Няма да купуваме руската ваксина "Спутник V", НС не се съгласи

ГЕРБ отново обвини БСП в лобизъм
Обновена: 7 май 2021 16:35 | 7 май 2021 16:35, Камелия Цветанова
229
Няма да купуваме руската ваксина "Спутник V", НС не се съгласи
Снимка: БГНЕС

Парламентът не прие искането на БСП да се задължи правителство да осигури на българите руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V".

За втори път левицата се опита да прокара това решение. При предишния опит мнозинството в 44-ото Народно събрание отново отказа да задължи МС да договори с Москва доставки от препарата.

Заради това Даниела Дариткова от ГЕРБ - СДС обвини БСП, че са последователни в лобизма си. А Даниел Митов коментира: "Има едно правило в българската политика - кога Кремъл кихне, БСП се разболява".

Хасан Адемов от ДПС призова да не се превръща тази тема в геополитически спор, защото в този спор няма кашлица и кихавица, а въпросът е населението да придобие т.нар. колективен имунитет.

Още по темата
Той припомни, че ЕМА е разрешила използването на четири ваксини. А България е делегирала на ЕК да договаря количествата на ваксините, като целта е всички да имат равен достъп.

"Българската Агенция по лекарствата няма капацитет да изследва и да направи предварителна оценка на ефикасността и безопасността на препарата и това е причината да се различаваме от страни като Унгария и Германия, които са преговаряли за руската ваксина", обясни Адемов.

Според Явор Божанков, намесата на геополитика по отношение на руската ваксина, е недопустима.

Георг Георгиев от ГЕРБ пък обвини БСП, че не става въпрос само за геополитика, а за лобизъм, позован на геополитика.

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН застана на страната на БСП. Според него ситуацията е екстремна и не става дума за одобрение на аспирин или аналгин и за спазването на всички законови норми, които ЕМА ни постулира.

"Всяка страна поотделно носи отговорност за ваксините и заради това всеки подписва декларация, че ваксините не са минали пълния цикъл на изпитания. Не случайно някои държави спряха някои от одобрените ваксини", настоя той.

Проф. Чорбанов отсече, че европейски държави се ваксинират с руския препарат. "Половин Унгария се ваксинира с нея и лекарите казват, че няма странични реакция. Половин Сърбия също", посочи като пример той.

"Месеци наред ние бяхме в ситуация на недостиг на ваксини, а всеки които иска да бъде имунизиран трябва да има шанс да го направи. Русия е сред най-добрите производителите на ваксини от много време и не трябва да се политизира въпроса", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
До Анонимен 37 Абе аз исках американска прахосмукачка...Ама нямало...Българска също нямало.Препоръчаха ми да си наема една гербаджийка на средна възраст,добре смучела...или по-младо гейберче,и те били добри.
48
4
 
6
 
! Отговори
тттт преди 3 години
Значи, не им дреме че хората искат Спутник V важното да се угоди на американското посолство! Поне аз така разбирам нещата! Може да ни тровят с АстраЗенека и продължават, а руската не може! Евреите управляват не само Тиквата, а ми и целия крадлив парламент!
47
3
 
3
 
! Отговори
az преди 3 години
До АнонименАгенцията си има капацитет! Как го правеше до сега?! Не е вярно, че няма капацитет! Просто има общо решение на ЕС за провеждане на общо тестване на ваксините срещу COVID-19! Това излиза по-евтино на държавите и на производителите. Основния проблем на руската ваксина е, че производителя не е предоставил навреме нужните материали и че не ги е предоставил в пълен вид! По същата причина Бразилия е прекратила процедурата по одобрение!
46
4
 
9
 
! Отговори
do 41 преди 3 години
Драги ги краварофилчо,ти откъде разбра колко по ефективни са т.нар.западни ваксини в сравнвние с руската?Да не би от медиите,които са изцяло контролирани от т.нар.запад?Само вие краворофилите май не сте наясно с геополитичската война, която поде дядо ви Байдън и се сатанизира всичко руско..
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сплескан натовец, като агитираш за излизане от ЕС кажи от коя партия си. Българите имат право за знаят, коя е партията желаеща да имаме визи за всяко пътуване, дори и до Гърция! Българите трябва да знаят заради кого ще бъдат двойно данъчно облагани ако работят в чужбина, заради кого няма да им се признават дипломите, а и заради кого студентите ще плащат 3ни такси за университет! Да не забравим и здравните осигуровки и пенсионната права няма да са признати. Кажи коя е партията ти!
44
10
 
12
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
защо си мислиш че всички българи симпатизиращи на Русия са от БСП. Ми тогава би следвало на всички избори БСП да печели всички избори със 73% . 73% са симпатизиращите българи на Русия. Това е изследване на Дойче веле така че не рипай че е руска пропаганда , жалък папагал на клишета, кланящ се на Вожда и учитекя Винету
43
10
 
13
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
тъпчи натовеския българофоб с ярост и омраза ,на американската слуга само куршум в глава и така за свободата на БЪлгария!БЪлгарите искаме спутника а вие си бийте зпадните тромбо-паралитични помиииии!СМЪРТ ЗА НАТО И ЕС И ПРЕДАТЕЛИТЕ!
42
9
 
17
 
! Отговори
до Тиранозавър преди 3 години
аз ти предлагам и от руския АЕЦ да се откажеш и от руската газ и *** си купи лоени свещи. С лой от овце от Аризона
41
10
 
12
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
НАТО и ес вън в чували за трупове ведно с слугинажа им !Запада е смърт за нас !Най бедната и бързо измираща държава ,западните "ваксини" са чисти био оръжия !
40
3
 
6
 
! Отговори
Х преди 3 години
Браво!
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колония, а не държава!
38
4
 
7
 
! Отговори
до ало бе? преди 3 години
еми чудо е ,че хотелиери и ресторантьори ще гризнат дръвцето и тоеа лято
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А поне руски прахосмукачки ще може ли да си купим, че тези европейските не смучат много добре!
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джордж Оруел беше казал: "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила." В тази своя мисъл визираше социалистическите общества и управляващата върхушка. Като гледам 30 години след разпада на Империята на Злото някои хора продължават да държат на тези ценности и си мечтаят за плитни гробове.Аз бих казал, за страхливия свободата е робство.
35
4
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Докато не се направи партията на безпартийните и безпартийна система няма да се оправи тая държава, гледам дори и служебнити министри все са разни 70 80 годишни бивши министри, докато не влязат хора на по 30 години във властта промяна няма да има
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
играйте си на геополитици а по 160 умират на ден. После излезте и ми приемайте катаджийски закони хранилки щото видиш ли ни пазили. От ПТП загиват за годинс 700 човека, от вируса са 16000.
33
7
 
5
 
! Отговори
ало бе? преди 3 години
Руссия публично обяви че сме вражеска държава!Що за чудо е да купуваш от врага лекарства,че и да ти ремонтира самальотите с които ще се биеш с него?!
32
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами оня ден казаха ,че Дания изхвърлят АЗ и я подаряват на който иска ??????Демек чистят си складоветеАми не можете да ме ваксинирате с ваксина която ГЕРБ определя.Ще ви навра в *** *** ** ** *** *******
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А правилния въпрос е защо агенцията няма капацитет, след като се отнася за здравето на народа от чието здраве зависи дали въобще ще има държава и съответно каквото и да било агенции?Е това е въпроса?
30
10
 
7
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
де що има атлантически колониални предатели не се ли натокат в общи плитки гробове бял ден няма да видим!Аз ви казвам!Само туй е решението за особождаване на БЪлгария от това робство!