Мая Манолова внесе Закона за частния фалит

Текстовете предвиждат три вида решения за обявяване в несъстоятелност
78
Мая Манолова внесе Закона за частния фалит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме"“ с председател Мая Манолова внесе проект на Закон за частния фалит. Целта на законопроекта е да се даде втори шанс на добросъвестните физически лица и техните семейства, изпаднали в трайни финансови затруднения поради безработица, здравословни проблеми, загуба в семейството, природни бедствия и други, съобщи Bulgaria ON AIR.

Текстовете предвиждат производството по несъстоятелност на физически лица да предлага бърза, прозрачна и достъпна процедура, подпомагана и насърчавана от държавата, която да се развива пред съда с възможност за участие на всички кредитори.

В основата на производството по несъстоятелност е залегнала възможността за справедливото споделяне на тежестта от свръхзадължеността между кредиторите и длъжника-физическо лице.

Текстовете предвиждат три вида решения за обявяване в несъстоятелност на физически лица – обявяване в несъстоятелност с одобряване на погасителен план, обявяване на длъжника в несъстоятелност с ликвидация на имущество или обявяване в несъстоятелност при липса на доходи и имущество.

Опрощаването на остатъка от задълженията се предвижда да бъде възможно след изтичане на определен период от време, през който длъжникът извършва частични плащания или се осребрява негово имущество. Опрощаването става с отделен акт на съда като се извършва проверка за изпълнение на предвидените задължения.

Предвижда се също така да бъдат запазени направените обезпечения с оглед правната сигурност на интересите на кредиторите.

Законът предвижда да се изгради електронен, общодостъпен регистър с информация за физическите лица, които са подали молба за откриване на производство по несъстоятелност, за актовете на съда, постановявани в производството по несъстоятелност, данните за назначения управител на имуществото, както и информация относно обявяването в несъстоятелност според различните процедури.

Производството може да започне, както по молба на длъжника, така и на кредитор. В случай, че молбата е подадена от кредитор, на длъжника е предоставена възможност да прецени дали иска да бъде образувано производство срещу него.

Специфична роля в производството е предвидена и за държавата, която осигурява и насърчава провеждането му. Таксите и разноските по производството не се събират предварително от длъжника предвид характера на производството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: Мая Манолова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
8
 
! Отговори
абсолютно безсмислен преди 2 години
ИМА ЗАКОН ЗА АБСОЛЮТНА ДАВНОСТ - 10 ГОДИНИ, КОЙТО ВЕЧЕ ДЕЙСТВА ОТ 1 ЮНИ И ПЪРВИТЕ "ИЗТРИТИ" ДЪЛГОВЕ ЩЕ БЪДАН НА 1 ЮНИ 2031 ГОДИНА.ЗА ККАВО Е НУЖЕН ТОЗИ ЗАКОН, ЧРЕЗ КОЙТО ЩЕ БЪДАТ ДРАНИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ХОРАТА, ЗАЩОТО ОБЯВЯВАНЕТО НА ФАЛИТ СЪЩО Е СВЪРЗАНО С МНОГО РАЗХОДИ ...ЗАКОНА ЗА АБСЛ ДАВОСТ Е НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧЕН ДА РЕШИ ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ И ТОЙ Е ТЕЖЪК - 10 ГОДИНИ ХИЧ НЕ Е МАЛЪК СРОК
21
2
 
9
 
! Отговори
КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ преди 2 години
ОТ ТОЗИ ЗАКОН, СЛЕД КАТО ИЗА ЗАКОН ЗА АБСОЛЮТНАТА ДАВНОСТ - 10 ГОДИНИ, СЛЕД КОТО ВСИЧКО АВТОМАТИЧНО ПРИКЛЮЧВА.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кредиторите няма да се съгласят на това безумие. Излиза, че аз като кредитор ще ти дам заем, но ти може и да не го върнеш.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добро момиче аз му пея то ми свири.... някой вярва ли и на тая разкрачената жаба... ще подритнан малко канчето уж че го играят за народеца а издевателствата над бедните ще продължават.
18
2
 
9
 
! Отговори
ИМА ЗАКОН ЗА ДАВНОСТ преди 2 години
ТАЯ ЗАКОН ЗА КАКВО Е?ТОВА Е НОВА, СКРИТО ДРАНЕ НА КЛЕТИТЕ НЕЩАСТНИЦИ, ИМАЛИ ГЛУПОСТТА ДА СЕ ОСТАВЪТ ДА БЪДАТ ПОДЛЪГАНИ, ЗА ДА ИСКАТ ЗАЕМИ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА ПЛАТЯТ
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Замириса на нови избори!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя го е внесла, но дали ще се приеме?
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Васко, кажи че си болен от нещо и не можеш да върнеш 700 милиона. Що да даваме тези пари на държавата, като можем да си ги поделим. Държавата е каца без дъно. Да пълнят другите ***.
14
15
 
8
 
! Отговори
Не народ а кучета преди 2 години
Този закон пази обекновения човек!!! Какво лаете, некомпетентни песове!
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще правят нови кредитни милионери с този закон.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10 - ами като си бил достатъчно глупав и си подписал да си поръчител си знаел, че това е възможно да се случи.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Васко, ще те оправим с частния фалит. Прати пари за услугата. За Гешев ще почакаш още малко. Там е по-трудно. Ще видим какво ще стане с чалгарите. Татяна Дончева и Хаджигеев искат да падне Гешев и спецсъда и спецпрокуратурата по-скоро. Но трябва да подлъжем народа да не протестира. Тънка работа е, не става бързо. Поздрави и прати пари.
10
3
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Значи кредиторите да д.ухат супата ми то ше стане революция :)))
9
4
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
а справедливо ли е поръчителите да плащат до живот чужди дългове???
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а със абсолютната давност к'во стана Маиче, или пак ще праим неща ама така че адвокатите да лапкат
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятай шведите какви фалити ще обявяват, какво чудо ще настане!
6
5
 
18
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Е кой ше плаща борчовете Мая Галева ли :)))
5
5
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Боже ... гледайте ги и им се радвайте, Вие изровихте "новите лица" на Сестрите галеви и подобните им от бунището на българската история ... сега се гответе за поредица от Костинбродски афери и првителство като това на Олигарски, дошло на Власт след един февруарски метеж по подобие на този на фигуранта и със същите участници ... !!!
4
6
 
16
 
! Отговори
курнито преди 2 години
мая лобира за едни фирми , НАШИ фирми - партийни фирми - бкп фирми .
3
8
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МАЯ ЩЕ Е НА КРАЧКА ОТ НЕВЛИЗАНЕ В ПАРЛАМЕНТА АКО ГЛАСУВА ПРОТИВ КАБИНЕТА НА ИТН! :D