Социолог: Герджиков няма да е на дистанционно от Борисов

ГЕРБ изпреварила "Демократична България" с елегантен ход
1 окт 2021 09:57, Елка Василева
135
Социолог: Герджиков няма да е на дистанционно от Борисов
Снимка: архив, БГНЕС

С издигането на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Бойко Борисов още веднъж показва своята политическа интуиция и политическа находчивост. Това мнение изрази социологът Васил Тончев от агенция "Сова Харис" пред БНР.

"Главният резултат няма да бъде победата на президентските избори. Ходът от страна на ГЕРБ е много елегантен", изтъкна Тончев.

Още по темата
Според него в изолация от всички останали политически сили, от ГЕРБ застават зад кандидат, който ще има обществена подкрепа от авторитетни и широки социални кръгове. "Много трудно ще е оттук нататък да кажеш – с тези не разговаряме".

"Бойко Борисов не би имал никакъв шанс и тази загуба би му коствала много сериозно политическо дискредитиране", категоричен е Васил Тончев, който уточни, че предизвикателството на Румен Радев Борисов да влезе в ролята на кандидат за президент би било "обречена битка за Бойко Борисов".

"Проф. Герджиков ще бъде много дистанциран от ГЕРБ, включително като политическа визия. Не мисля, че ще бъде човекът, който ще бъде на дистанционно от Борисов, както други кандидати, които Борисов е номинирал и изтласквал на водещи политически позиции", коментира Тончев.

По думите му присъствието на Герджиков в политическия живот ще постави в трудно положение "Демократична България".

"ГЕРБ просто успя да ги изпревари, Борисов се оказа политически по-ловък. Голяма част от техния електорат, сподвижници ще подкрепят Анастас Герджиков" смята Тончев.

Относно новата политическа формация – "Продължаваме промяната", социологът прогнозира, че срещу тях ще има и "доста сериозен отпор". "Техният анонс, че ще достигнат до 30%, е нереалистичен".

Основният резерв на новата формация ще дойде от хората, които бяха отвратени от политиката и не отидоха до урните на изборите тази година, смята Васил Тончев. Според него най-много ерозия в подкрепата ще бъде налице при „Има такъв народ“.

"Между 10 и 15% вървят хората, които биха се оттеглили от ДБ и биха отишли към ПП. Тоест не е нещо, което да бъде вълна или да срине ДБ", каза Тончев.

Най-после редовен кабинет ще бъде формиран, най-вероятно подкрепен от 4 формации на базата на раздробеността в политическото пространство, оптимист е Васил Тончев. „Тоест освен партиите на протеста, ще трябва да получат подкрепата и на БСП.“

Около 3 милиона ще бъдат гласоподавателите на предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември, отбеляза социологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
10
 
! Отговори
Подозрителен преди 2 години
Нещо мътно има в тази история. Не може здравомислещ човек да се качи на потъващ кораб като Герб. То, че няма шанс е ясно, но нещо за което не знаем е станало за да го принудят. Пари ли, компромат някакъв ли. 100% има някаква подмолна причина. Освен човечеца въпреки образованоста си да си е глуповат и да му внушили, че това е неговия шанс.
56
9
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
А на фуражката дистанционните колко са?Я кажи или бройките са бая ?Що ни правите на И...ди-,....И..-..Ти., а ?
55
0
 
6
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
До анонимен 69: че от кога на студентите някой им заповядва? При студента единствения мотиватор е парата: дрън парата, шур виното.
54
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е лошо, когато в годините си овъртолен в мазни пари, подавани ти чрез схеми на бандата Гроб! Сега няма къде да ходиш и ще им береш срама на бандитите!
53
5
 
12
 
! Отговори
Ко? Не? преди 2 години
"ще има обществена подкрепа от авторитетни и широки социални кръгове" ?!?! Този ако е социолог, то аз със сигурност съм китайски мандарин. Я точно социоложе ми кажи от кой точно социален кръг ще получи подкрепа човек, за който 99.99 % от избирателите не бяха чували до момента ?! Ами аз първо си помислих за ония Герджиков от НДСВ. Този човек го виждам за първи път в живота си на снимка.
52
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя го държат за топките с някакво опозоряващо и престъпно инфо! Милиционерите от ОПГ Гроб така действат. Няма начин, човек с малко мозъчна дейност да се компрометира завинаги, обвързвайки се с шайка разбойници!
51
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има два варианта: 1.Професора не уважава себе си...2. Настъпил е момента на живота му, а именно цели 15 минути слава. Има възможност и за трети, не знае как ще бъде разнищен и ще излязат не само присвоените 9000 лева, но и други пикантарии. Радев няма опонент, защото Герб нямат човек като него...НЕ КОРУМПИРАН! С това ги отвява.
50
12
 
12
 
! Отговори
антиседераст преди 2 години
Тоя гербер няма никакъв шанс срещу нашия народен президент Румен Радев. народа пак ще го избереме за президент на България
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фърчилков излете у космоса
48
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо имам странното усещане, че фигуранта се почувства малко неловко, некомфортно след кандидатурата на г-н Герджиков? Да го кажем по-просто - започна да го стяга чепикът. Хунтаджийските *** се надпреварват да ни убеждават как фигуранта ще спечели още на 1-я тур и как г-н Герджиков нямал никакъв шанс. Ами нека да видим. На хората им омръзна от безмислена конфронтация, злобни нападки, арогантност. Българите нямат нужда от това. Май е време фигуранта да напусне президентството.
47
3
 
10
 
! Отговори
Много ДС-ченгета.. преди 2 години
Изпаднаха в паника........ Ще има ЛУСТРАЦИЯ до шесто коляно-..... Радев ще ги извозва към Сирия и Афганистан-......
46
5
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
Айде , бе , верно ли ?! Нямало Тиквата да му дърпа конците...?!!
45
6
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ректор нищо не значи това е административна длъжност на ротация.... Иначе е филюложка даскалица по писане най баламската специалност :)))
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фен на Стамболов, Живков и Борисов. Баси комбинацията!!!
43
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герджиков прави грешка,ти трябва да бъдеш за пример на младите в тази държава, а те искат ново начало , смяна на модела ! След загубата , накъде?Ректор? Не е същото вече !
42
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мажоретките "социолози" скочиха да защитават куклата на мафията.
41
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Студентите, които не се страхуват могат да се изкажат по въпроса. Герб издига кандидатури на лекари и професори, които се оказа, че са задълбали болниците си и са се облагодетелствали лично. Сега издигат човек, който е присвоил 9000 лева с помощ на майка ми, проф. Герджикова. Иначе пък все професори в това семейство. Винаги ми е съмнително, когато по наследство ставаш професор. Наистина си задавам въпроса, нямат почтени хора, не познават такива или искат да пробват колко сме глупави и мазохисти?
40
8
 
16
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Забелязахте ли вчера как се наблегна на "и той знае 4 езика". Явно вожда има голям комплекс и е търсил някой с не по-малко от 4 езика.
39
6
 
14
 
! Отговори
. преди 2 години
Няма да е на дистанционно само заради кризата с чипове. Иначе ще е на конци.
38
15
 
17
 
! Отговори
Радев-черкезка хиена преди 2 години
Ръфа живо месо от България... ВЪН..!!!