Петков: Българите ще влязат в Конституцията на РМС, но няма краен срок

Няма да бъдат сменяни членове на историческата комисия
259
Петков: Българите ще влязат в Конституцията на РМС, но няма краен срок
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера Кирил Петков е постигнат огромен наредък в отношенията ни със Скопие.

"Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на РСМ и прекара 4 дни с българското правителство, което показва желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха от РСМ, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по много от сферите", каза той по време на изслушването си в  НС по искане на ГЕРБ.

Още по темата
Петков посочи, че са подписани три меморандума в ключови сектори – земеделие, коридор номер 8 и малки и средни предприятия.

"Ние по никакъв начин не игнорираме или слагаме на по-нисък приоритет българската позиция. Докато вървят  дискусиите за икономиката и културата, говорихме и за темите, които са важни за нас като правата на българите в РСМ. За пръв път от много време премиер на РМС каза, че той не вижда проблем с вкарването на българите в Конституцията на РСМ, не се обвърза с време, но го обяви“, посочи Петков.

По думите му двете правителства работят от две седмици, но имат напредък.

"За мен стана ясно, че много декларации са били казвани от двете страни, но истинската работа не е била свършена и организирахме календар да се свърши рабата на реално изработени резултати. В историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци“, отбеляза още премиерът и добави, че няма да има смени на членове на нашата комисия.

Петков съобщи, че България и РМС подготвят съвместно честване на 4 февруари, когато се отбелязват 150 години от раждането на Гоце Делчев.

Според него правителствата идват и си отиват, но ако са обвързани икономики на двете страни, договореното няма кой да го промени.

"Българският интерес е да имаме добросъседство, отворени граници, правата на българите да са защитени, в РСМ да няма корупция", отбеляза той.

След посещението си в Брюксел вчера Петков каза днес, че  там са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония.

„Получаваме подкрепа не, защото те изискват нещо от нас, а защото се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с реални действия“, заяви Кирил Петков пред депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
12
 
! Отговори
За такива преди 2 години
обещания в Бургас има един лаф - "написано на пясъка" - я вода ще го отмие, я вътъра ще го отвее.
96
3
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Ако има сирене ще направим попара,но няма хляб,а и болшевиките през час спират токът и водата!?Да живей ППодмяна на ДС хамстера Кирето и прателчето му Кокорчо!!Да ви е честита подмяната на всички 85%ви не,щастници!За стотен път ДС и болшевиките ви пуснаха по пързалката и ви окрадиха живота и спестяванията!А вий не ходете да гласувате или пък ако се объркате да отидете,непременно гласувайте против Борисов и Гешев,щото това е целта на Черепа и Сие,да се спасят от Темида,като я разрушат изцяло!!
95
0
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Аксиома - Ако едно действие няма краен срок, то то не се извършва ...А за да се извърши, трябва постоянен натиск !!!
94
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Антиваксидонската империя! Джокович император на всички българи, сърби, гърци, македонци и кандци!
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрахме какво имаме общи с Русия и Украйна ,натовските слуги
92
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за приемането на Македония в ЕС също няма краен срок.
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 97 "Когато човек излезне от комунистическия начин на мислене,започва да мисли правилно,като човек." Това е вярно, но нито ти, нито Кирето сте в тия 10%. Македонския премиер може би е в тия 10%, но само защото знае интереса на МАкедония, а той е да се опитат да влязат в ЕС, без да си признаят историческите фалшификации, защото ако ги признаят цялата им идентичност, основана на анти-българизма отива на кино и тогава какво ще стане с тях?
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историята е наука и тя е на всички.Как я възприемаш зависи от това което ти казват в училище.И това важи за всички.Ти мислиш и над 80% от хората в зависимост от това което им казват в училище и в къщи.Има 10% от хората ,които са интелегентни и мислят по -различно.За първи път в историята Македония и България имат премиери който спадат в тези 10% ,които могат да мислят,а не само да възприемат.Когато човек излезне от комунистическия начин на мислене,започва да мисли правилно,като човек.
89
0
 
11
 
! Отговори
Дедо ти от Кестрич преди 2 години
Виж сега Кире, то туй не се знае коги ши стани, ама момче наш'то търпение да те слишаме има срок....
88
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт "До аман от тия !!!Май американското поаолство, а не руското назначи сегашното управление. Тия да са стъпили в руската амбасада? Обаче направиха пътека до Козяк." Хихихи. Червените драскачи се СКЪСВАТ да се опитват да внушават как Радев бил "натовски" а Кирето бил "харвардски". Само, че "Крим е руски, какъв да е", а Кирето в момента предава българските интереси в Македония, точно както едно време го направи другаря Георги Димитров.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14 Турци в България няма.Роден тука ти имаш изкривено мислене и казваш,че си турчин Турчин не си а *** .
86
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зозо "ПростО Киро е измамник, това ви го писах тук още май 2021г." Просто Киро беше втори опит на ДС да измами българите, че им се предлага "културен и образова западняк" като алтернатива на Борисов. Първия беше "австриеца" Шнорхел, но там опита им беше толкова вял, че веднага го разкриха. И в двата случая обаче ставаше дума за бутафория и пародия: нито един от двамата няма нищо "западно", а Кирето се оказа и внук на ДС генерал. Имаше промяна. Червените другаре от ДС взеха властта.
85
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До аман от тия !!!Май американското поаолство, а не руското назначи сегашното управление. Тия да са стъпили в руската амбасада? Обаче направиха пътека до Козяк.
84
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Анонимен....Русия успя да се преустрои и днес отново е световен лидер........ Уааахаххааааааа, другарю на какви медикаменти си? БВП на Рашата е по-малък от на Холандия, клоун :))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Да не говорим за Япония, Италия и Германия - победените :)))))))))))))))))))))))))
83
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите от Македония в Македония са 1200,толкова са декларираните.Останалите до 120 000 са в България,Германия или друга държава.Не е лошо да има Българи в конституцията на Македония ,ако това искат тези 1200 човека.Но по-важно е да се направи всичко което казват премиерите.Бойко имаше подобни обещания през 2017 година.Каза,че първо ще махне роуминга за Македония.Е махна ли го?Нищо не направи от всичко обещано,а направи само омраза.
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт, абсолютно прав си. Да искаш да признават малцинство в държава, в която сме мнозинство е национално предателство. Утре на базата на това ще обяват, че историята ни си е тяхна, защото била историята на мнозинството. Киро не е никакъв политик. На него му дай да договаря сделките. Може би щешефда е добър мин на икономиката, но за премиер не става. Ще го преметнат здраво. Лошото е, че ние ще го отнесем.
81
1
 
1
 
! Отговори
ED преди 2 години
До ФактНяма малцинство,а държавотворен народ. Няма понятие "малцинство" в маедонската конституция, стига повтаряхте една и съща грешка! ЗА ДЪРЖАВОТВОРЕН НАРОД става дума!
80
0
 
10
 
! Отговори
до 79 преди 2 години
В последния кабинет на Борисов работеха 4 /четирима/ съветници, Петков и вицетата му си назначиха 35 !!! Как това се вписва в заявката им за намаляване на администрацията ? Явно са много боси , некадърни и неграмотни.При предното правителство на ГЕРБ министерствата бяха 17, а сега при правителството на Радев и Петков са 23. Става дума за огромна и прераздута администрация предимно от роднини и баджанаци, която смуче от всички нас !
79
1
 
1
 
! Отговори
Георги Ресилковски преди 2 години
Не ве сакаме, крадциоти!
78
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
стига усмивки и приказки, или решавайте проблемите или ви махаме...