Борисов: На 31 декември трябваше да потече азерският газ към България

Според него най-важният проект за доставка на газ е провален
Обновена: 30 дек 2021 13:37 | 30 дек 2021 13:36, Нели Христова
266
Борисов: На 31 декември трябваше да потече азерският газ към България
Снимка: БГНЕС

От партия ГЕРБ дават пресконференция във връзка със скъпия ток и доставката на газ за България. В брифинга участват лидерът на партията  Бойко Борисов, бившият енергиен министър Теменужка Петкова и Делян Добрев.

"Реализацията на интерконектора Гърция-България е забавена. Колко срещи направиха от служебните кабинети на Румен Радев по темета за доставката на азерски газ? Ние сме се стремили доставките за газ на България да бъдат на най-добри цени. През 2020 година предоговорихме и договора с "Газпром", каза Теменужка Петрова.

"На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и лъжи до момента, аз искам да ви кажа какво сме направили ние, за да се знае ясно. На 10 декември 2015 г. се взе окончателното решение за проекта. На 1 януари 2016 до ноември 2017 г. беше осигурено финансирането на проекта - над 220 милиона евро. Нашето правителство осигури държавна гаранция за 110 млн. евро, 32 млн. евро бяха осигурени за гръцката връзка и т.н.", допълни Петкова.

"Работихме по осигуряване на финансирането. През 2017 г., декември, стартираха обществените поръчки. През май 2019 г. бяха избрани изпълнителите и беше даден старт на строителството за срок от 18 месеца, посочи Петкова. Срокът за изпълнение на договора беше удължен до утре, 31 декември 2021 г. Не съм чула нищо от министъра на енергетиката за този проект", каза още Петкова.

"Ще видим кой какво направи през последните 8 месеца. Два служебни кабинета какво направиха, колко срещи проведоха, как ускориха реализацията на проекта. Двете правителства бяха заети да чегъртат ГЕРБ, но провалиха един от най-важните проекти за доставка на газ", заяви още бившият енергиен министър.

"Относно природния газ, първо, трябваше да се премахнат три посреднически фирми, след това предоговорихме цените, с ЕК предоговорихме договора и върнаха надвзети пари, които върнахме на бизнеса", добави Борисов.

"Гърция и Турция приеха руската газ, а България беше изхвърлена от газоразпределението заради солидарността си към Украйна", каза още той.

"Построихме газопровод, с който България печели милиони от нашите действия. При това положение никой не може да остави България на студено. Сега Балкански поток има 1 милион куб. метра газ - което ще стигне за месеци. Българите само ще печелят милиони всяка година", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Санкцията е 90 хил. евро на ден. Срокът бе 31 декември. На 1 януари плащаме 90 хил. евро неустойка. На 2 януари пак. Това е договор. Лъжецът да си носи отговорност. Ние сме защитили държавния интерес на 100%. На 31 декември трябваше да потече азерската газ", допълни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДАНО след "управлението" на жaлкия фигурант и шaйкaта му остане поне един БЪЛГАРИН по тази територия!!!
15
6
 
10
 
! Отговори
Milka преди 2 години
До д-р Дрегер На някои хора не им е ясно, че съобразно европейските директиви доставчикът на газ т.е. Газпром не може да е собственост ина газопровода. България инвестира в собствен газопровод и затова получава милиони от таксите за пренос и сама решава какъв газ и за кого ще минава през него и какви такси ще събира за преноса.
14
25
 
19
 
! Отговори
Симеон преди 2 години
Може да е всякакъв, ама при Баце се чувствах по-богат и имаше някаква стабилност в държавата.
13
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе само хубавци са се събрали....Ей, няма отърваване от това болно същество....Внушил си е, че е Александър Велики и без него държавата ще загине...Хайде стига са го показвали и като какъв!?
12
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кь путът од село Банки не требва да има уста да плямпа, защото можа да направи 400 км дебела тръба на руснаците, а не можа да направи 40 км тънка тръбичка за нас. Заслъжават най-тежкото наказание с Теменужка.
11
28
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ПОБЕДА!
10
29
 
33
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Ще зеете за Бойко, ама да ви погладнее г.за. Нещо направиха ли от април насам Радевите правителства? Вдигнаха цените, да, а и каквото каза Дамаджаната, все е лъжа. Кацара ос.ра всичко. Корабът стоя на скалите по-вече от месец. Спря строежът на Хемус , а на Русе -Бяла - всеки ден катастрофи. Всеки ден: убийства и трупове. Да продължавам ли?П.п. Бойко е по-малкото зло, но кой му е алтернативата?
9
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко ли какво си е мечтал Буда Тиквоний? Всеки един специалист в областта на енергетиката знае, че добиваните количества азерски газ са ню-ню, а желаещите да го купят южноевропейци са доста на брой. Който изпревари - той ще натовари.
8
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво иска пак Баце? Мафията няма да се върне във властта.
7
21
 
32
 
! Отговори
Дерибей преди 2 години
Хубаво е, че Тулупович е все още жив, но защо е на свобода?!? Нека си плати за всичко...
6
22
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия унищожиха народ и страна и нямат грам срам за това!
5
24
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потичай към затвора бе дебел.
4
11
 
32
 
! Отговори
... преди 2 години
Къде е гръцката връзка?Как да потече газ,като я няма тръбата...
3
14
 
30
 
! Отговори
Жорж Ганчев преди 2 години
Яя, Баце се появи!
2
15
 
41
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Интерконекторът можеше да е готов преди новия руски газопровод, който им построихме за наша сметка. Ама по това време кой беше на власт и взе рублите?
1
28
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политически труп