Борисов: Строим и църкви, и джамии, да има етническа толерантност

Премиерът разгледа ремонта на „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ и на „Макбул Ибрахим паша“ в Разград
14 фев 2021 12:48, Елка Василева
200
 Борисов: Строим и църкви, и джамии, да има етническа толерантност
Снимка: МС

„Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който разгледа на място ремонта на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. „Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним“, коментира министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Още по темата

„Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега“, посочи още премиерът.

Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място. „Ние правим еднакво с еднакъв аршин - и за християни, за мюсюлмани, така че работа, работа, работа - ще показваме. За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че за сега е много успешна“, отбеляза премиерът Борисов при посещението в Разград.
 
„От 140 години не е строена църква в Разград“, коментира министър-председателят. Правителството отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ . Средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.
 
За започване на строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лв. още през 2019 г. През октомври миналата година стартира реставрацията на джамията, като стойността на целия проект ще струва 2 374 836 лв. Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория „национално значение“, а през 1973 г. с писмо на Национален институт за недвижимо културно наследство е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
6
 
12
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Абре Боко, стига с тези строежи само а за "върховенството на закона и реда" хал хабер си нямаш и затова е такава анархия в БГ. Тая нива е много дълбока за теб и неставаш!
136
8
 
20
 
! Отговори
Издебнали го преди 3 години
С викове Оставка! бе посрещнат Борисов пред храм Св. Прокопий Варненски във Варна......Премиерът Борисов посети тайно Варна, но бе посрещнат от недоволни граждани, скандиращи оставка. Те го призоваха да отиде и да инспектира авариралата за пореден път тръба във Варненското езеро.От месеци той се крие от "всенародната любов" и журналистите в морската столица и страната, а за посещенията му се разбира от лайфовете във "Фейсбук".Борисов постоя няколко минути новия храм "Св. Прокопий Варненски", който тази сутрин бе осветен, след което побърза да си тръгне. Медиите за пореден път не бяха
135
7
 
12
 
! Отговори
Л.Иванов преди 3 години
За мюсюлманите - не знам, но една голяма част от християните/ да не кажа всички/ отдавна не ти вярват! А що се отнася да сравнението- направено от герб, и от другите- герб ги превъзхожда и печели убедително- най- вече в кражбите и корупцията!
134
7
 
14
 
! Отговори
Kit Chelin преди 3 години
Търчи, харчи ББ пак обикаля из страната и ръси своите лъжи и манипулации за единение, толерантност и хвалебствия за "постижения". Той се прави на добричък само когато ножа му опре до кокала, иначе е готов да обижда всеки и всички с наглото си поведение и простоватите си кръчмарски приказки. Ако не дай си боже герберите след време, ако все пак съществуват, решат да му направят паметник, той трябва да е в цял ръст с ръце в джобовете и навите ръкави на риза с поглед забит в земята от срам и резил.
133
10
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен158О-о-о, да! Пропуснала съм да напиша думичката "второ" - за краткост сигурно...Прощавай, мухлясало мозъче!...значи...второто се отнася до инстинктите за самосъхранение...
132
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече джамии строи заради ДПС.
131
10
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До До дианаДавай конкретно, БСП! Не можете да се отучите да манипулирате с общи приказки...Лошо!
130
6
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До КолкоПърво, Бог има - казано с други думи, има т.н. равнодействаща сила, която е резултат от всички действащи сили в дадена точка за даден момент и която всъщност работи, обединявайки действието на вс. останали сили там...Колкото до инстинктите за самосъхранение - те са факт, но са преодолими ако осъзнаваш предимството на общуването с различни хора...Съществува нещо такова като развитие, което не означава изчезване на вида, а облагородяването му...
129
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не беше ли забранена предизборната агитация непосредствено преди изборите?Този клоун е окупирал медиите и от сутрин до вечер ни залива с агитационни материали.
128
8
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен144Ти първо оправи нашата една шепа България, пък после ми говори за разни подобни "идеали"!По принцип,ЕС дава възможност на всички свои членове да живеят като в една държава, но това няма да стане с такава жалка, егоистична култура и двоен морал делящ хората на "наши" и "ваши"..Колкото до РСМ, лъжеш се жестоко, че ако тя влезе при днешната ситуация в ЕС, ще бъдем близки с българите там /македонците/- тя може да се обедини със Сърбия и агресията към България да стане още по-голяма
127
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сретан Йосич също иска толерантност и е нетърпелив да излезне от пандиза..
126
9
 
1
 
! Отговори
Колко преди 3 години
Етнос не е религия. Толерантност няма начин да има защото отвращението от други етноси и различни хора е генетично. Всеки се бори да си пренесе собственото ДНК в бъдещето и да унищожи останалите. като строите всякакви храмове има нагнетяване, особено като религията особено аврамистичните клонинги са натрапени отвън. те са част от историята, но е време вече да зарежем глупостите за съществуването на Бог.
125
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката таман е подстриган за централния при бай Ставри
124
6
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Въпрос до БойкоМного си нагъл! Уважение към човека е да му създадеш удобство...Въпросът е дали то правилно се разбира и приема...не търси под вола теле!
123
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Санстефанска България е идеала на всеки българин. България в рамките на своите етнически граници. Не го постигнахме, защото Великите сили нямат интерес от появата на още една Велика сила и искат България да е раздробена. Но кръвта вода не става. България ще бъде обединена и силна. Мизия, Тракия, Македония! Това е България. Дори си мисля, че след като Македония влезе в ЕС, ще го постигнем. Звучи невероятно, но нещата бързо се променят. Лъжите губят почва под краката си.
122
6
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До БългаринТи не можеш да се справиш с една шепа България, седнал си да мечтаеш за Сан-Стефанска България! Алчността е лошо нещо! Щом сме стигнали дотук, значи сме си го заслужили и ако не разбираш това, ще ти се наложи да получиш друг урок, за да го разбереш...Лошо!
121
9
 
8
 
! Отговори
Въпрос до Бойко преди 3 години
Бойко,кога официално ще станеш ханъма на Ердоган? Ще черпиш ли с локум българския народ като се омъжиш в новата джамия в Разград? Нали и Хюррем така даде пари да се построи джамията в Истанбул на времето.Всъщност целият български народ ли ще черпиш в такъв случай или само 10% от него? Въпросът е с уловка за 10те% трябва някой да ви даде жокер. Или да чакам до утре да се сетите!
120
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След теб и потоп ,Бойко.За пореден път се убеждавам колко заблудени са гербаджиите.Ислямът и Христос нямат нищо общо!
119
7
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До боОтчаяни са такива българи като теб - непораснали тинейджъри, готови да отричат всичко и всички, слушащи лошите за оригиналничене...Не се бъркай където нищо не разбираш!
118
11
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Санстефанска България в ЕС - ето това е новият национален идеал, постижим с Президентска република!МУТРИ ВЪН!