Мая Манолова внесе Закона за частния фалит

Текстовете предвиждат три вида решения за обявяване в несъстоятелност
78
Мая Манолова внесе Закона за частния фалит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме"“ с председател Мая Манолова внесе проект на Закон за частния фалит. Целта на законопроекта е да се даде втори шанс на добросъвестните физически лица и техните семейства, изпаднали в трайни финансови затруднения поради безработица, здравословни проблеми, загуба в семейството, природни бедствия и други, съобщи Bulgaria ON AIR.

Текстовете предвиждат производството по несъстоятелност на физически лица да предлага бърза, прозрачна и достъпна процедура, подпомагана и насърчавана от държавата, която да се развива пред съда с възможност за участие на всички кредитори.

В основата на производството по несъстоятелност е залегнала възможността за справедливото споделяне на тежестта от свръхзадължеността между кредиторите и длъжника-физическо лице.

Текстовете предвиждат три вида решения за обявяване в несъстоятелност на физически лица – обявяване в несъстоятелност с одобряване на погасителен план, обявяване на длъжника в несъстоятелност с ликвидация на имущество или обявяване в несъстоятелност при липса на доходи и имущество.

Опрощаването на остатъка от задълженията се предвижда да бъде възможно след изтичане на определен период от време, през който длъжникът извършва частични плащания или се осребрява негово имущество. Опрощаването става с отделен акт на съда като се извършва проверка за изпълнение на предвидените задължения.

Предвижда се също така да бъдат запазени направените обезпечения с оглед правната сигурност на интересите на кредиторите.

Законът предвижда да се изгради електронен, общодостъпен регистър с информация за физическите лица, които са подали молба за откриване на производство по несъстоятелност, за актовете на съда, постановявани в производството по несъстоятелност, данните за назначения управител на имуществото, както и информация относно обявяването в несъстоятелност според различните процедури.

Производството може да започне, както по молба на длъжника, така и на кредитор. В случай, че молбата е подадена от кредитор, на длъжника е предоставена възможност да прецени дали иска да бъде образувано производство срещу него.

Специфична роля в производството е предвидена и за държавата, която осигурява и насърчава провеждането му. Таксите и разноските по производството не се събират предварително от длъжника предвид характера на производството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: Мая Манолова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
15
 
! Отговори
пфууу преди 2 години
Нагла и нахална като конска муха!Ще спасява назначените капиталисти *** кредитни милионери!
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно спряха малко нарочните фалити и по този начин спестяваха милиони задължения към държавата и служители и сега всичко почва наново, по стария закон фалирал ли си фирма нямаш право повече да ръководиш,явно пак ще точим,Галева какво друго да измисли?
40
4
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Кви лихви ве? лихвите умряха отдавна !Няма кой да ти ги плаща "високити" лихви ! Тая порочна сситема ще се самоубие!Банките просто ще печелят много по-малко и толкова ... кой е казал, че трябва да печелят както е било до сега ! това време приключи! Сменете си чипа!
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гласуват "Закон за невръщането на заемите".....................Всеки чака да вземе и да обяви фалит.
38
2
 
9
 
! Отговори
234 преди 2 години
Поредния лобистки закон в бандитска държаваМая никаква не я свърши. Много шумбла бла... Е това е
37
3
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Ще има по високи лихви, такси и тн. защото банките искат да се застраховат, че ще вземат пари от теб, съвестният платец и така да компенсират загубите от некоректните и отписани дългове.
36
1
 
10
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
Ти защо "даваш", като предполагаш, че няма да ти върнат ?Никой не ти е взел парите насила! даже напротив - ти сам подлъгваш хората към "заеми" които те не могат да върнат, и после се чудиш, че не ти ги връщат !Банковата куррва мая-общата пак иска да трепе хората - тоя път през "закона за фалит4, като им отнема и единственото жилище ! тая ще я убият точно "длъжници"... усащам го !
35
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Колкото повече говорят за този закон, толкова повече си мисля, че е по скоро в полза на банките и маалите. При банките отписването на несъбираеми задължения ще освободи ресурс и поне на хартия ще направи баланса им по добър. А маалите така или иначе нямат доходи и имущество, за тях този закон ще е като гъба която да замете старото и позволи трупането на нова сметка и така един непрекъснат цикъл на дълг и фалит. Но това има потенциала да направи кредитите за нормалните хора по скъпи.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки да взема откъдето може. Вече няма да се връща нищо. приеха закона за невръщането на нищо. Мутрите ще предприемат други мерки за връщане на парите си. Ще има бой за тарикатите. А банкерите и дължащите пари на държавата ще станат кредитни милионери.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на първо място разделете и стриктно спазвайте перата приходи-разходи , не може с парите събрани от винетки да се изплащат пенсии и детски надбавки . после мрънкате че пътищата били в дyпки . не трябва да има общ казан в който всеки бърка както си иска .
32
1
 
