Мораториумът на цените на тока, парното и водата ще е до 31 март

Депутатите замразиха цените на нивата от 16 декември
155
Мораториумът на цените на тока, парното и водата ще е до 31 март
Снимка: БГНЕС

След като вчера наложиха мораториум върху цените на тока, парното и водата със задна дата от 1 януари 2021 г., днес депутатите се поправиха  по предложение на ПП.

В четвъртък те решиха, че мораториумът е за цените на нивата от 16 декември на регулирания пазар.

Още по темата

Освен това въведоха срок на действие на мораториума, с което замразиха цените до 31 март следващата година.

Делян Добрев от ГЕРБ предложи от обхвата на мораториума да отпадне определянето на прогнозна пазарна цена на тока за целите на ценообразуването на премиите на възобновяеми източници.

Като мотив за това той посочи, че с този мораториум ВЕИ-тата ще са свръхсубсидирани.

„Фотоволтаиците получават масова премия от 350 лева при положение, че пазарната цената е 580-590 лева. Така те ще получат от фонда за енергийна сигурност 200 милиона лева като субсидии за този период“, каза той, но все пак мнозинството не прие предложението му.

Петър Кулински от ПП обясни, че целта на мораториума е да се избегне увеличението на цените от 1 януари.

„В решението формално беше записано, че цените са спрямо 1 януари 2021г., а не беше отчетено че от 1 юли тази година са в сила нови цени, които са по- високи. Така че, ако оставим решението в редакцията от вчера, рискуваме да създадем опасен правен прецедент, защото това може да се тълкува като опит за промяна на цените със задна дата, правомощия които не са на народните представители“, обясни той.

Радослав Рибарски от ПП подчерта по време на дебата, че шоковото увеличение може да доведе много домакинства до ръба на бедността и невъзможност да си плащат сметките и заради това трябва да се вземат мерки.

Според него предложеният срок е разумен и се гарантира, че КЕВР, заинтересованите страни и гражданите ще имат достатъчно време, за да дадат становища и да се намери разумен изход от ситуацията.

Цончо Ганев от „Възраждане“ отсече, че цената на тока е геноцид спрямо българския бизнес.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ предложи цените да се замразят до 30 април, защото за региони като Смолян, където хората бедстват в момента, е студено и през април. Негово предложение също не беше прието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
4
 
! Отговори
Политик преди 2 години
Те да си сложат мораториум на заплатите и на броя депутати. За нищо друго не стават. Колко бяха парламентите през настоящата 2021 г. ? Според мен, колкото и правителствата. Стакива политици и депутати, г-н Румен Радев ще го заболят ръцете и главата да връчва мандати ! Честита да е Новата 2022 г. на негласувалите българи. Нека да е по-успешна и по-богата за тези 70 % от българския народ !
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХАХА, новите ги лъзнаха и тия взеха, че се хванаха! Поне да си бяха вързали гащите с обещание за компенсация.....МОРАТОРИУМ, без компенсация, ТОВА да не е КОМУНИЗЪМ БЕ??? Кире, пич....така ли привличаш чуждестранни инвестиции???
94
1
 
5
 
! Отговори
Малчу от Факултету преди 2 години
Саму Бат Бойча ша упрай целата рабта.
93
0
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ОТ ТРЪН ТА НА ГЛОГ СМЕ-НЕМА ДЕН НЕЩО ДА Е В РЕД-САМО РАЗРУХА КОВИД-ВАКСИНИ-ИНФЛАЦИЯ.ТРЕБЕ ДА СТЕ НЕПУКИСИ И С ТВРЪДИ ГЛАВИ КАО МЕНЕ-ПА ЩА Е ОВА БЕ ЛУГЕ? АЙДЕ СИТЕ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО-LIKE SUBSFCRIBE.ЧЕКАТ САМО ДОНАЦИИ ОТ НАС.
92
1
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Анонимен-103-И ГЕРМАНИЯ КАТО ЗАКРИВА АЕЦ-ОВЕ-НИЕ ЛИ ТРЕБЕ ДА ПАТИМЕ?
91
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Мораториум за парното на софиянци, а за нас в провинцията, отопляващи се на газ, от различни газоразпределителни дружества някой помисли ли? Половината радиатори сме изключили, мръзнем и пак плащаме високи сметки! Ето ви зелена енергия и чист въздух!
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия закрива 3 АЕЦ, едни от последите.
89
1
 
8
 
! Отговори
отново ни излъгаха! преди 2 години
НЯМА ДА ГО БЪДЕ!
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Германия Аналена Бербок, зелените които спечелиха голям процент на изборите и са втори в коалицията ще затварят заводите защото вятърните мелници и соларните панели не могат да осигурят дори и 12% от необходимата енергия. Аналена Бербок, втора в коалицията, заяви, че ако не минат на зелена енергия, малките германчета няма да доживеят до 40 години заради климатичните промени. Освен това Аналена се закани да ожесточи санкциите срещу Русия, сега тя е новият външен министър на Германия.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В новините слушам,че Радев и Макрон ще убеждават ЕК,че тока от атомна централа е зелен,и не замърсява?" - - - ЕС никога няма да признае АЕЦ за зелени, защото изведнъж Русия ще се окаже най-зелената страна и ЕС трябва да плаща въглеродни квоти на Русия. ЕС похарчи трилиони за вятърни перки и соларни панели което доведе до жестока енергийна криза, а сега да признае, че Русия почти е изпълнила зелената сделка без никакви разходи имайки топ енергетика - никога няма да стане.
86
1
 
8
 
! Отговори
банда от тъпаци! преди 2 години
- ето какви ще ни управляват- Ние ли си ги избрахме тези 30% от народа- или те се самоизбраха?Бог да пази България!
85
0
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АБЕ УДЪРЖАВЕТЕ ГИ ТИЕ ЕРПЕТА БЕ-ЗАЩО СМУЧАТ ХОРАТА А ВИЕ ИМ СЛАГАТЕ МОРАТОРИУМ-А?-КАКВИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ВЗИМАТ 80% ОТ ГРАЖДАНИТЕ НА Р.БЪЛГАРИЯ ?
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В новините слушам,че Радев и Макрон ще убеждават ЕК,че тока от атомна централа е зелен,и не замърсява?! Те искат и АЕЦ-овете да ликвидират със зелената си сделка,тогава наистина всички сме в средните векове без ток,производство,работа.
83
1
 
6
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 години
Поздрави от Банкя. Продължавайте промяната.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да противодейства срещу спекулативното покачване на цената на газта от Русия, ЕК може да въведе режим на ветрилообразен режим на тока през зимата с цел намаляване зависимостта от руска газ. Режимът на ветрилообразна оптимизация на тока в ЕС ще доведе до намаляване на количествата газ закупени от Русия, и до разрушаване на руската икономика и ще принуди Русия да върне Крим на демократична Украйна.
81
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
герб = ***
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мораториум на цените за сметка на какво? На пенсиите? Или ще се въведат високи данъци?
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Естония цената на газта стигна 1050$. Естония заяви, че Северен поток трябва да се спре защото ще послужи на Русия като геополитически инструмент срещу ЕС.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След дъжд качулка. Първо ги вдигнаха рекордно сега ги замразяват. Що не ги замразихте по рано?
77
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Аз съм неочаквано добра комбинация !