Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"

САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от страната, каза тя
Обновена: 3 окт 2021 18:42 | 3 окт 2021 18:15, Анисия Иванова
474
Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром", както го направи Унгария, каза посланикът на Русия Елеонора Митрофанова пред РИА Новости. "Тази опция, разбира се, е възможна при прагматичен подход и политическа воля", каза тя.

Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ), няма причина за това, каза тя.

"Вярвам, че няма основания за подобни страхове, тъй като втечненият природен газ е много по-скъп газ. Особено в контекста на повишаване на спот цените до някои космически висоти, стабилните, дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна “, смята посланикът.

Според нея малко вероятно е Москва и София да достигнат ниво на понижаване или прекъсване на дипломатическите отношения. "Не мисля, че ще стигнем до такава степен на конфронтация. Надявам се, че тази страница с експулсиране, според нас - неразумна, е затворена" каза тя, отговаряйки на въпрос дали настоящата ситуация с експулсирането на дипломати ще доведе до сериозно влошаване на дипломатическите връзки.

В последно време България няколко пъти е експулсирала руски дипломати. В края на март София обяви двама дипломатически служители на руското посолство за персона нон грата, на което Москва отговори, като изгони двама дипломати от българското посолство. Също на 29 април София обяви за персона нон грата руския помощник на военното аташе в светлината на подозрения срещу Русия в експлозиите в складове в България. Както каза тогава руският външен министър Сергей Лавров, „София реши да надмине Прага с подобни изявления, където в средата на април руските специални служби бяха обвинени във участие в експлозия в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г.“, припомня РИА Новости.

София следва антируски курс, както се вижда от обвинението срещу ръководителя на движението „Русофили“ в България Николай Малинов за шпионаж в полза на руски неправителствени организации, заяви Митрофанова, цитирана от руския вестник “Коммерсантъ“.

"Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски неправителствени организации, е много сериозно обвинение, колкото и сериозно, толкова неоснователно. За съжаление, то подсказва, че София следва антируски курс. Достатъчно е да си припомним, че девет дипломати бяха експулсирани през периода 2019-2020 г. “, припомня Митрофанова.

Малинов беше задържан през септември 2019 г. Според прокуратурата той е подкрепял дейността на неправителствени организации, ръководил създаването на интернет сайтове, телевизионен канал, влиятелен мозъчен тръст и създаването на партия, която постепенно може да се превърне във влиятелна избирателна сила, завършва „Коммерсантъ“.

Според руския посланик в София САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от България, пише "Фокус".

"Мисля, че това не е напълно независима история за София. Кой от „големия брат“ стои зад тези депортации? Това, разбира се, са американците, които очевидно са поставили задачата да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот, което според мен е много утопична цел, тъй като ние сме свързани с България с толкова мощни слоеве от историята, духовно родство, което не може да бъде зачертано или променено “, добави посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
2
 
8
 
! Отговори
Aман преди 2 години
от съветски мутрафони.Заграбили всички енергийни доставки в България и искат още - ел ток от аец, газ, нефт.А Мутрафонова говори откровени лъжи.
216
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западната (германо-римската) цивилизация господства около 500 години. Западът винаги е имал световна хегемония и е господствал над целия свят. Проблемът на западът е, че винаги е налагал господството си с военна сила. Но ето че сега, ситуацията така се разви, че западът вече няма военно превъзходство. Русия никога не е била толкова напред във военните технологии както днес. Днес Русия е абсолютен военен хегемон и превъзхожда технолочно дори гиганта САЩ.
215
3
 
