Мораториумът на цените на тока, парното и водата ще е до 31 март

Депутатите замразиха цените на нивата от 16 декември
155
Мораториумът на цените на тока, парното и водата ще е до 31 март
Снимка: БГНЕС

След като вчера наложиха мораториум върху цените на тока, парното и водата със задна дата от 1 януари 2021 г., днес депутатите се поправиха  по предложение на ПП.

В четвъртък те решиха, че мораториумът е за цените на нивата от 16 декември на регулирания пазар.

Още по темата

Освен това въведоха срок на действие на мораториума, с което замразиха цените до 31 март следващата година.

Делян Добрев от ГЕРБ предложи от обхвата на мораториума да отпадне определянето на прогнозна пазарна цена на тока за целите на ценообразуването на премиите на възобновяеми източници.

Като мотив за това той посочи, че с този мораториум ВЕИ-тата ще са свръхсубсидирани.

„Фотоволтаиците получават масова премия от 350 лева при положение, че пазарната цената е 580-590 лева. Така те ще получат от фонда за енергийна сигурност 200 милиона лева като субсидии за този период“, каза той, но все пак мнозинството не прие предложението му.

Петър Кулински от ПП обясни, че целта на мораториума е да се избегне увеличението на цените от 1 януари.

„В решението формално беше записано, че цените са спрямо 1 януари 2021г., а не беше отчетено че от 1 юли тази година са в сила нови цени, които са по- високи. Така че, ако оставим решението в редакцията от вчера, рискуваме да създадем опасен правен прецедент, защото това може да се тълкува като опит за промяна на цените със задна дата, правомощия които не са на народните представители“, обясни той.

Радослав Рибарски от ПП подчерта по време на дебата, че шоковото увеличение може да доведе много домакинства до ръба на бедността и невъзможност да си плащат сметките и заради това трябва да се вземат мерки.

Според него предложеният срок е разумен и се гарантира, че КЕВР, заинтересованите страни и гражданите ще имат достатъчно време, за да дадат становища и да се намери разумен изход от ситуацията.

Цончо Ганев от „Възраждане“ отсече, че цената на тока е геноцид спрямо българския бизнес.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ предложи цените да се замразят до 30 април, защото за региони като Смолян, където хората бедстват в момента, е студено и през април. Негово предложение също не беше прието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Требеше руснаците с техни пари да построят българската тръба на Турски поток, на raньовците руснаците всичко трябва безплатно да им дават, но иначе ядат шамарите от Вашингтон и Брюксел, и за още питат след всеки шамар.
75
0
 
0
 
! Отговори
Да ама Не преди 2 години
Очаквана цена на м3 вода 5+лв.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Требеше руснаците с техни пари да построят българската тръба на Турски поток, на raньовците руснаците всичко трябва безплатно да им дават, но иначе ядат шамарите от Вашингтон и Брюксел, и за още питат след всеки шамар.
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Защо мислиш, че понастоящем България не балансира между Русия, САЩ и ЕС? Цял газопровод им направихме на руснаците за наша сметка". --- Газопровода не е на руснаците, ами тръбата на територията на България е българска собсвеност. И никой не ви принуждава да правите нещо с руснаците, правете си енергийни проекти с братята американци и с Брюксел.
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За първото полугодие на 2021 Булгартрансгаз е получил близо 100 милиона долара (94.5) от транзит на руска газ през Турски поток.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 68 Кой открадна техноимпекс бе "честно" бесепарче?
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Путин му се Защо мислиш, че понастоящем България не балансира между Русия, САЩ и ЕС? Цял газопровод им направихме на руснаците за наша сметка. Монополист са в България - почти само руски горива се продават ( и малко румънски ). Дори мен ми се струва, че балансът е наклонен много към руснаците.
69
2
 
3
 
! Отговори
Казват преди 2 години
че Путин много се смял, като чул Радев да казва, че Крим е Руски. Вероятно специално за България цената ще я направи специално по висока, за да се забавлява повече.
68
0
 
5
 
! Отговори
oz преди 2 години
Според мен хем трябва да използваме всичко от ЕС...........от там да дават милиарди................хем да преговаряме с Русия за по-евтини ресурси............нефт и газ!!!
67
1
 
1
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 2 години
Вечно Лято е в Эвропа, Глобал Топлото е Тук, Жега, Слънце, ФотоВолтаиците не Смогват, ток за всички те ви дават, Сделката Зелена е Велика!
66
2
 
2
 
! Отговори
До Путин му се преди 2 години
България е малка държава и трябва да балансира м/у Русия и ЕС!!!Защо да не бозаеме от две майки??Няма лошо в тая работа..............според мен!!!
65
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 63 преди 2 години
Вече не сме толкова братски народи с Русия..........България е в ЕС и НАТО..........НАТО е против Русия .............освен това всичко се плаща...........Путин не е длъжен да ти подарява газ или нефт!!!
64
0
 
1
 
! Отговори
Путин му се преди 2 години
подиграва на Радев и ги кара радевчетата да ***, щото си мислят че от две майки могат да цоцкат - хем Крим да е Руски, ама кога ни изнася и Путин да дава евтин газ, хем от Брюксел милиардите да си харчиме за джобна пара. Двойните агенти никой не ги обича и обикновено свършват в канала.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин обяви, че цената на газта за Белорусия ще се запази и за 2022 година на същите нива от 128.5$.
62
0
 
2
 
! Отговори
Greenman преди 2 години
Можем да изсечем Рила, Пирин, Стара планина, Родопите и другите планини, и без това няма полза от тях, да им теглим една заливка бетон и да ги покрием с вятърни перки и соларни панели за безплатен ток. После ще пуснем една тръба от Черно море за безплатна вода и с безпатен ток и безплатна вода ще произвеждаме безплатен водород и ще станем водородната долина на Европа да изнасяме за запада водород на конкурентни цени да карат зелени автомобили да спасим планетата, защото иначе децата ни няма да доживеят до 40 години, децата са нашето бъдеще.
61
0
 
1
 
! Отговори
Каза морския ясно: преди 2 години
Ще се хванете за зелено след мораториума.
60
2
 
3
 
! Отговори
До 73 преди 2 години
Провалиха се крадците от ГЕРБ и ДПС...........заедно с продажните реформатори, като Меглена Кунева..............дъртата вещица, с кривата уста..............новите ще ги видим отсега какво ще направят!!!
59
1
 
2
 
! Отговори
Young Bulgarian преди 2 години
Кирил ще разруши старите комунистически панелни жилища и българите ще живеем в еднофамилни къщи покрити със соларни панели и вятърна перка за ток на двора и всеки ще си произвежда сам ток и няма да има сметки за ток и парно - без пари! А с тока от другите вятърни централи и соларни панели ще произвеждаме водород с който ще караме водородни автомобили с гориво водород без пари. Ние младите хора на Кирил ще въведем зелената икономика и ще живеем щастливо в демократично и западно ориентирана България.
58
1
 
1
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
Литва, Латвия и Естония ще се хранят сами..............те отдавна избраха своя път, без Русия.............руснаците си имат други проблеми, няма да се занимават с тия държави-джуджета!!
57
0
 
2
 
! Отговори
БезПлатно е НайСкъпо преди 2 години
щото пак ще го Платите 2-но и 3-но чрез Данъците си! Правителството вече се Провали, като показа, че Нямо и Най-малка Идея, какво да прави с Енергетиката в България!!