Депутатите наложиха мораториум върху цената на тока, парното и водата

Подхванаха поскъпването на тока от 1 януари, ще търсят решения
Обновена: 15 дек 2021 18:49 | 15 дек 2021 12:50, Камелия Цветанова
290
Депутатите наложиха мораториум върху цената на тока, парното и водата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След три часа спорове депутатите решиха наложиха мораториум върху цената на електроенергията, водата и парното. Предложението беше направено от ГЕРБ.

Предложението дойде от ГЕРБ и беше подкрепено от всички парламентарни групи с изключение на ДПС, които не участваха в гласуването.

Още по темата
Освен това депутатите решиха, че ще има  временна комисия по въпросите с енергийната криза и справянето с нея.

Предложението на КЕВР цената на тока за битовите потребители да се увеличи средно с 11,51 процента от 1 януари е една от причините вносителите от „Продължаваме промяната“ да настояват да бъде създадена временна комисия.

Според депутата Атанас Михнев от ПП държавният регулатор е завладян от интересите на корупционери.

„Това предложение на КЕВР, нека да си го кажем, е политическо. В първия ден на кабинета „Петков“ те решават, че трябва да вдигнем цените на тока, на граждани. Държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока, да защитят гражданите, а ние ви да предлагаме временна комисия, която да установи какво точно се случва“, каза той по време на дебата, цитиран от БНР.

ГЕРБ не подкрепиха създаването на комисията.

Тома Биков заяви, че това е популизъм.

„Кой ще плати? Все някой плаща. Вие това нещо като социалисти може и да не го разбирате, но то винаги някой накрая плаща тази сметка, токът се вдига в цяла Европа. КЕВР единственото, което прави, е да отчита разни факти“, каза той.

Хасан Адемов от ДПС коментира,че според него целта на създаването на тази временна парламентарна анкетна комисия, е да се прехвърли отговорността на Министерски съвет върху Народното събрание.

От партия „Възраждане“ ще подкрепят създаването на временната комисия. Костадин Костадинов призова за разтрогване на договорите с ТЕЦ „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“.

„Странно защо обаче, когато говорим за прекратяване на договори с американските ТЕЦ-ове и за прекратяване на тази зависимост на българската държава от тези две чужди дружества, всъщност ние, разбира се, ще продължим да изкупуваме този ток, само че нека да не бъде на 200 лева, а да бъде на 80, както е в момента с „Марица изток 2“, каза той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вносната фирма КиК /Кривчо и ***/ май се оцапа с недообмислени решения.
232
0
 
0
 
! Отговори
До 252 преди 2 години
Ей, ***, санкциите по програми ги налага ЕК, не ГЕРБ. Бюрократите следят спазват ли се правила и процедури и като видят мазалото - санкционират. При това досега администрацията беше недосегаема за грешките си, само бенефициентите наказваха.Корупция е другото име на ГЕРБ.
231
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Решението е просто. Променете законите и махнете безумните цени за изкупуване на зелена енергия. Спрете спекулациите с купуването на електро енергия от конвенционални производители и последващата продажба на тази енергия като "зелена енергия" на по-висока цена. Ще го направите ли бе бомбета?
230
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Колко"лошо" беше при Бойко - спокойствие , предвидимост , почни никаква инфлация , изплащане на всичко изработено , добросъседство , а сега е толкова "хубаво" с предколедни финансови изненади и непредвидимост на инфлацията, всички сме на нокти и чакаме новите изненади в утрешния ден , а бе емоции на много малко със знак + , на болшинството със знак .
229
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме промяната от демокрация към клептокрация.
228
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Какво има да си говорим като новоназначен говорител на една институция взима повече от един френски парламентарист. Има една сентенция която гласи: срамно е да си беден в богата държава и богат в бедна .
227
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големите харвардски икономисти много прости, пардон, семпли излязоха.
226
5
 
4
 
! Отговори
промо преди 2 години
евала, боко щеше да излезе и да каже, миии масчицата свърши - дигат се цените
225
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 262 Сезона на големите кражби започва!! Заеми позиция за старт!
224
4
 
4
 
! Отговори
w преди 2 години
Вече се доказа, че ГЕ РБ не е никаква дясна партия
223
0
 
8
 
! Отговори
До 226 преди 2 години
Тока бе 2ст.ама нещо го нямаше. През няколко часа ни го пускаха и спираха. Сега минимум 20%от произведента ел.енергия в България изнасяме. И няма режим на тока. Питай ги зелените зелници дали си направиха елементарна сметка преди да наложат зелената енергия?
222
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕкспертЕдинствено си прав за "задната мисъл"на ГЕРБ. Отпериха им го с 200. Разпраха ги отгоре, до долу компетентните и учените. И това е само началото. Не, че ГЕРБ са много добре. Просто тези са ама много зле.
221
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Калинките"на ГЕРБ опишкаха честните, компетентни с перфектни CV-та и гоооолеми топки, и т.н. Направиха ги да си забравят мисълта. Сега"харвардите" пищят по студиата, че това било чист популизъм. А кой гласува единодушно и се плъзна по банановата ***? ГЕРБ са опозиция. "Петорната"имат мнозинство в Парламента!!! При това ДПС бяха против! Де факто кой гласува мораториума? А "почтени"?
220
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой следи ли какви почна да ги върши Нинова - едно от първите неща е било да намали санкциите от неизпълнени европрограми и то драстично. С една дума "корумпета та" от ГЕРБ са въвели драстични санкции през 2017, а чистите антикорумпета неясно защо ги отменят. За мен това значи кражбите да почнат сега - старт...
219
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОТЪВАНЕТО да не се правят на ударени с мокра кърпа! Няма основания за повишението. АЕЦ Козлодуй не продава директно ток, а чрез посредници. Единият посредник е НЕК, а другият посредник са частници, които също като стават посредници увеличават цената на тока. Изкуствено е завишена цената в интерес на един кръг от хора, които имат акции в тези дружества. Олигарсите клиенти на прокуратурата много бързо реагираха на мораториума за цените на тока. Става въпрос за милиарди печалба.
218
3
 
5
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА1 преди 2 години
Чакаме да МАХНАТ маските и Сертификати за българи като влезеш в МАГАЗИН......Всякакви педдерази, педдеруги, пси.хо.п.ати да се МАХАТ от Парламента и Министерски СЪвет !!!Зараби маските ПОСКЪПВА всичко и българите НЯМАТ пари..... Вместо да си купим ХРАНА и Дрехи, педдеразите на Б.Борисов и Сужебните Мошеници искаха да купуваме китайско- турски МАСКИ, тестове и ВАКСИНИ.ТИя мошеници
217
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви е честита зелената сделка, драги зрители. И общия пазар на тока. Кажете и на двете да си е... м.... изкарайте България от там и кретенията ще спре. Не се плюйте едни други, защото така само плюнчите дебелия. който ще яде народа. Опомнете се, че първо сте българи, после мислете за европейските ценности с американска глазура. Иначе ще озаптите цената на тока, колкото комшията оправи спада на лирата с алогични действия.
216
7
 
13
 
! Отговори
Накратко преди 2 години
ГЕРБ подадоха на "новичките" въженце, а те го грабнаха и хукнаха да се бесят. Щеше да е смешно, ако не беше за наша сметка.
215
3
 
14
 
! Отговори
бай Хуz преди 2 години
Абе нали смехурко щешеда оправи работата за 24 часа? Какво стана, ни гък ни мък?
214
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus Да се стягаме ли за режим на тока тази зима тогава? - .... - Иска ли питане! Щом се издърпа кокала на "търговците", ще дръпнат шалтера и ще заиснасят ток на провала!