Ваксини от понеделник до четвъртък само за възрастните и хронично болните

Личните лекари ще имат ваксини, мобилни екипи отиват по селата
132
Ваксини от понеделник до четвъртък само за възрастните и хронично болните
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират срещу коронавируса и съобщи, че издал заповед от понеделник до четвъртък да се имунизират само хора над 60 години и такива с хронични заболявания. В останалите дни ще могат да се имунизират всички останали по реда на записването. Личните лекари също ще имат ваксини, а мобилни екипи ще се погрижат за хората в труднодостъпните места и тежко болните пациенти. Мярката ще продължи два месеца.

Още по темата

Причината за това е, че 80% от починалите вследствие на болестта са пациенти над 60 години.

„Всички искаме да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на случаите на коронавирус се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е  преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне“, коментира той във видеообращение, разпространено от пресцентъра на МЗ.

Според него единственият доказан начин за ограничаването на заразата е ваксинацията.

„Всеки може да го види в показателите на страните, които ваксинираха повечето си жители. За съжаление ние сме последни в ЕС и още по -лошо е, че възрастните и най-уязвимите са най -малко ваксинирани“, посочи Кацаров.

Здравният министър призна, че всички имат своите опасения от ваксината, както и той самият  заради краткият срок на изпитанията на препаратите, но е факт, че ваксини са приложени на стотици милиони души и страничните реакции са малки.

„Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха над 20 000 души повече от предишните години. Това е над два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война“, каза той.

По думите му от колективният имунитет зависи докога ще продължат ограничителните мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
8
 
! Отговори
съвет преди 2 години
''мобилни екипи отиват по селата''---Няма смисъл, само ще трошат държавно гориво!
49
3
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
С поредната простотия в България се убеждавам,че ние,всички,сме сбъркани. Когато се видя,че ваксинацията започна да се случва и вече нещата са по-организирани, "новите" решиха,че трябва да се променя. И защо? Защото предишното решение и организация е на някой друг. Поредното доказателство,че политиците в България не са последователни и не са склонни да приемат нещо добро от опонента. Затова сме на това положение и ще продължим да сме в близко бъдеще.
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами реално закриха зелените коридори за хората под 60 години.Скоро ще даряваме ваксини.Ограничения не може да се правят , при положение, че и сега има ваксини за всички желаещи независимо дали са на 20 или 90
47
1
 
12
 
! Отговори
НЕваксиниран преди 2 години
Ха-ха-хааааа.............часът на вампира ли ще правим от понеделник до четвъртък?!
46
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голема радост. Промениха коридорите. Но тази заповед само ще влоши нещата. И новите управляващи ще търпят негативи. Ще има струпвания от петък до неделя. И няма да има хора до четвъртък. Това с възрастните беше първа фаза на имунизация преди много време. Жалко решение.
45
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът не е в час! Проблем с възрастните хора имаше в началото. Сега има ваксини! Ще се блокира ваксинацията и ще изпаднем в поредния парадокс - има ваксини, но не и ваксинирани. Проблемът е, че се правят малко ваксини на ден и с тази заповед още повече ще се забави всичко.
44
2
 
26
 
! Отговори
нЕкой преди 2 години
Абсолютно *** заповед. Тамън хората започнаха да се ваксинират и сега ги спира маолумния министър. Вместо да разшири още местата за поставяне на ваксини и зелените коридори, сега набутва всички през уикенда да ходят. Ясно беше че ще скроят схема с ваксините слугите на фигураста.
43
3
 
10
 
! Отговори
:( преди 2 години
Трябваше да се предоставят ваксини на личните лекари и те да преценят кой е за ваксина и кога от хората със заболявания. Да ама не им стиска да поемат отговорност. Отговорността се прехвърли на човека, който най-често си няма на идея дали да се, дали да не се ваксинира. Питат здрав ли си, имаш ли алергии, ама ако не си кажеш, e после друг ти ще ти е виновен... Няма централизирано управление, цари хаос, за пореден път!
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали проф.Ангелов, каза , че е чул за прекратяване на зелените коридори. Сигурно са го излъгали разни интриганти....
41
6
 
22
 
! Отговори
пена преди 2 години
До изборите избирателите на Радеф ще са с приоритет! Свиквайте! Нито едан червена бабичка не трябва да се страхува да отиде да гласува!
40
3
 
5
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
С гласуване няма да стане, всички са слуги , от нас зависи станете и те ще паднат, после ще е късно!
39
9
 
4
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Сам си каза,че времето спомага да няма кромид. Това може ви отговори за доста неща. Айде марш се ваксате сега всяка година.А,това е много глупава заповед като застрашени са най-старите и болнавите да ги ваксат и да отварят всичко. Една година мина с тъпотии.*** с мръсе н. Ще ваксинират те децата,че да спасяваме бъгавите,които са с единия крак в гроба.
38
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук има хора, които защитават всичко, което е на ГЕРБ, само защото са от ГЕРБ (вероятно платени). И обратното го има, всичко, което не е ГЕРБ, трябва да се защитава... Еднакво тъпо е. Тази заповед също е доста ***. Защитавате я, само защото министърът не е от ГЕРБ. Нулева логика.
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43Преди ГЕРБ на кое място беше опикано протестърче?
36
4
 
44
 
! Отговори
тото преди 2 години
Досега всичко си вървеше нормално, или си записваш час или отиваш и чакаш макс 30мин на зелен коридор. Не съм фен на тъквата, но поне пусна ваксините свободно и който иска си се боцка, никви драми. А тоя за два дена се
35
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние вече сме на последно място в ЕС и това е отдавна. Благодарение на експертната мисъл на гербиджа.
34
3
 
36
 
! Отговори
Последно място в ЕС преди 2 години
Вече с тази заповед си гарантирахме и последно място в Европа а много скоро ако продължава така и в света.Дори Македония която преди 10дни започна ваксинация има вече 8% ваксинирани, Албания 16% а ние досега 10%.С тази заповед ще довършим ваксинацията на сложилите досега първа доза и я има я няма по 3-4 хиляди на ден ще има нови желаещи с което ще сме твърдо ПОСЛЕДНИ!В България вече има в наличност ваксини и трябва да се прави като в САЩ да се ваксинират хората по молове аптеки паркинги и БОНУСИ
33
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче ако през Юли младите отидат на море и само пенсиите излязат да гласуват, Нинова ще стане премиер:)
32
7
 
38
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
A тeзи дeтo ca c първa и чaкaт зa втoрa дoзa, миниcтърa пoмиcли ли, щoтo имa тoчeн грaфик зa втoрa дoзa ?тa чaк вдлъбнaт !!!E гa ти и миниcтърa ...
31
6
 
20
 
! Отговори
Тиган преди 2 години
Стойчо министърчето обърна палачинката. До вчера едно, днес ваксиниране.