Кирил Петков: Оптимист съм за Шенген

Премиерът пред Bloomberg LP
42
Кирил Петков: Оптимист съм за Шенген
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков даде обширно интервю пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков, в което обясни визията за управлението на страната. Сред обсъдените теми е и тази за Шенген.

Шенгенското пространство... България от години е изпълнила техническите критерии, но очевидно има недоверие в европейските ни партньори. Корупцията също е поблем. Какъв е планът ви?

Аз съм голям оптимист за Шенген. Смятам, че в момента, в който партньорите от Европа видят, че плановете ни се материализират в реални действия и проявяваме нулева толерантност към корупцията при граничния контрол, че имаме силна антикорупционна стратегия с осезаеми резултати и при изпълнените останали критерии, всичко се свежда до резултатност и доверие в това, че думите ни ще станат реалност. Ако допуснем, че случаят е такъв, ние вече сме започнали дискусии относно скорошното отваряне и преразглеждане на кандидатурата ни. Надявам се, че още при председателството на Франция ще отбележим съществен напредък в това отношение. Убеден съм, че България трябва да бъде в Шенгенското пространство и смятам, че ако в следващите месеци покажем обещаните резултати, това ще донесе правдоподобност на искането ни нашите партньори да признаят напредъка ни.

Тоест, вие очаквате напредък през следващите шест месеца. Поставили ли сте си краен срок, за себе си и за правителството за влизане в Шенгенското пространство?

Първо искам да свършим нашата работа, да покажем резултати и след това да изискваме. Но очаквам европейските ни партньори да подкрепят големия напредък, който бележим с ясното разбиране, че отварянето на Шенгенското пространство за България ще е добър сигнал, че сме успели да изчистим системата тук.

Значи засега няма краен срок?

Надявам се наистина това да стане през следващите 6 месеца – да подновим процеса и да имаме ясен краен срок за влизане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: ШенгенКирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
премиерът пред блумберг лп значи директно пред щатското списание , а тука дава интервюта
33
0
 
0
 
! Отговори
михаал преди 2 години
Оптимист си, цената е ясна заедно с визите.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мъже с боядисана коса не вярвам.
31
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
Г-н Петков,ние 2 милиона пенсионери,сме песимисти, при сегашната актуализация,на пенсите ни,при приемането на еврото,ще полу4аваме ,по 215 евро пенсия,но не вси4ки,а цените,ще си останат същите ,но в евро,как да бъдем оптимисти,искаме референдум,за еврото.
30
0
 
4
 
! Отговори
Венци касапина преди 2 години
Ха ха ха!А бре,къф Шенген,бре???Първо до три месеца макс ще дигнете ветото на Македония,бре!След туй до края на тази година-НАТО войски и бази на Територията,бре!Кокорчо след по-малко от две години въвежда еврото!И чак на края-къде 01.01.2025 г.зорлем ви шмугват в Шенген зоната,бре!И всичко това ще се случи НЕИЗБЕЖНО,а пък вие ще гледате ококорено и дзъркелите ще ви станат като DVD-та,бре!Ха ха ха!И не само,че ще стане ами и право Дунавско хоро ще играете през описаното от мен време!Ха ха ха!!!
29
2
 
7
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Е ти има ли за нещо да не си оптимист?!Даже и като лъжеш си широко усмихнат оптимист, та чак небцето ти се вижда.Хайде правете нещо , а не разтягайте локуми.Това ще, онова ще.Няма ще а работете.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще пусне съветска Чалгария в Шенген? Не се ли виждате, че сте под тоталитарна военна диктатура? Какво ще правите в Шенген, планова икономика и военна промишленост ли ще развивате?
27
2
 
13
 
! Отговори
Голям праз преди 2 години
И кво, ще пътуваме без да ни проверяват личните карти, но пък ще се редим да си показваме ваксинационните сертификати, тестовете и регистрационните формуляри. Предпочитам да сме извън Шенген във времето преди три години, отколкото да сме в Шенген сега.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи баби тенкю
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажник.
24
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Само че ние не сме никак оптимисти с премиера като теб и кабинета от типа орел,рак и щука.Каква промяна можеш да очакваш от министри като Нинова и Рашков само на Киро-Харвардя му е известно.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя статия за днес е , кукловодите яко плащат май
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е страната на оптимистите. Песимистите отдавна се изнесоха.
21
3
 
11
 
! Отговори
лъжливото овчарче... преди 2 години
Звездите му го говорят на наш Кирилчоооо...и с леко суфлиране от страна на Херо Мустакатата и чИчЕ Сорос и компания!!!
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си оптимист, и навсякъде виждаш само плюсове - вгледай се, може просто да си вече на гробището...
19
3
 
13
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
Стига с тоя Шенген.........................и не смейте да давате зелена светлина на Македония за сметка на членството на България в Шенген и за американски визи!!!
18
4
 
11
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Като бях малък имаше едно детско предаване "Белята мишка Маева" там имаше един плъх Леонсио. Е тоя е едно към едно копие. Както и оная гнусарка ковид репортерката на БТВ с плъхоподобната муцуна. Явно всички ковид *** са недоразвити и останали с животински черти в утробите.
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много точен отговор . Незнам , неразбирам , но ще видим. Хубавец.
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оптимист съм , след април да се оправя новата пионка на фигуранта. Това е преведено от канадски.
15
3
 
17
 
! Отговори
Кх преди 2 години
Оптимист за Шенген??? Кой ще баламосваш. Кажи какво трябва да даде България за този Шенген. България над всичко!!! Продажници!