Радев: Надявам се, че БСП ще успее да състави правителство

Инсинуациите, че президентът избира ЦИК са пропаганда, заяви той
Обновена: 1 май 2021 12:24 | 1 май 2021 12:15, Петя Славова
322
Радев: Надявам се, че БСП ще успее да състави правителство
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят възможността на третия проучвателен мандат с опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това очакват и избирателите в ляво, и всички демократи. Това заяви държавният глава пред медиите в Първомай. Президентът посети града по случай празника на града и началото на 48-те Майски културни тържества.

Още по темата

Президентът напомни, че конституционната му отговорност е да назначи служебно правителство, едва ако парламентарно представените политически сили не успеят да създадат редовен кабинет. „От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения. Ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за бързото обнародване на промените в Изборния кодекс държавният глава подчерта, че провеждането на честни избори е приоритет. „Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване. Твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват. Твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини“, припомни президентът и отбеляза, че няма основание да се бавят  законодателните промени.

Румен Радев посочи и че с бързото обнародване и прилагане на гласуваните промени, ще се избегне хаосът и ще се създаде необходимата организация в случай, че се стигне до назначаване на служебно правителство. „Трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да стъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание“, заяви президентът. 

Държавният глава определи инсинуациите, че новите промени в ИК позволяват на президента на избира ЦИК и да има права над нея, като евтина пропаганда: „И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент и по този нов закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да е било за член на ЦИК.

Това е отговорност на парламентарните групи, които също така номинират и председателя, и заместниците, и секретаря на ЦИК“. Румен Радев посочи също така, че единствените промени са в провеждането на обществените консултации, които вместо в Народното събрание, сега ще се състоят в президентската институция, както е било по закон до 2014 г.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава заяви, че дали ще се стигне до предсрочни избори, зависи само от хода на конституционната процедура и че всичко ще се реши в рамките на предстоящата седмица.

Държавният глава пожела на всички православни българи посрещането на Великден да бъде свързано и с надеждата да възродим вярата в собствените ни сили като общество, за да възродим държавата на духа в България, за която мечтаем отдавна.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
2
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Нали БСП щяха да казват дали ще приемат мандата. Ще го приемат, това чакат, ама се правят на ударени, защото ги е срам да опрат пак на ДПС.
211
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП НА ВЛАСТ -- УЖАС
210
4
 
7
 
! Отговори
Прав си преди 3 години
До Анонимен45 плюс 30 прави 75 г комунисти на власт.Достатъчно.
209
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 210 Протести за какво ?Радев и 1 ден не е управлявал . Преди като беше направил служебно правителство , да не да дойде апокалипсиса ? Слави , Иванов , Бабикян и ДПС задават тона в момента . Те гласуваха машинния вот и увеличаването на секциите извън ЕС .Защо не се протестира срещу тях ?
208
1
 
0
 
! Отговори
Естонците са руснаци преди 3 години
Да
207
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХА ХА ХА БСП НА ВЛАСТ -- ПЪЛЕН СМЯХ
206
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Аз съм много проста гарга.
205
2
 
9
 
! Отговори
Решение преди 3 години
За да няма комунисти на власт,роблемът е лесно решим-едно лустрация до трето коляно и нещата се решават от самосебе си.Аз съм набор на вожда.Исках да стана комунис навремето заради екстрите.Но ме отрязаха,че нямям препоръки от другари кумунисти.Келепир имаше в тия работи.Сега е същото,защото хората са същите.
204
18
 
2
 
! Отговори
Bp преди 3 години
Единствено, което може да се направи Народен съд за Герб и ДПС.
203
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу диктатор Радев!
202
1
 
17
 
! Отговори
ВОДИ МЕ ПАРТИЙО ВОДИ преди 3 години
ИЗГОНИ МУТРИТЕ, ДОЙДОХА ПАРТИЗАНИТЕ, А СЛЕД ТЯХ Е ПОТОП, ВЕЛИКИЯТ ФАЛИРАЩ- РУМЕН ГЕЧЕВ Е В КОМИСИЯТА ПО ФИНАНСИ- ЗАКЛЮЧВАЙТЕ МАНДРИТЕ,МОЖЕ И ДРУГО- КРАДЦИТЕ ИДВАТ.
201
1
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Най_бедната прослойка от населението с помощта на Съветската армия унищожи Успелите тинейджъри, като Пеевски. Сега обаче, това не може да се случи, защото я няма червената армия.
200
1
 
0
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
АЙДЕ ХАЙРЛИЯ ДА Е
199
1
 
4
 
! Отговори
xaxsasб преди 3 години
Леле, тия 100 килограмови чичаци как могат да се разхождат като робокопи с тия костюми в тия жеги. Аз 70 килограмов умирам от жега по къс панталон, а те се навлекли с по два дълги ръкава. Панаира на суетата е голямо нещо и това се счита за етикет, а не за нещо достойно за присмех? Добре, че съм бачкатор и спя по цял ден, тия у медийното пространство ги нема никви у главата.
198
3
 
0
 
! Отговори
до Ганди преди 3 години
нови няма и да има всичко е отровено с самолетно гориво изхвърляно при кацане от нашите братя хамериканците
197
1
 
20
 
! Отговори
Ганди преди 3 години
Ей льотчик,сядай в грипена и отивай да пръскаш нивите та да свършиш нещо полезно и ти за тая държава
196
0
 
15
 
! Отговори
Трябва като преди 3 години
Естонците на есен мощен шут в дирника на превратаджията
195
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С избора на Р.Радев за първи път от 30 години насам народа постъпи мъдро.Дано не се издъни на предсрочните избори и не се спъне пак в една и съща тиква.
194
1
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До тъпия ***, дето защитава комунистите. Че си *** е ясно, но защо трябва да си и упорит. Ако ще се сменя формата на управление, аз съм за конституционна монархия. Тоя грозен Резилдент е срам за държавата, а и според клипчетата които гледах има склонност към определен тип френска любов. Скоро цялата истина за този *** ще излезе и хората ще видят колко измамен е публичния му образ.
193
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе,какъв е тоя герберунгелски вой?Малии,какъв страх ги е обхванал,не е истина.Изглежда има за какво да са толкова уплашени.