Вървим ли към нови избори? Ако да - може да влязат още две партии

Специалисти коментират поведението на ИТН
26 апр 2021 10:46, Петя Славова
321
Вървим ли към нови избори? Ако да - може да влязат още две партии
Снимка: БГНЕС

След като ГЕРБ върнаха мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев, се очаква той да бъде връчен на ИТН. Прогнозите според специалистите  политологът доц. Татяна Буруджиева и социологът доц. Антоний Гълъбов и клонят към нови избори.

"Президентът Румен Радев ще връчи мандата за сформиране на правителство след приемането на промените в изборното законодателство. В момента наблюдаваме синхрон между "ИТН и г-н Радев", коментира пред bTV Антоний Гълъбов.

Още по темата

Според него изборите няма да дадат по-ясна политическа картина, защото такава няма. Той изрази мнение, че българското общество е дълбоко разделено, а при следващи избори е възможно да влязат още две политически формации.

По думите му ГЕРБ ще запази мнозинството си и след тези избори. "Стесняването на позицията е атипично структуриране на изпълнителната власт. Имаме две опозиционни партии, но нямаме мнозинство. Това е инверсия. Българските граждани отказват да подкрепят тези, които нямат мнозинство", отбеляза той.

Той определи като добра координацията между ИТН и Румен Радев и добави, че според него президентът ще изчака преди да даде следващия мандат.

Татяна Буруджиева очаква мандатът на ИТН да бъде даден преди Великденските празници. "Президентът има неопределен срок за връчването му, добави тя и допълни, че по това какво направи държавният глава, можем да съдим дали ще има правителство. "Ако той връчи по-бързо мандата, значи отиваме на избори. Ако го задържи по-дълго време, значи текат разговори за сформиране на правителство", заяви политологът.

"Най-вероятно се водят разговори в полите на Витоша. За мен е ясно, че ИМТ не се канят да реализират мандат. За тяхната партия е важно да промени Изборния кодекс, закона за политическите партии и удължаване периода на мораториум. Диалогът върви не между партиите на протеста, а между други фактори и ИМТ. Разговорите са за мандат", коментира Гълъбов. Според него мълчанието на ИТН е знак за пренебрежение към хората. "В политиката се мълчи за две неща.

"Единият вариант е като при Иван Костов - той замълча, след като беше говорил достатъчно дълго и знаехме неговите позиции. "Шоуто на Слави" говори близо 30 години, но тяхното говорене е критика на всички възможни правителства. Не можем да кажем какво смятат да правят, отбеляза Буруджиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
10
 
16
 
! Отговори
Радев отговорен преди 3 години
Радев забърка кашата заради смачканото си его. Не купеха Грипена и той се разлюти. А, бе президентче, тя една жена те върти на пръска си, а ти се правиш на мъж. Я, стига. Виж се в огледалото, виж дулцинеята си, как се пъчи като генерал до теб и се свий в ъгъла, където ти е мястото. какви юмръци си размахал? Кого плашиш-гаргите ли? Искаш от *** да ставаш цар и използваш чалгаря и няколко кресливи жени, барабар с баш мутрата Гергов да ти проправят пътя. ***
172
2
 
15
 
! Отговори
избори по пощата преди 3 години
Тези в кой век живеят? Остава да отгледаме и пощенски гълъби или да строим дилижанси. Ще ни трябва бая време да се върнем в 19-ти век. А електронно гласуване при тези хакерски атаки, възможни от цял свят да се доберат до данните ни, са бълнуване на неграмотници? Я елате на себе си и не правете услуга на ДПС, че ще ви затрият, преди да се усетите. ИТН колкото гласове взеха от чужбина, при нови избори няма да са повече, а по-малко. Това бяха хора, харесващи чалгарска музика за отдушник.
171
1
 
9
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
Слави влезе гол в женската баня с ръце в джобовете
170
1
 
12
 
! Отговори
Мушмурок преди 3 години
И новите ше са като старите! Kaлпaв народ не може да роди нещо читaвo.
169
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отговорността за сегашната ситуация е на протестърските партии. Те не могат да излъчат работещо правителство.Скоро народът ще ги подпука тях със сопите!
168
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тези българиНа кого са инвеститор? На банките може би. Колко данъци плащат на България? Нищо. Аз работя тук, плащам данъци и каквото остане е за мен и семейството ми. Техните пари не плащат преки данъци. Само едно ДДС когато купуват нещо тук и ако се изтарикатят може държавата да им го върне.
167
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 191,на следващите избори тарикатчетата от ИМВ са вън, Слави е наполовина, ГЕРБ над 30%, ДБ къ 15%, БСП и ДПС ще увеличат гласоподавателите, но за проценти не е ясно.
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тези българиГрешиш, те инвестират в собствените си сметки, но не и в икономиката на България. По твоята логика трябва на българите в България да се забрани да гласуват.
165
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво правиме,ако на следващите избори резултатите се повторят? Избори до дупка ?
164
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никоя партия извън ГЕРБ не твърди, че тези избори последните са манипулирани.Имай това в предвид.
163
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИТН са инженерен клонинг на ДПС. Факт е че от първият ден приемат закони, които облагодетелстват ДПС да има повече депутати и да върши фалшификации в Турция го доказват.
162
2
 
1
 
! Отговори
Ще гласувам преди 3 години
За Йоло. Ще ги попилее.
161
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момвнта имаме работещ парламент, който може да променя закони или да приема нови закони. При служебно правителство, няма такъв парламент. Забавянето на връчването на мандата, както и забавянето на връщането му, дава възможност да се направят промени примерно в изборните правила. За съжаление без да се махне правителството на мутрите няма как да се сменят хората, които манипулират изборите. Не знам дали служебното правителство може да махне примерно Михаил Константинов от ИО.
160
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КурнелийТрябва да се организираме и да протестираме срещу промените в Избирателния кодекс, защото след второ четене те стават факт!Долу протестаджийската диктатура!
159
3
 
5
 
! Отговори
Ще гласувам преди 3 години
За Божков. Ще ги попилее.
158
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласуването в чужбина трябва да се забрани със закон!
157
9
 
2
 
! Отговори
Тези българи преди 3 години
До КурнелийКоито живеят далеч са най- големият инвеститор в България от много години. Така,че трябва да са на преференциални условия за изборите.
156
4
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Тоя път ще гласувам за Атака и Волен !!! Аман от разни чалгаджиии!!!
155
3
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Край с надеждата за спиране на кражбите, на корупцията, на безсрамното безработно презастрояване, на обезлюдяването на градове и села. Тези хора си въобразяват, че някой ще им повярва? Ще влязат ВМРО, Воля и ще се увеличат гласовете на ДПС и БСП.
154
5
 
25
 
! Отговори
Курнелий преди 3 години
Може да не е демократично но е честно да се гласува само в България. Аз работя тук,плащам данъци от които се издържа държавата и се изплащат пенсиите на родителите на тези в чужбина а парите на работещите навън постъпват в личните им сметки. Не е нормално едни хора на хил. километри да ми определят съдбата. Заповядайте тук работете плащайте данъци и гласувайте на воля. Вие сте там по ваше желание.