Мораториумът на цените на тока, парното и водата ще е до 31 март

Депутатите замразиха цените на нивата от 16 декември
155
Мораториумът на цените на тока, парното и водата ще е до 31 март
Снимка: БГНЕС

След като вчера наложиха мораториум върху цените на тока, парното и водата със задна дата от 1 януари 2021 г., днес депутатите се поправиха  по предложение на ПП.

В четвъртък те решиха, че мораториумът е за цените на нивата от 16 декември на регулирания пазар.

Още по темата

Освен това въведоха срок на действие на мораториума, с което замразиха цените до 31 март следващата година.

Делян Добрев от ГЕРБ предложи от обхвата на мораториума да отпадне определянето на прогнозна пазарна цена на тока за целите на ценообразуването на премиите на възобновяеми източници.

Като мотив за това той посочи, че с този мораториум ВЕИ-тата ще са свръхсубсидирани.

„Фотоволтаиците получават масова премия от 350 лева при положение, че пазарната цената е 580-590 лева. Така те ще получат от фонда за енергийна сигурност 200 милиона лева като субсидии за този период“, каза той, но все пак мнозинството не прие предложението му.

Петър Кулински от ПП обясни, че целта на мораториума е да се избегне увеличението на цените от 1 януари.

„В решението формално беше записано, че цените са спрямо 1 януари 2021г., а не беше отчетено че от 1 юли тази година са в сила нови цени, които са по- високи. Така че, ако оставим решението в редакцията от вчера, рискуваме да създадем опасен правен прецедент, защото това може да се тълкува като опит за промяна на цените със задна дата, правомощия които не са на народните представители“, обясни той.

Радослав Рибарски от ПП подчерта по време на дебата, че шоковото увеличение може да доведе много домакинства до ръба на бедността и невъзможност да си плащат сметките и заради това трябва да се вземат мерки.

Според него предложеният срок е разумен и се гарантира, че КЕВР, заинтересованите страни и гражданите ще имат достатъчно време, за да дадат становища и да се намери разумен изход от ситуацията.

Цончо Ганев от „Възраждане“ отсече, че цената на тока е геноцид спрямо българския бизнес.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ предложи цените да се замразят до 30 април, защото за региони като Смолян, където хората бедстват в момента, е студено и през април. Негово предложение също не беше прието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След заявлението на външният министър да Германия Аналена Бербок по централната немска телевизиа ZDF, че Северен поток 2 не може да бъде сертифициран от Германия, цените на газта удариха нов рекорд от 1500$. И това е само началото на отоплителния сезон.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реформаторския блок начело с Меглена Кунева..........дъртата вещица с кривата уста разбиха и унищожиха БГ-ядрена енергетика...............с подкрепата на аверите си от ГЕРБ, СДС и ДПС!!
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Газпром" очаква запазване на високите цени на износа на газ за Европа и през 2022 г.: според ръководството средната цена няма да бъде по-ниска от тази през 2021 г. Това означава, че през 2022 г. "Газпром" може да разчита на рекордни приходи от продажби на газ за страните извън ОНД.
33
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДО 31 МАРТ , НЕЛЕГИТИМНИЯ ФАЛШИФИКАТОР РУМЕН РАДЕВ ЩЕ КРАДЕ ЯКО НАСЕЛЕНИЕТО С ВИСОКИ ЦЕНИ НА ТОКА И ПАРНОТО ЗА ДА СИ ИЗБИЕ ПАРИТЕ ПО 120 ЛЕВА КОИТО ДАДЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не знам за Баце, но киро измамата даде вече фира, още на втория ден
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Брюксел вчера заседание на ЕК заради цените на тока, ще спират газта и въглищата и ще минаваме на безплатен ток от вятърни мелници, соларни панели и биогориво от отпадъците. В същото време имаме собсвени въглища поне за 50 години напред да произвеждаме ток. И ако построим и АЕЦ Белене ставаме абсолютно енергийно независими. Евтин ток и за бизнеса и за населението.
30
2
 
1
 
! Отговори
oz преди 2 години
Ще купуваме ток от Турция и Румъния............Турция строи АЕЦ с руски реактори ВВЕР , а Румъния с канадско-френски реактори Candu с тежка вода............свиквайте.............България става черна енергийна дупка на Балканите, от износител на енергия ставаме вносител..............гарантирано от ГЕРБ и ДПС!!!!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печатамеееее, печатницата се върти бясно и всичко се обезценява бързо... Браво на вас за суперинфлацията. Страхотно просто.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Eнергийно независими могат да бъдат държави като Русия, Англия, Франция, САЩ.................но всички държави в ЕС са зависими от Русия........без Франция............франсетата си имат АЕЦ-ове.............затова могат да си позволят да се правят на интересни пред Русия и пред нас!!
27
0
 
2
 
! Отговори
Вижте преди 2 години
сега важно е да имаме презентации, приоритети и приоритети на приоритетите - въобще всичко с П - ПППП... А решения, действия отговорности - това са други букви от азбуката.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цяла Европа има енергийна криза................ЕС е зависим от Русия..............освен Франция...............Франция си има много атомни електроцентрали!!!И Германия е зависима от Русия...............това е ясно...............и България е зависима от Русия..............това е неизбежно, няма за какво да ревете!!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хайде сега мораториум върху вдигането на осигурителния праг!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето Луканов също наложи мораториум на външния дълг. Всички знаем колко добре го измислиха след това какво ще стане и какво ще правим. Сега продължаваме по същия начин с промяната. С една дума - фалит. Точка.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърдете се на дъртата вещица Меглена Кунева...........тя направи и невъзможното да унищожи БГ - ядрена енергетика!!!
22
0
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
ЕС са енергетически нищи. Освен това със зелената сделка съсипаха и това което имаха като енергетическа инфраструктура. От тук нататък цените на енергията само ще растат, а замразяването на цената ще се плати много скъпо. А иначе се посмяха на анимационните филмчета на Путин, добре се посмяха на "безаналоговите" филмчета.
21
0
 
1
 
! Отговори
oz преди 2 години
Електроенергията е скъпа.................плаща се...................има ЕНЕРГИЙНА КРИЗА в целия свят................защото това е природен закон..................втори закон на термодинамиката...............енергията деградира...........преминава от по-достъпни в по-малко достъпни форми!!!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с капитализма и пазарната икономика? Защо не работи? 9ти септември ли и пречи, комунистите ли, Путин ли?.... Или комуниста Бойко Борисов?
19
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НАРОДА ВИКА УРА , УРА , ЧЕ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ПАРНОТО И ТОКА ЩЕ ОСТАНАТ :D
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисар Кадри Симсън вчера разкри в Брюксел, че за глобалното затопляне и енергийната неефективност са виновни сградите в ЕС. Сградите в ЕС са енергийно неефективни и отделят 40% от въглеродните емисии които променят климата и нашите деца няма да доживеят до 40 години. Децата на ЕС са нашето европейско бъдеще. Сградите в ЕС трябва да будат разрушени и ЕС да премина на зелени сгради без СО2 емисии.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисар Франс Тимерманс разкри, че трябва да се откажем от руска фосилна газ и въглища и изцяло да преминем на био горива. Комисията ще налага високи глоби и санкции на страните които използват въглища и газ.