Летище "София" – занемарено, мръсно, с неприветливи служители

Концесионерът получил 10 г. отсрочка, а тези във Варна и Бургас само една
Обновена: 19 авг 2021 14:03 | 19 авг 2021 13:43, Камелия Цветанова
83
Летище "София" – занемарено, мръсно, с неприветливи служители
Снимка: БГНЕС

Остри критики към коценсионера на летище "София" - консорциума "Софкънект" АД, отправи служебният министър на транспорта Георги Тодоров.

"Зоната за хранене и търговските площи са безкрайно занемарени, санитарните помещения са в състояние, което не искам да коментирам", посочи той.

Министърът увери, че е имал няколко срещи с коценсионера, по време на които е изказал неудовлетворението си.

"Направих няколко срещи с концесионера и изразих липсата на удовлетворение от състоянието на летището, настоявам за бързи и видими резултати от негова страна. Коценсионърът пое ангажимент да обнови търговските площи, заведенията за хранене, да направи детски кът и пое ангажимента да санира и обнови санитарните помещения, както и да осигури нови униформи на служителите, така че те да има по -приветлив вид и по-приветливо отношение към всички пътници", посочи Тодоров.

Концесията на летището е подписана през юли миналата година, като досега са изминали три месеца от управлението на новия концесионер.

"За това време е изготвил и представил план за поддържане и обновяване, към момента концесионерът разговаря с гранична полиция и здравните власти за по-добро преминаване на пътниците с оглед на затрудненията заради пандемията", обясни министърът.

Той коментира, че заради пандемията всички авиооператори са имали затруднения, като засега не се очаква възстановяване на въздушния трафик на нивата от преди кризата.
 
Ивайло Мирчев от ДБ коментира, че България е загубила само от избора на концесионера 300 милиона лева.

"Летището е стратегически обект, част от националната сигурност на страната и е трябва да знаем кой реално е собственикът зад концесионера. Според изискванията този, който печели концесията трябва да е летищен оператор, а такъв няма, има само консултант", упрекна той.

"Предишното правителство реши да отложи половин милиард лева за следващите 10 години, като мотивите за това са ковид кризата, а правителството дали знае, че тя ще продължи 10 години или става дума за нещо друго свързано с чекмеджетата", скочи Мирчев.

"Това не се случи на другите концесионирани летища в страната, които получиха само една година отсрочка. Летищата във Варна и Бургас са получили отсрочка само една година и отново с аргумент ковид кризата и срива в авиацията, а не 10 години", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Летището от времето на Соца е винаги така с изключение няколко години при смяната на концес. Това е така защото връзките за работа е от един и същ. Щом е АД значи е на връзкари. Конкурси има и са фалшиви.
53
7
 
0
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Анонимен 49,София няма финансовите възможности нито на Ню Йорк нито на Москва. Няма как летището на София да прилича на това на Ню Йорк.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навъсени защото искат 5000лв.заплати.
51
0
 
23
 
! Отговори
Vivian преди 2 години
При стъпване на летището разбираш , че вече си у дома. Мръсотия, немърливост . Културен шок изпитвам винаги , когато се прибера в България, за жалост!
50
1
 
21
 
! Отговори
БайХ преди 2 години
Когато човек лети по света и попадне на летище София след като е сменил няколко преди това, чувството е неописуемо. Всеки път не кара да се срамувам че това е първото впечатление на чужденците за нас българите. Да не говорим че се е налагало да ползваме стаята за майки с деца където мирише на цигари и цигарен дим се прокрадва през вентилационната система. Не ми стана ясно от къде идва но определено не беше място където майки с деца могат да дишат спокойно
49
2
 
14
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Има там няква фирмица. Охранителна ли е каква е. Всичките служители всеки път миришат на пиене. Всеки път. Пътувам на 2 седмици.
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
46: нищо не си въобразявам, те даже и 1% от това не могат да постигнат но все пак. С кое да го сравня според теб: с това новото огромното в Истанбул, с това в Барселона, в Рим, в Чикаго или с тези от някоя треторазрядна африканска страна. Защото прилича на точно такова. Много е тъжно като кацнеш на тъмното Софийско летище, с мръсни витрини и липсващи кафета, живот, или дори нормално излъчване на добре дошъл
47
3
 
12
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Типично приватизация стил Костов. Тава е изцяло ръководено от него. Никой ли не разбра, че този човек има за цел да унищожи държавата? Защо повярвахте и гласувахте за него,? Две години преди това разграбване любезните журналисти ни го навираха в лицето. Не разбрахте ли, че Иванов е само статист?
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да се развали веднага концесията
45
15
 
2
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Защо си въобразяваш, че летището в София трябва да е като летището в Ню Йорк?
44
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
миналата година се прибирам от Ню Йорк и кацам в София. Стови ми се че съм кацнал в някакво село. Всичко беше затворено, прозорците на малкото магазинчета на петна и пръсти, тъмно като в някакво метро. Иначе багажа дойде доста бързо. За персонала нищо не мога да кажа защото видях точно 2. Летището е доста скапано.
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отдавна го казвам, че е под всякаква критика летището, а персонала е толкова зле и озлобен, че е като върха на айзберга
42
3
 
18
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Проблема се решава просто. Един шут на концесионера така, че да се спре чак в Лондон. После държавата си взима летището и го управя.
41
3
 
10
 
! Отговори
Така е концесия преди 2 години
Даваш нещо под наем на друг и искаш всичко да е наред. Същото като да дадеш жена си под наем за ползване и после да си я получиш обратно ми много ясно, че е амортизирана, изхабена и използване няма да е като нова. Ползваш чуждата жена и я връщаш в такова състояние в каквото е.
40
5
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Поредно типично -нашенско ,,обобщаващо мнение" . Най - вероятно човека има предвид просто собствения си дом
39
5
 
8
 
! Отговори
Да, ..донякъде преди 2 години
Може определено до се направи нещо за да изглежда като летище на европейска столица. Летя често и имам доста база за сравнение. Колкото до служителите не смятам определено че нашите не са любезни. Напротив. Италианските и английските например винаги са далеч от всякаква приветливост .
38
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое и къде в София не е занемарено, мръсно, с неприветливи служители?
37
0
 
29
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
И аз редовно летя със самолет из Европа. Софийското летище мога да го сравня само с някое по-малко летище там, дори понякога те са по-добре. Няма заведения, няма контакти, ужасни тоалетни, липса на табели за изхода при кацане.. Миналата седмица летях до Варна и обратно. Там беше много приятно летището. Малко, но със заведения, няколко хубави магазина, контакти... Доста приветливо изглеждаше. Нищо общо със софийското
36
1
 
18
 
! Отговори
Приватизатор преди 2 години
Много лесно се става МИЛЯРДЕР в България!!! Само взимаш държавна собственост и я продаваш с пари в куфари и чекмеджета!!!!
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам Ащо в заглавието на статията има думата мръсно а на мен ми е триете????????????????