Социолог: Повечето българи не се интересуват от политика, а трябва

"Пътят към демокрацията преминава през доверие към институциите"
26 мар 2021 11:33, Красимир Ангелов
30

Одобрението към досегашния парламент възлиза на 17% и в последните 3 състава на парламента това е един традиционен дял на доверие, предвид обществените нагласи по работата на парламента в последното десетилетие. Това отбеляза социологът Лидия Йорданова в "България сутрин".

По нейни думи, в България трайно се насажда, че изборът на гласоподавателите е подменен. Немалко българи смятат, че политически не са представени парламента - 49% от тях са отговорили в проучване на "Екзакта", че нямат представителство в 44-ото Народното събрание.

Още по темата
"Политическото представителство зависи единствено от нас. В навечерието на парламентарните избори, онова, което обединява всички избиратели, е тяхното желание за честност на изборите. Доколко ще са честни зависи и колко ще се предвиди като автентично нашето представителство в следващия състав на парламента", заяви социологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Пътят към демокрацията и доброто законодателство преминава през доверие и уважение на институциите. Ние трябва да знаем, че от уважението към парламента зависи уважението към държавността в България", подчерта Йорданова.

И посочи основната прилика между предишните 3 парламента - ниското доверие, а разликите - повече обвинения в лобизъм, непрозрачност, лошо поведение на депутатите във вече миналото 44-ото Народно събрание.

"Оценката за работата на един парламент не е единствено функция на преценката за това какво е качеството на законодателството. Хората гледат как се държат народните представители, хората отразяват зле техните скандали и техните неизяснени позиции, пренасянето на чисто политически битки на територията на законодателството. Всичко това наистина много дразни хората", смята социологът.

"75% не се интересуват от политика. Да, но те трябва да се интересуват от политика, те трябва да познават законите, да ги спазват и да знаят, че това е рамката, в която протича нашият живот", категорична е Лидия Йорданова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
лечител преди 3 години
БСП е един тумор който трябва да се изреже. Заедно с десетките разсейки които тровят преднамерено съзнанието на хората.
24
1
 
0
 
! Отговори
Ей преди 3 години
Тези 25 процента са ,дето се борят за власт.и цял ден по новините ни агетират да гласуват за тях.много кандидатао.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Млад SEO специалистТи да не си се помислил за някакъв предприемач или производител? Нищо повече от един измамник не си. Занимаваш се с най-туморната професия в цялата ИТ сфера и заради вас търсачките са станали напълно безполезни и целия уеб се пръска по шевовете от бyлшит и гадни кликбейт реклами.
22
1
 
2
 
! Отговори
Млад SEO специалист преди 3 години
А защо хората трябва да се интересуват от политика? Това не е стремеж към щастие. Знаете ли, че ключови думи като "Азис", "Доган", "Пеевски", "Бойко Борисов" имат хиляди търсения в търсачките, докато думи като "как да работим от дома", "идеи за домашен бизнес", "идеи за дребно производство от вкъщи" - стотици, ако не десетки. Докато българинът не почне да вярва, че като стопанин, произовидител, предприемач има по-големи шансове да се замогна, то той няма шанс. Политиците мислят само за себе си.
21
1
 
4
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Народът е умишлено изолиран, обезсилен да промени нещата. Всички, които лапнат кокала го държат със всякакви средства и на всяка цена!! Това са диктаторите държави като БГ.
20
1
 
2
 
! Отговори
Bp преди 3 години
Ама тя битката е винаги за законодателството!! Или казано по_ясно, за това кой да бие тъпана и кой да обира парсата. А пък последните години, кой да си пълни чекмеджетата с к,ю,л,ч,е,т,а,т,а!!
19
2
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Достатъчно е човек да е видял едно изказване на Спас Гърневски например, а също и аплодисментите, с които депутатите от управляващото мнозинство посрещаха п'ростотиите, които приказваше от трибуната, за да разбере защо 44-тото Народно събрание имаше толкова нисък рейтинг.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересуват се предимно приказвачи и лапачи като тая. Най-ненужните и вредни твари.
17
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Защо да трябва бе, неуважаема другарко Йорданова?
16
2
 
4
 
! Отговори
Бойха Хрес Спасител преди 3 години
Много българи не ги бе еня за политиката, докато Аз, не станах глав. сек. на МВР! Оттогава тези българи, активно се включиха в политиката, за да се противят на Моята Особа, защото от край време им беха противни, такива като Мен! Затова и не си завършвах мандатите, а последният, завърших с големи клизми, опъни и напъни и не без помощта на членовете на Доган;))) Затова, истина е, ако искате да Ме нема, бъдете и вие Политици!
15
1
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
ДА Интерисувам се но не от Българскатазащото още няма добри такива в Бг-я.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз самият не се интересувах през изминалите 11 г,та за това ни клати 11 г бившето борче и мутра др Борисов! И след този цирк на пазарлъци и нагло управление.На тези избори ще гласувам! Време е за промяна! Гласувайте българи! Сила и фактор сте!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Интересно как не се възмущаваш, че вече 10 години ни управлява една безпросветна м..утра, нейното появяване по тв денонощно не те дразни, а само това на Мая Манолова, ам7 превключвай канала като я видиш, аз така правя като се появи бб
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега не бях пропускал избори, но мисля че ще им направя един наказателен вот - т.е. ще пропускаме ход :)
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
когато крадат като за последно за какво доверие говорим!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересуват се, но не останаха граждани за гражданска война - само селяни и цингарлаци.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е защо да се итересуват ?Те си пият заедно и си разпределят едни канали и пари, а ние глупаците да се вълнуваме уж.Преди 15 години съм бил барман в един ресторант и лично съм го виждал - уж се карат по телевизията, после ядат пият и се прегръщат заедно.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социолог, а виж и акъла!?Когато българина спре да се интересува основно от политика,значи е дошло нормалното време! Докато времето на политическите заблуди е хранилка за такива социолози..
7
1
 
8
 
! Отговори
Нормално е... преди 3 години
...от къде ще му го нбие. И да се смени нещо на върха, корупцията и шуробаджанащината на местно ниво е толкова голяма, че нищо никога не се променя. Може да се сменят лицата отпред, но отзад са едни и същи. Свободата се превърна в свободния, а демокрацията в дискриминация на нормалното. Живота се превърна в оцеляване...така че Да! Никой не се интересува от политика, освен ако не гони някаква изгода!
6
2
 
10
 
! Отговори
Нормално е... преди 3 години
защото през последните 20 години няма нито една работеща и адекватна институция в тая държава. Всичко е пропито от корупция от най-ниското до най-високото ниво. Правителството работи единствено в интерес на определени кръгове и групи хора, така че да си подсигуряват участието във властта с години . Българинът се е удавил в отчаяние, нищо не може да направи каквото и да предприеме, което е факт. Цари беззаконието и хаос, всеки се е превърнал в егоист, защото не знае кой..