От МС: Милиарди са дадени на "наши фирми" без обществени поръчки

Трима министри обявиха, че са харчени държавни пари напред
Обновена: 30 юни 2021 18:59 | 30 юни 2021 13:04, Веселина Йорданова
395
От МС: Милиарди са дадени на "наши фирми" без обществени поръчки
Снимка: БГНЕС

Огромни суми държавни пари са дадени без обществени поръчки, обявиха от регионалното, икономическото и финансовото министерство на пресконференция в Министерския съвет.

40-42% от парите, които държавните предприятия харчат, са без обществени поръчки, каза финансовият министър Асен Василев.

Той обясни, че "ин хаус" поръчките се дават, когато има общинско, държавно предприятие, което може да свърши работата, което означава да няма подизпълнители. Но е правено точно това - давани са пари на подизпълнители без търг и конкурс.

Василев каза, че така са раздадени на "наши фирми" 8.6 млрд. лева за една година.

Още по темата
Това са всички пенсии за 9 месеца, обясни министърът. Детската болница, която не е разплатена в аванс и за която няма пари, е 100 млн., посочи той.

По думите му по АМ "Хемус" сме платили 70%, а строителството, което е завършено, е 4% и 12% в строеж.

МФ предприема промяна в нормативната база тази практика да спре, каза Василев. Второ, където има раздадени пари, тези пари да бъдат върнати и да построим с обществени поръчки и трето, действията се предприемат така, че да не спре работата по започнати проекти, сключените договори се изпълняват, обяBuсни министърът. Василев обаче посочи, че за немалка част от обществените поръчки, въпреки че са били по съответния ред, е имало само един кандидат и се прави анализ защо това е било така.

Според министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища без конкурс през 2019 г., като причината е била спешност. През МРРБ, АПИ и "Автомагистрали" са преведени 188 млн. лв., като фирмите получавали, колкото са поискали.

Към дата 1 юни от всичките 84 свлачища само по едно се работеше - при Рилския манастир, за останалите нямаше дори разрешение за строеж. Авансите са раздадени през декември 2019 година и договорите изтичат през декември тази година. Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним, но ще продължаваме да работим по тази тема, обясни тя.

Другата тема са поръчките ин хаус за "Хемус". Държвата осигурява 3.71 млрд. лева в периода 2018-2019 г.  976 млн. са раздадени авансово за бъдещо строителство на магистралата, отново по същия ред.

Икономическият министър Кирил Пепков каза, че същата схема с "Автомагистрали" в МРРБ се е използвала и в неговото ведомство, но чрез Държавната консолидационна компания.

90 хил. кв. м административна сграда в София тех парк без обществена поръчка за 182 млн. лв. - проектиране, строителство и авторски надзор, даде пример Петков.

Той каза и че при ремонта на язовирите изпълнението е било "два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената за транспорт" - за ремонтираните 10 язовира. Цените пък били с много близки стойности, независимо къде се намират в България. Петков каза и че проверените от него 3 язовира са ремонтирани от една и съща фирма. В този случай са дадени 631 млн. лева без обществени поръчки.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
9
 
6
 
! Отговори
Икономическото преди 2 години
състояние става все по-лошо,инфлацията скача.И това е началото,още не сме почувствали увеличението на тока и теца.Хаосът и безвластието въведени от служебния кабинет на Радев,който се занимава само със смени на висши чиновници и ревизии по спорни данни и гледни точки,задълбочават кризата. Ето защо са ревизиите-да се даде оправдание за свободното падане с "тежко наследство"от предишните.А новите са богати "пичове"творящи "благоденствие" (разбирай безумие)на ползу роду.
274
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тея комунисти ще вземат да изпълнят петилетката за 2 месеца.
273
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние това го знаем, ама вие нищо не можете да сторите като служебно правителство, освен да го огласите. Дано следващите не се скрият някъде.
272
8
 
10
 
! Отговори
Палячовци преди 2 години
Хайде свършете нещо полезно от служебното правителство на Фигуранта, стига празни приказки !
271
9
 
