Радев: Преследването на българските книги в РСМ да остане в миналото

Президентът подкрепи инициативата „Изпрати българска книга в Македония“
29 мар 2021 16:38, Елка Василева
201
Радев: Преследването на българските книги в РСМ да остане в миналото
Снимка: Президентството

Силата на Европейския съюз е не само в свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали, а най-вече в свободния обмен на идеи, духовност и култура. Надявам се, че държавното ръководство на Република Северна Македония (РСМ), което така енергично демонстрира стремеж към членство в Европейския съюз, ще се ръководи от основополагащите принципи на общността и ще бъде все по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно наследство. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на „Дондуков“ 2 с Виктор Стоянов, създател на гражданската инициатива „Изпрати българска книга в Македония“, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Още по темата

„Изпрати българска книга в Македония“ насърчава дарителството на книги за сънародниците ни в РСМ, както и за гражданите на страната, които проявяват интерес към достиженията на българската литература. Именно словото сближава и обединява хората и книгата е неговият най-силен носител, посочи Румен Радев и допълни,  че „българската книга е у дома си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови“.
 
Държавният глава подкрепи родолюбивото начинание на  Виктор Стоянов с тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ на големия български писател от Прилеп Димитър Талев. „Всяка книга носи огромен духовен заряд и емоция, особено когато се чете на родния език на автора без подправяне и фалшификации“, подчерта президентът. Преследването на българските книги, духовност и култура в РСМ трябва да остане безвъзвратно в тоталитарното минало, в името на общото ни европейско бъдеще, призова още държавният глава.
 
Президентската институция е готова да даде патронаж и на активна кампания за даряване на книги „Родна реч“ за сънародниците ни в РСМ по случай отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, стана ясно от думите на президента.
 
Виктор Стоянов благодари за подкрепата на президентската институция и подчерта, че инициативата има за цел да укрепва духовната връзка и да обединява културно хората от двете страни на границата. Интересът към българската култура в РСМ е огромен и не може да бъде спрян, заяви той и допълни, че масов интерес да даряват книги за сънародниците ни в югозападната ни съседка проявяват и наши сънародници в Европа, САЩ и Канада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
4
 
5
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Някъде в коментарите прочетох, че Каскета щял да "подкара" Президента след края на мандата му. То бива бива невежество, ама чак такава прослойка да са читателите на сайта не бива. Или просто е някакъв *** този. Президента може да бъде подведен под отговорност единствено за държавна измяна и то САМО И ЕДИНСТВЕНО от Народното събрание пред Конституционния съд! Главния прокурор няма абсотно никакви правомощия в случая.
96
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименима и то доста за кланета на цивилни в македония и сърбия от страна на българската армия.толкоз по-зле за теб,ако не знаеш за това.
95
3
 
1
 
! Отговори
Скопски преди 3 години
Зар и президента се включва в такъв цирк..искараха този анонимиус Стоянов нов Пръличев...да не е смехотворно..Аз имам прочетено повече български книги од средностатическия българин...кой искал в РСМ можел да си намери каквaто иска българска книга....Вместо да отвори компететно NGO/НПО, да свика образовани хора с българско самосъзнание од РСМ кои познават добре проблематиката, се излагат.....Освен тарикатство с пасапортите, и "книги" сега в 2021г. Българиа има ли обаче друга стратегия.
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко патриотично е да подскачаш на място на Дондуков 2. Много смелост и доблест се иска. Ама носа навън не си подава...
93
11
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Колко книги е прочел Бойко Борисив в затвора в ЧехияТам е работил като ктадец на коли,ама го опандизили.Сега краде в България, ама законно.Каскетът го пази.
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 105"да но не забравяй,че тогава ще излязат едни много нелицеприятни документи за българските безчинства в македония и сърбия...така че.."Дайте да ги видим, тези "много нелицеприятни документи"!:))))
91
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименда но не забравяй,че тогава ще излязат едни много нелицеприятни документи за българските безчинства в македония и сърбия...така че...
90
3
 
7
 
! Отговори
стар татар преди 3 години
Мънкидонците са брутални интересчии,така че не е задължително да има връзка между това,какво мислят,какво говорят и какво правят,а още по-малко има връзка с истината ,и с историята....Ке ми дадеш паре, ке се престорам на маймун.
89
2
 
