Мая Манолова внесе Закона за частния фалит

Текстовете предвиждат три вида решения за обявяване в несъстоятелност
78
Мая Манолова внесе Закона за частния фалит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме"“ с председател Мая Манолова внесе проект на Закон за частния фалит. Целта на законопроекта е да се даде втори шанс на добросъвестните физически лица и техните семейства, изпаднали в трайни финансови затруднения поради безработица, здравословни проблеми, загуба в семейството, природни бедствия и други, съобщи Bulgaria ON AIR.

Текстовете предвиждат производството по несъстоятелност на физически лица да предлага бърза, прозрачна и достъпна процедура, подпомагана и насърчавана от държавата, която да се развива пред съда с възможност за участие на всички кредитори.

В основата на производството по несъстоятелност е залегнала възможността за справедливото споделяне на тежестта от свръхзадължеността между кредиторите и длъжника-физическо лице.

Текстовете предвиждат три вида решения за обявяване в несъстоятелност на физически лица – обявяване в несъстоятелност с одобряване на погасителен план, обявяване на длъжника в несъстоятелност с ликвидация на имущество или обявяване в несъстоятелност при липса на доходи и имущество.

Опрощаването на остатъка от задълженията се предвижда да бъде възможно след изтичане на определен период от време, през който длъжникът извършва частични плащания или се осребрява негово имущество. Опрощаването става с отделен акт на съда като се извършва проверка за изпълнение на предвидените задължения.

Предвижда се също така да бъдат запазени направените обезпечения с оглед правната сигурност на интересите на кредиторите.

Законът предвижда да се изгради електронен, общодостъпен регистър с информация за физическите лица, които са подали молба за откриване на производство по несъстоятелност, за актовете на съда, постановявани в производството по несъстоятелност, данните за назначения управител на имуществото, както и информация относно обявяването в несъстоятелност според различните процедури.

Производството може да започне, както по молба на длъжника, така и на кредитор. В случай, че молбата е подадена от кредитор, на длъжника е предоставена възможност да прецени дали иска да бъде образувано производство срещу него.

Специфична роля в производството е предвидена и за държавата, която осигурява и насърчава провеждането му. Таксите и разноските по производството не се събират предварително от длъжника предвид характера на производството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: Мая Манолова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 - Да, ама като останеш беч работа и ти взимам вчема къщата, но по такъв начин, че да не ти покрие и поовианта дълг, а после взимам всичко, кеото изкарваш над минимална и дългът смао се увеличава и увеличава, а ти селано няма възможност нито да научиш нова професия, нито имаш менталното спокойнсвтие, нужно за да си стъпиш на краката, реално ще си робче цял живот. Ако ще етака, да връщаме дълговото робство и готово!
1
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам кредит и си плащам редовно, *** и Пульо обаче не връщат нищо, че даже вече ще имат законов способ да бъдат освободени от дълг след време. Не е справедливо !