съжаление, не смятам, че е преобладаващо за страната.
101
14
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До GOGOДа, точно! И именно през тези 10 г. на упр. на ГЕРБ започнахме да се измъкваме от дупката, в която ни заби БСП! Точно затова, защото нещата започват да се пооправят вече, БСП надава днес такъв вой за властта...Да си кацнат на готово, та да го съсипят още повече - не може то ние да сме добре, трябва да ни тъпчат и мачкат както могат: "мачкай да не те мачкат", смятат ***.нарите...БСП вън от политиката!
100
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох моля ви, на 4-ти април просто гласувайте всичко, но не и ГЕРБ (и другите производни на БКП, разбира се). Срам ме е като гражданин този човек да се излага за пореден, n-ти път, с измислени истории за това какъв герой е. Накарайте го да изброи с цифри колко църкви и джамии е построил за 10 години. Ще видите, че ще се разсърди, ще изпсува питащите го журналисти и ще избяга с джипката. Винаги отбягва моментите, когато трябва с аргументи да сезащити, а не просто да подмята "кралимарковски" подвизи
99
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недей да плашиш с Косовски проблем,бухале!
98
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я млък червен ***! Нямате право да говорите повече за проблеми с малцинствата! Още ви ядем попарата от Възродителния процес,вие създадохте ромските гета,не ГЕРБ!