8
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Не се разбра, значи при ГЕРБ е имало пари, и са раздавани авансово за работа! А при тия ,буквално парите ще изчезнат, и ще има ..."Пари нема, действайте"! Щели да приберат парите обратно, ама и щели да искат да продължат строежите ? Е как ще стане? Вместо да се радват, че има разплащания, и ГЕРБ не са им оставили дългове, те се чудят как да спрат всички строежи, че да се докопат до паричките! Уникални са!
270
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези са като девелопъри на които са им прехвърлили чужд проект, в началото се почва - няма такъв шит почва якото пренаписване, но малко след това като падне продъкшъна и връщат всичко обратно наакани.
269
9
 
13
 
! Отговори
Е,сега чак преди 2 години
Разбрах кои гласуват за ГЕРБ.Тези получили милиарди от нашите пари,без да работят.
268
6
 
7
 
! Отговори
Славуца преди 2 години
Добре дошли в новото ми шоуТрите баджанака се казва!Ако сте си мислили до сега,че сте били гладни,безпарични и нещастни,ний ще се погрижим да ви направим милионери,с червени ферарита и хладилници пълни с луканка!За целта ще ви приложим водещ Венецуелски софтуер,безотказен в осъществяване на народни мечти!Ако не вервате,звъннете на Мадуро и ще се убедите,че сме на прав път!Ще можете да се спасявате към Гърция,Турция,Сърбия,Румъния,даже и Македония,когато ви почнем!!
267
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов ви казакато смятате , че има злоупотреби сезирайте прокуратурата , а не само празни приказки и разтягане на локуми , че ни стана байгън .
266
6
 
9
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Здраствуйте Паляци от ИТИ/Има Такива Ид иоти/!Омайвате ли се добре от мойте измислени кадри!Тука има,тука нема,ман галска му работа!Най важното,че с баджанака слави на 11ти ще ви скъсаме гъ за и ще ви доведем Адът!Мисля,че ви направихме добро показно дотук!!И нищо да нема ,пак ще го докажем и изровимТова сме ние,пачките в банката,ровенето безплатно,електората ошантавен и доволен от шоуто на трите баджанака!!Мънънките жабоци на батя,да сте ми живи и здрави до октомври,че кат ви яхна още 4ри
265
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама тези неща нали вече ги разказахте преди? Колко пъти?
264
4
 
17
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Не спирайте строежа на Хемус само за да изхарчите парите за друго. Хората искат бърза и безопасна магистрала не са се тътрят по пътища строени от бай Тошо. Вие два метра път нещета да направите само пари да харчите за глупости.
263
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе-хе, остават малко дни до изборите и социалистическото съревнование между министрите кой повече да наклепа предишните върви с пълна сила. Накрая радеф ще раздава грамоти.
262
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИзнервенСъбрахме елита, да се правят на репортери на ПИК.
261
8
 
11
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Не ви ли омръзнаха тези с медийните си изяви всеки ден? Да вземат да им направят най-после една служебна телевизия и да се плюнчат там от сутрин до вечер.
260
7
 
11
 
! Отговори
Сензация,сензация .. преди 2 години
Това правителство малко заприлича на ПИК. Всеки ден сензация, и вече почна малко да нагарча. Добре разбрахме имате съмнения, пуснете сигнали. Ама хайде вече да кажем какво правим от тук нататък.
259
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чекмеджето на Баце няма да се напълни само, я
258
2
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
До Костадинов. Уф, и ти си поредният глуп.ав наивник, който смята, че всичко опира до Гешев. Ами че той е просто една личност,има име стотици прокурори и съдии. Или викаш те другите са честни и свестни.
257
7
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
И как разбрахте, че са "наши" фирми бе, шушляци? За пореден път без доказателства. Някакво разследване водено ли е да се види кои са тези фирми и дали има злоупотреби? Или пак предизборно да хвърляме кал по ГЕРБ, защото това ни е поръчано?
256
4
 
14
 
! Отговори
Цано преди 2 години
Комунистите искат да се вкопчат във властта, за да дават парите на "техни фирми", разбира се.