Мая Манолова внесе Закона за частния фалит

Текстовете предвиждат три вида решения за обявяване в несъстоятелност
78
Мая Манолова внесе Закона за частния фалит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме"“ с председател Мая Манолова внесе проект на Закон за частния фалит. Целта на законопроекта е да се даде втори шанс на добросъвестните физически лица и техните семейства, изпаднали в трайни финансови затруднения поради безработица, здравословни проблеми, загуба в семейството, природни бедствия и други, съобщи Bulgaria ON AIR.

Текстовете предвиждат производството по несъстоятелност на физически лица да предлага бърза, прозрачна и достъпна процедура, подпомагана и насърчавана от държавата, която да се развива пред съда с възможност за участие на всички кредитори.

В основата на производството по несъстоятелност е залегнала възможността за справедливото споделяне на тежестта от свръхзадължеността между кредиторите и длъжника-физическо лице.

Текстовете предвиждат три вида решения за обявяване в несъстоятелност на физически лица – обявяване в несъстоятелност с одобряване на погасителен план, обявяване на длъжника в несъстоятелност с ликвидация на имущество или обявяване в несъстоятелност при липса на доходи и имущество.

Опрощаването на остатъка от задълженията се предвижда да бъде възможно след изтичане на определен период от време, през който длъжникът извършва частични плащания или се осребрява негово имущество. Опрощаването става с отделен акт на съда като се извършва проверка за изпълнение на предвидените задължения.

Предвижда се също така да бъдат запазени направените обезпечения с оглед правната сигурност на интересите на кредиторите.

Законът предвижда да се изгради електронен, общодостъпен регистър с информация за физическите лица, които са подали молба за откриване на производство по несъстоятелност, за актовете на съда, постановявани в производството по несъстоятелност, данните за назначения управител на имуществото, както и информация относно обявяването в несъстоятелност според различните процедури.

Производството може да започне, както по молба на длъжника, така и на кредитор. В случай, че молбата е подадена от кредитор, на длъжника е предоставена възможност да прецени дали иска да бъде образувано производство срещу него.

Специфична роля в производството е предвидена и за държавата, която осигурява и насърчава провеждането му. Таксите и разноските по производството не се събират предварително от длъжника предвид характера на производството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: Мая Манолова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
9
 
! Отговори
ПРАВЕТЕ КАТО СПЕЦОВ преди 2 години
НЕМАТЕ НУЖДА ОТ ПРОСТОТИЙТЕ НА МАЯМАТА......НЕЩАТА ВЕЧЕ СА ИЗМИСЛЕНИ И СЕ ПРИЛАГАТ , ДОРИ ОТ КАДРИТЕ , НА "СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕСТВО"....ХА,ХА,ХААААА......
61
1
 
13
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
" Костинбродски пунтажи" ...пак...!...ХА , НАЗДРАВЕ ШАРАНИИИИИ...!
60
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мая почва конфискация на имотите на хората. браво!
59
2
 
4
 
! Отговори
неразбрал преди 2 години
Нещо не разбрах от едно изказване тук - че като някой бил "глупав" да подпише и да поръчител никой не бил виновен... Така лиии??? Не ставайте смешни. Това, че някой е сложил подпис, не означава, че на практика си подписва смъртната присъда. Трябва да е роб цял живот ли? Стига глупости, дори някои престъпници живеят по-добре и не ги преследват до дупка. Никой не може да бъде роб до гроб. Точка.
58
2
 
7
 
! Отговори
оффф преди 2 години
ако и този закон излезе нескопосан като законът за 10 г давност.... мерси!
57
5
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Язе не сум съгласен Който е зел тряаа ,а връща ! Ко значи няаам ? Само нимоа съ съгласъ наследниците на длъжнико дъ връщат неговия борч.От кадя нъ кадя ?Тато зел,ял ,пил одил по после на мене ми викат дай пари ! Борч не тряаа съ прехвърля.
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не четете внимателно или изобщо не четете. Ясно си пише, че ще се ,,одобри'' погасителен план, ще се осребри имуществото ти и т.н. Освен това ще забравите за нови кредити завинаги. Андрешко няма как да прецака системата, стягайте се, не теглете кредити и се простирайте според чергата. Бедният няма как да се прави на богат, неразумното поведение винаги се плаща скъпо.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Барбадосецът на Слави ще ви каже как да си направите офшорна сметка и как да скриете имането си. Мая ще дава кредити, барбадосецът ще ги крие в Барбадос.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пито платено...
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вземат решение най-после, да се изправяме ли вече? Мутрите вън идват ли, не идват ли?
52
1
 
8
 
! Отговори
гръцки митничари преди 2 години
Пак в неделя ли го внесоха...........хм...
51
1
 
15
 
! Отговори
Край преди 2 години
От този закон най-малко ще пострадат банките - техните взеимания са обезпечени. Ще пострадат обикновените хора като има да вземат пари от работодетал или от "приятел" на който сте дали заем или като ви дължат обезщетение от извършено срещу вас престъпление или ...След ООД с 2 лв. капитал това е нов закон за безграничната безотговорност.
50
1
 
7
 
! Отговори
фермер преди 2 години
Колко са тия истински частни еднолични търговци / като %/ та се занимават кредитори? Кредиторите не могат да си съберат милионите от УМИШЛЕНО ФАЛИРАЛИ ООДе та - крадлета, АД - та, ЕАДе - ТА ХОЛДИНГИ, АКЦИОНЕРИ, Арендатори. Асоциации
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Псалм 94 се казва Хитри са чрез Закон да вършат зло
48
2
 
20
 
! Отговори
Край преди 2 години
Тая ококорената за да влезне пак в парламента е готова да внесе закон за неплащане на задълженията.Само си дайте сметка че както може да сте длъжници така може да ви дължат.
47
2
 
17
 
! Отговори
Опппаааа преди 2 години
Червените кредитни милионери пак са тук...
46
2
 
3
 
! Отговори
Кюстендилският преди 2 години
Че ву изпапкам поничката
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщането го уредихме. Да гледаме откъде можем да вземаме. Вземането ще стане трудно, само връзкарите ще вземат. Връщането е вече лесно.
44
10
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Подобни закони има в много държави. Сигурно ще има и опити за злоупотреби, но все пак е по-добре да има подобен закон. При необходимост той може да се коригира според резултатите от прилагането му.
43
1
 
2
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
Защо продължаваш да живееш в "света на заемите" , не мога да разбера !Що се заблуждаваш, че някой ще се кове със заеми ?