Лъчезар Борисов за ББР: Това са кредити, а не раздадени пари

Някой е подвел служебния министър на икономиката Кирил Петков, смята той
17 май 2021 21:15, Анисия Иванова
141
Лъчезар Борисов за ББР: Това са кредити, а не раздадени пари
Снимка: БГНЕС

„Няма нищо смущаващо, че 8 фирми са получили около 1 млрд. лв. Това не противоречи на устава на ББР, всичко е проверено от международните финансови институции“, заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов пред bTV по повод изнесената вчера  информация за банката от служебния икономически министър Кирил Петков.

Петков обяви вчера, че ще назначи проверка в ББР заради факта, че е подпомогнала 8 компании, от които 4 свързани, с близо 1 млрд. лв., а по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес. От Министерството на икономиката оповестиха днес и имената на осемте фирми.

Още по темата

Според Борисов вероятно по този начин е оповестена информация, която е банкова тайна.

Една банка с пълен банков лиценз, каквато е ББР, предоставя кредити на микро, макро, среди и големи фирми. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения, които се обслужват. Лихвите са добри за ББР на фона на лихвите в останалия банков сектор – доста по-високи са“, коментира бившият икономически министър.

„Тези 1 милиард лева не са отишли просто така в тези 8 фирми. Това са кредити с много сериозно обезпечение, които се обслужват“, каза той и подчерта още веднъж, че става дума за „кредити, а не за раздадени средства“.

Лъчезар Борисов смята, че някой е подвел служебния министър на икономиката Кирил Петков за портфейла на ББР.

Активите на банката в момента са 4 млрд. лв., наличните пари са 1,5 млрд. лв. Също, че 99,2% са микро, малките и средни предприятия като брой кредитополучателите от ББР (62% от финансовия ресурс). Като финансов ресурс – 23% са кредитите към големи компании. Освен това 1,5 млрд. лв. от актива на банката са налични – около 400 млн. лв. са в БНБ, около 500 млн. лв. са вземания от търговски банки и над 600 млн. лв. в ценни книжа.

„62% от портфейла на ББР се държат от малки и средни фирми, 15% от общински и едва 23% от големите компании“, каза Лъчезар Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До помнещ 102"! От мутренското след 1989 г което ЛИЧНО ПОМНЯ!"А помниш ли кой е Любен Гоцев?А помниш ли кой е Майстора?А помниш ли те при кой работеха и и до днес работят?М?
92
3
 
17
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до 96 Виж господине. Чудя ви се на такива като теб,след като Борчето подхвана тази тема и кампания. Как за кратко време,успя да ви ги втълпи тази глупост! -:( Елементарни сте вярвай ми! И аз бях там и никой НЕ МИ Е ПЛАЩАЛ! И ако беше зрял мъж,трябваше да знаеш прекрасно.Че Мутрата Борисов и Божков,са от едно потекло дружки! От мутренското след 1989 г което ЛИЧНО ПОМНЯ! Помня и мутрата като "пазач" на Тато па после като пазач на Мадритският крадец Симеон.ТОВА СИ Е ТЯХНА ЛИЧНА "война"!НЕВЕЖ!
91
16
 
6
 
! Отговори
необразован преди 2 години
Никоя фирма занимаваща се с производство не може без кредит!Дори и търговските!Друг е въпросът как го обезпечава и обслужва!Какво ненормално има в това 8 фирми да теглят 1000 млн кредит?Това си е политика и отговорност на банката. Има сигурно и контрол от БНБ!Ако някой не си върши работата в тая сфера, това вече е друго!
90
1
 
16
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Пеевски не обича да връща кредити!
89
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама, забранено ли е в България да се дават кредити? Ако имаш обезпечение можеш и милиарди да вземеш. Просто комунистите се опитвате да оправдаете поредния фалит на банка в България под благовиден предлог, но цената на фалита ще бъде платен точно от тези от вас със 700 лв заплата.
88
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на кризата е имало спасителна програма за ... олигарсите на ГЕРБ. Да, кредити са, които се връщат с печалбите от спечелените нагласени държавни поръчки и подобни на тях сделки. Няма ли пак някои да каже, че ББР е банка, която работи с цел печалба и такива неща са нормални, или това беше само в случая със СГ Груп? Сега предполагам всички ги е срам прекалено много, за да говорят.
87
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПомнещХората не бяха будни като протестираха, те просто бяха платени от Божков. Раздаваха ви всеки ден пари пред президентството, затова и явката ви беше там.
86
12
 
8
 
! Отговори
каква е истината преди 2 години
Шарани, някой ви подхвърли стръв и вие захапахте!Това са част от кредитите на банката!63% са на дребни и средни фирми23% са на едри фирмиКолко още банки има в България, те също имат кредити на едри и дребни фирми!Не искам да ставам адвокат, нито на банката, нито на герб!Ама докъде стигаме само с отрицание на всичко? Тогава вие по-добри ли сте от тия, срещу които негодувате?
85
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СтранноЧе то милиони хора получават кредити, бе профи. И да не е забранено някоя фирма да взема креди бил той и милиони?
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За милиони няма закони.За ракия и грипава кокошка ,няма прошка.
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най голямото творение БКП е шиши.
82
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той , горкия служебния министър , откъде да ги знае тези работи .
81
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другаре, сега цъкате минуси, после ще си гледате празните джобове, щото сте тарикати и се радвате на червения преврат.:)))))
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Странно"Като е толкова нормално,защо е тайна и научихме едва сега кой всъщност получава кредити в България...."Що, твоите кредити явни ли са?
79
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде се крие дебелия главатар на разбойпиците?
78
2
 
12
 
! Отговори
Странно преди 2 години
Като е толкова нормално,защо е тайна и научихме едва сега кой всъщност получава кредити в България.....нима ГЕРБ се страхува от нормалността? А истината е,че колкото видяхме пари от КТБ...толкова ще видим и от кредитите на Пеевски, Домусчиев и сие....над всички тежи сянката на Маджо и неговата прислуга... Тиквата.
77
2
 
10
 
! Отговори
Вий преди 2 години
Мафията е и БСП ,и ГЕРБ и ДПС .А те са дело на БКП .и ченгетата.И нищо не се е променило.А вий....вий сте ид и оти.
76
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До HelloГ н, Борисов не е на власт, да ти припомня,
75
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То Гешев за какво да се самосезира, какво престъпление има в ББР?
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде всички да ви нема още утре !