6
 
! Отговори
идва зима преди 2 години
Студ!
214
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията е уникална - За пръв в историята на запада голям геополитически играч или играчи не могат да бъдат унищожени с военни действия както беше по-рано. Путин неведнъж каза - дайте да се договорим. Но запада не си е научил урока от историята,ВСВ и всевъзможните "христови" походи, не може да се откажат от доминиране за да разговарят наравно с геополитическите противници. И така докато някое дете не им каже "кралят е гол". А днес тази фраза звучи така "а пистолет имаш ли"? Западът вече окончателно загуби военната си доминация, а след нея губиш всякаква друга доминация.
213
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистка България окупира почти цяла Македония, не признаваше правото на съществуване за македонците, тяхната култура и език - всичко това трябва да стане българско. Първите месеци на окупацията македонците са почти изключително "за", искрено смятаха окупаторите за свои, но скоро тоягата на българските нацисти се изправя срещу тях. Българските нацисти изумяват местните със своята арогантност, грубост, алчност и ускорена "българизация" на всичко. Едва след това македонците се осъзнават като отделна нация, за което в София все още скърбят.
212
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Технологиите за производство днес са стигнали до такова ниво, че в настоящият момент в света се произвежда предостатъчно за всички, и може да бъде доставено на всеки на планетата за достатъчно кратко време. Няма абсолютно никаква нужда от увеличаване на приозводството. Освен това за производство са нужни ресурси, а ресурсите са в Русия, но там има още и Кинжал, Сармат и Посейдон. Страни като България никога няма да имат икономика и производство, и винаги ще служат за заден двор и слуги на богатите.
211
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средната пенсия в Русия е около 15 000 рубли. След като един пенсионер си плати водата, тока, наема, отоплението от пенсията му остават 12 хил рубли. Това е все едно един пенсионер в България със 150 евро като плати тока, парното, наем за гарсиониерка и водата да му останат 120 евро. Вместо това българските пенсионери ровят в кофите защото парното излиза повече от пенсията и не остава за храна.
210
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 281............................България не е била нацистка държава.Маршал Лист заявява следното:"Дори да бяхте запазили неутралитет,нашите войски пак щяха да минат през България".Та в този ред на мисли какъв е бил изборът пред българските политици,и изобщо имало ли е такъв?Или ни прегазва Вермахтът,и България се връща назад с десетилетия,или запазваме земята си от пожарищата на войната!Затова царят отказва да изпрати войска на източния фронт,но червената пропаганда не спира да л.ае
209
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия топлото струва копейки. В Русия никой не студува.
208
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хищническото поведение на Нацистка България и жестоката политика на българските нацисти в окупираните територии на Гърция и Македония е нещо, което Русия позволи на българите да забравят, а те с радост са забравили. Те просто не се чувстват виновни за случващото се в онези години: те казват, че са живели спокойно, а след това е дошъл руски нашественик, който по някаква причина е увековечен в Пловдив.
207
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В следствие от събитията през последните няколко години, Русия измени възприятието за българската нация. Не "братя", а множество предатели. Не "стари съюзници", а клиентелата на Адолф Хитлер. А "Альоша" е паметник не на "комунистическите окупатори", а на съветските войници, които щедро позволят на българите да запазят честта си след войната, оставяйки настрана съвестта си.
206
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България може д азаличи Русия от картата като империя като си поиска Крим, Волжка България, Черна България, Кабардино Балкария" - Ами заличете я, и си точете газта без пари, защо плащате по 1200$ вече стигна цената?
205
3
 
5
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
До АнонименАма що, трябва война? Само глупавите водят война, мойто момче;))) Всичко е дипломация, разговори. Чрез Митрофанова, Русия иска да си говорим и ето, ние започваме да си говорим с Русия. Митрофанова абсолютно правилно залага на нашите духовно-културни връзки, но те са още много отпреди християнството;))) Тук дори не става въпрос за газ и християнство, а за истината, а истината е, че Русия е другото име на държавата Евразийска България. Това е факт и руснаците го знаят.
204
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ пускаха бомби над цивилно население в София, не военни обекти, ами преднамерено бомбардираха цивилно невъоръжено население - жени, деца, старци - и избиха няколко хиляди българи.
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България може д азаличи Русия от картата като империя като си поиска Крим, Волжка България, Черна България, Кабардино Балкария, Чувашия и кво ли не още.Над 2000 български градове има по територията на Русия." - - - - - Наложете санкции на Русия като забраните в България вноса на руска газ, а ако и тогава Русия не ви върне тези 2000 града, изчакайте да дойдат новите модерни 50 годишни F-16 Block-70V през 2035 години и си ги вземете градовете от Русия.
202
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България днес съществува само благодарение на Русия. Русия два пъти освобождава България. Ако не беше Русия, днес нямаше да има държава България.
201
1
 
5
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
"тъй като ние сме свързани с България с толкова мощни слоеве от историята, духовно родство, което не може да бъде зачертано или променено , добави посланикът."Митрофанова е абсолюно права. 2/3 от теририята на Русия е абсолютно българска и смао България може д азаличи Русия от картата като империя като си поиска Крим, Волжка България, Черна България, Кабардино Балкария, Чувашия и кво ли не още.Над 2000 български градове има по територията на Русия. Дори името на държавата Русия е измислено;))
200
3
 
3
 
! Отговори
Четете историята преди 2 години
До Анонимен 259: "През 45-та година Съветския Съюз подарява българското беломорие на Гърция". Това си е чиста лъжа. Четете историята. Великобритания е тази, която поставя като условие за сключване на мир изтеглянето на България от всички окупирани територии, в това число и от Беломорска Тракия. В резултат на Втората Световна война България не губи територии но си връща южна Добруджа. .................... Не че има връзка с темата.
199
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е случайна появата и в този момент!Знаем за кого!
198
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.251 Пишеш, че от 140 години (т.е.от 1881 г ) досега Русия е била най-големият ни враг. А през 1877-78 г. тя била ли ни е враг? А през 1945 г. на преговорите на победената Германия и нейните бивши съюзници с победителите САЩ, Съветския съюз и ВБр тя била ли ни е враг и кои държави са предявявали териториални претенции към България? Кой е защитил териториалната цялост на нашата държава: Русия или САЩ+ВБр?