1
 
! Отговори
до 101 преди 3 години
:) Приятно забавление..
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До проф.ДимитровИскаме разсекретяване и публично публикуване навсякъде на архивите на Сърбия, България,Македония,навярно доста от документите са унищожени от сърбите,но все още ще са останали доказателства за насилственото посръбчване и помакедончване!Нека те сами с очите си да видят истината ,да прочетат миналото си и как са били насилствено асимилирани!
87
9
 
3
 
! Отговори
Знаете ли че.. преди 3 години
Бойко Борисов твърди,че е прочел САМО ЕДНА КНИГАпрез живота си?Знаете ли,че е бил затворник в Чехия за кажби на коли?Знаете ли ЧЕ Ви нарича ПРОСТИ А И ТОЙ СЕ НАРИЧА ***?Затова се разбирате с него...
86
5
 
3
 
! Отговори
Фригиднакууучка преди 3 години
Такива са те макетата - двуличници.Псуват ни,а през това време напират за българско граждансво и пращат децата си да учат тук и си търсят българки.Изобщо не трябва да ги взимаме на сериозно каквото и да кажат. Пълен игнор и ВЕТО до ДУПКА!!!
85
2
 
4
 
! Отговори
аз съм 85 преди 3 години
Имам частична дислексия. Това не ме прави неграмотен. Направих дислексия от много учене. Фикс идея ми беше да се раззивам и колекционирах дипломи. Сега съм на 62г.. Дислексията отключих от преди около 2 години. Не ме обиждате с нищо. Благодаря за съвета. Но от комунисти съвети не приемам.
84
3
 
7
 
! Отговори
Езоп ги възпя преди 3 години
Кацнало северно маке на трънка,па започнало на българо-сръбски да дрънка.В студио гледа го нежно сръбска мушица,с примряла коминтерновска душица.Дрън,дрън,дрън...Бръм,бръм,бръм...античен паметник той сътвори нерукотворньй.Ах,велик,велик е античния северномакедонски плазмодий....!!!!!!
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това РСМ ми звучи толкова на място! Откъде си? От РСМ. ?!?! Република северна Македония. А какво е станало с южната? РСМ ми звучи като перилен препарат. Абе вас албанците ще ви оправят. Под знамето-вентилатор. След 20 години ще има половин вентилатор, че ония се плодят като зайци. Албанският стана ли официален език вече? Газуър! (наздраве). И Талев е писал на български и си е чист българин. Един от псевдонимите му е Димо Болгарин. Това се пробвайте да го заличите...
82
4
 
10
 
! Отговори
Психолог преди 3 години
Никакви пози на ръцете на Фигуранта не могат да му докарат авторитет ! Фигурантът е най-фалшивия герой на нашето време ,който може да е само главен близач на плеймейтки !
81
4
 
9
 
! Отговори
ВМРО-комита преди 3 години
Ако сега стане от гроба Ванче Михайлов що ли ке стане в РСМ? Определено ще е интересно!ША фърчат косми и гаще до небесата...и набързо ще почнат да декламират на висок глас:"Аз съм българче,обичам нашите планини зелени....БЪЛГАРИН да се наричам, първа радост е за мен!"
80
2
 
8
 
! Отговори
Скопски историчар преди 3 години
И Шо ке праим сеги?Свърши гипса за Скопския ДИСНИЛЕНД...Гърците ни смениха името на държавата и байряко...Българите ни отсвириха за ИНТЕНЗИТЕТОи язъйко...а сърбите ни се подхихилкват от страни и ни викат че сме будали...Само албанците ни се радват и точат лиги заЗАДНИЦИТЕ ни...
79
3
 
8
 
! Отговори
до 88 преди 3 години
Не съм претендирал за гравотност. С Радевисти не споря. Това е равносилно да се спори със стена.Вие сте самонадеяно агресивни и подигравателни. Точно за това ще паднете на 4 като крушата ви от село Крушовица.
78
2
 
8
 
! Отговори
проф.Димитров преди 3 години
Северомакедонците са крадци на българска история-Фалшификатори!Историята ВИНАГИ се основава на архиви и документи.Всички архиви от най-големите хранилища по света - Византийските архиви,Лондонския Императорски архив, Истанбулските архиви и пр. сочат точно това, което е записано в Българската история.Единствено историята на психопатите от РСМ се основава на мултиетническо смукане от пръсти.ВЕТО до ДУПКА!!!!Никакви отстъпки и само сопа за северните макета, докато не изкоренят антибългаризма !!!!