Политолози: Предстоят най-важните ходове на служебния кабинет

Служебният кабинет има своята политическа окраска
14 май 2021 10:37, Ния Христова
60
Докъде ще доведат рокадите и какво може да очакваме от служебния кабинет?
 
"Ако ще ставаме свидетели на реваншизъм, ще е по-скоро като изнасяне на някакви факти и смяната на кадри не е нещо неочаквано. Областните управители са политическо назначение, нормално е да има смяна и за тях". Това каза за ефира на Bulgaria ON AIR политологът Анастас Стефанов.
 
Според него е важно да не забравяме, че президентът Румен Радев се намира в предизборна кампания.
 
"Кабинетът излъчва многостранно и шорокоспектърно политическо формирование", подчерта той.
 
Събеседникът уточни още, че служебният кабинет има своята политическа окраска и част от министрите ще имат своето политическо поведение.
 
"Ще има опозиционен оттенък спрямо предходната политическа власт.  Ще е от интерес да видим водачите на листи на БСП, а и не съм виждал толкова широкоформатна формация още от времето на Жан Виденов", посочи Стефанов.
 
Политологът проф. Петър Чолаков изтъквна, че има и смяна на зам.-министри.
 
"Много вероятно е да има и смяна на областни управители, те са представители на централната власт. Областният управител е важен, защото по места контролира дали съответните актове на общините са законосъобразни", обясни политологът.
 
Според него реваншизъм би било погрешна стъпка.
 
"Зам.-министрите обикновено са лица, които са експерти, но аз не виждам реваншизъм. Комисията по ревизия е свързана с работата на 45-ия парламент. Основната задача на служебното правителство е да бъдат проведени изборите - свободни, честни и демократични. В България има сериозни проблеми с купения вот, с корпоративния. Не бива да подценяваме патриотичните формации, но в 46-ия парламент очаквам основните сили да са и тези от 40-ото НС", заяви проф. Петър Чолаков.
 
"Служебното правителство е ограничено от времето, което има - също откъм правомощия. Архитект на това правителство е президентът Радев, което може да рефлектира върху самата кандидатура на държавния глава за втори мандат", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хаха, ще изчегъркат всеки шеф и подшеф навсякъде в държавната администрация и ще ги заменят със свои хора, калинките треперят
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наказателния отряд вече е в действие
10
2
 
5
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
До българинедно е да не може да е политически на теория и съвсем друго какво се случва на яве с това служебно правителство.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 4Брей, че ГЕРБ съществувала ли е през 1879 година?Не знаех, че е толкова стара партия, по-стара и от БКП!
8
0
 
6
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
До Не е нормалноЗа първото изречение съм съгласна. Ако някой е очаквал, че няма да има смяна по високите етажи на властта е чист глуп-к, риба на стръв от новите партии.
7
9
 
6
 
! Отговори
нормално е преди 2 години
До: номер 1Да, никое служебно правителство не е започвало с масови уволнения.Но никое служебно правителство не се е натъквало на толкова много калинки... по-скоро къpлeжи в държавното управление!Повече от нормално е те да бъдат изчегъртани. Иначе само ще пречат, както на това правителство, така и на всяко следващо. Разбира се, без ГЕРБ, защото те са вече историческа партия.
6
4
 
7
 
! Отговори
к1 преди 2 години
До Не е нормалноПредполага се , но не е вярно . Това правителство ще управлява доста дълъг срок.
5
2
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Не знам защо и радеф и разни анализатори се впечатляват от този разнороден служебен кабинет. Това било бъдещето. Глу.пости, така всеки министър ще прави каквото на него му отърва и се губи общата идеология и политика на определена партия или сходна по идеи коалиция. Съвсем скоро очаквам да избият тези различия.
4
6
 
12
 
! Отговори
Не е нормално преди 2 години
Не е нормално служебното правителство да уволнява кадрите на ГЕРБ и да иска да убива господин Борисов в Белене. Нито едно служебно правителство от 1879 година досега не е уволнявало кадри на ГЕРБ, САМО ТОВА НА ФИГУРАНТА СИ ГО ПОЗВОЛЯВА.
3
8
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
Пълни глyпocти! Служебният кабинет е нищо повече от обикновен служебен кабинет и той не може да бъде политически.Не може да бъде поради един много *** факт, и не е нужно да съм професор политолог за да съм наясно с него: Фактът е, че в момента България няма върховна власт!Парламентът е разпуснат, политическите партии са уволнени, следователно не можем да говорим за никакви "политически окраски" на един кабинет от експерти, които държат кормилото на България до изборите!
2
6
 
8
 
! Отговори
к1 преди 2 години
Упражнения по мислене и говорене от разни политолози. Първо , президента изобщо не е редил правителството списъкът с министрите му е спуснат от братското посолство на САЩ, а на самите министри са спуснати указания и списък с зам. министрите. Относно действията им целта е ясна- пълна подкрепа и субординация на политиката на САЩ в региона на действия.
1
7
 
17
 
! Отговори
Не е нормално преди 2 години
Служебно правителство което се предполага че ще действа два-три месеца да прави масови уволнения.Нито едно служебно правителство до момента не е започвало от първите си часове с уволнения.