11
 
! Отговори
Брюкселски Улук преди 2 години
Почна се с лобитата
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички банкери пак ще източат банките. Ще дадат пак милиони на роднините и ще фалират. А дребният длъжник ще яде бой от мутрата, от която е взел пари и пак ще връща парите. Нови схеми ще се появят. Само измамниците ще спечелят пак от закона.
30
0
 
12
 
! Отговори
ДО 26 преди 2 години
Тази шашма беше валидна до сега, като с една "жабла" реактивираш нов периодн на иска.При абсолютната давност, която закон вече тече от 1 юни, след 10 години - всичко приключва автоматично и не може да реактивираш нищо !Ако ти за 10 години не си способен да вземеш нищо от "длъжника", значи си дал абсолютно куц заем и никой не ти е виновен за това !А този закона за фалит ще обслужва само и единствено адвокати , които пак ще цуцат, този път от "дела за фалит"! Мая-общата пак обслужва Мафията!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте по 1-2 милиона и да фалираме. Кредитните милионери ще фалират много бързо.
28
1
 
10
 
! Отговори
Dd преди 2 години
В Германия одавна има частен фалит, така нареченият приват инсолвенс, нищо ново под слънцето!!!
27
3
 
8
 
! Отговори
LADY Десислава преди 2 години
Уважаемата Г - жа Мая Манолова, знае ли, че й е цъфнала сливата Кюстендилска, Уважаема Г - жо, моля нарешете си сливката в кулоарите на НС !!!
26
1
 
12
 
! Отговори
Отвратен преди 2 години
До АнонименЕстествено, че има такава хипотеза но в България се случва точно обратното. Ти ми даваш пари при едни условия, щом подпиша ТИ, ЕДНОЛИЧНО ПРОМЕНЯШ условията след това дълга ми става 10 пъти по голям, аз спирам да плащам ти ме осъждаш по бързата процедура и такси и съдебни разноски отиват при мен,продаваш дължа (става още по-голям)ЧСИ натрупва още суми, следват месечни разноски и...така до гроб
25
1
 
6
 
! Отговори
izh преди 2 години
Унищожете баламите, тарикатите сами ще умрат. Тъкмо няма да ми пълнят рекламите с обещания за заеми. Като червейчето на кукичката при риболов. И още нещо българския народ има поговорка за *** и костилката. Интересувайте се от фолклора, той не се е появил от само себе си
24
5
 
8
 
! Отговори
аман от крадливи гер преди 2 години
До абсолютно безсмисленАбослютна давност НЯМА ---преди да изтече срока се подава или възражение или изпращат писмо,че дължиш сума и срока се одължава с нови 10 години...демек си роб и длъжник цял живот. МОже дас и взел 5 хил. да си издължиш 5 млн. и ще си длъжник до гроб - такси, глоби, наказателни лихви, съдебни разноски и тн. Те си знаят как да ти направят дълга вечен!Закон за частният фалит трябва да има както има в цяла Европа!
23
9
 
8
 
! Отговори
Анти-трол преди 2 години
Само ние нямаме закон за частният фалит (не дължа нищо на никога камо ли на Банки)! В момента в България, българина е роб и няма никакви права пред финансови институции, монополи и бързи кредити! Вземеш 1000 лв заем и след 1 година станали 10,000 и ставаш вечен длъжник! ЧСИ и Банки не им трябав нищо освен вечно дължащи роби! ГРОБ отдавна трябавше да приеме тоза закон още повече, че България беше наказвана многократно, че нямаме такъв, но....Боко е слуга на Банките и предпочиташе да плащаме глоби