Планът за възстановяване не бил връщан от ЕК и няма забавяне

Изпълнението на проектите трябва да стане до 2026 година
24
Планът за възстановяване не бил връщан от ЕК и няма забавяне
Снимка: БГНЕС

"Планът за възстановяване никога не е бил връщан. Европейската комисия продължава да го анализира. Забележките, които от Брюксел правят по този план, не са нещо неочаквано, а са част от нормалния процес", коментира бившият служебен министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред БНТ.

Той допълни, че забавянето на Плана за възстановяване може да е проблем от гледна точка на изпълнението му.

"Не е най-големият въпрос кога ще подпишем с ЕК, важното е да имаме оптимизиран, ефективен план и да сме защитили нашия национален интерес. Но действително проектите се бавят и това ще постави под риск изпълнението.
Изпълнението на всички тези проекти трябва да се случи до 2026 година. Това е много малко време, затова и голяма част от проектите, които вече са утвърдени, които вече са одобрени от ЕК, трябва да започнат да се реализират. И министър Василев в едно интервю беше казал, според мен добра идея, да започнат да се финансират от националния бюджет, след което тези средства ще бъдат възстановени", каза още Атанас Пеканов.

По думите му новият кабинет води преговорите по добър начин.

"Официално внесеният план е планът, който служебният кабинет внесе на 15 октомври в Европейската комисия, както очаквахме получихме бележки. Остават спорни точки по които България има една позиция, а ЕК друга. 22 страни вече имат одобрени планове, 4 неодобрени, сред които е и България", добави Атанас Пеканов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ЕСЕКплан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
НИЩО НЕМА ДА ДОЙДЕ.. преди 2 години
ЩОМ ОБВЪРЗВАТ "ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ" С "ОСТАВКАТА НА ГЕШЕВ"....ЗНАЧИ СИ ПОСТИЛАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА "ПРОВАЛА МУ"....БЪДЕТЕ СИГУРНИ!!--ПАРИ НЕМА ДА ИМА , СВИКВАЙТЕ...ХА,ХА,ХААААААААА
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помните ли Бойко как ги пращаше плановете - хоп! - и готово, навреме всичко. А тия и служебните се бавят, шикалкавят и се провалят.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересното е, че парите ще дойдат сигурно 2025г., но проектите трябвало да бъдат реализирани до 2026г.! Пак ще ни измамят като неграмотни индианци с огледалца и мъниста, ама лично на мен ми е все едно. Защото и от тия пари ще получа точно колкото от всички предишни фондове, грантове, траншове, линии, потоци и т.н. Нула!
14
2
 
10
 
! Отговори
по-смешни и жалки преди 2 години
правителства от последните 2служебни и това редовно ,България никога не е имала
13
0
 
9
 
! Отговори
L преди 2 години
А тогава какъв план е внесен скоро
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управляващата опозиция привика троловете на работа на партиините компютри. Опораката е - лъжа Тия дето ни лъгаха 12 години сега говорят за лъжа - смех до коляно.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи и много нагли некадърници налазиха България!
10
0
 
7
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Разбирам, че г-н Пеканов казва: До момента проекто-плана за развитие и възстановяване още не е одобрен от ЕК, затова част от НЕ одобрения план, за които още няма въпроси от ЕК, да бъдат финансирани с пари от нашите данъци??? А, мен, и Вас, някой питал ли е дали одобряваме това??? Аз, вероятно и Вие, не съм запозната какво и на каква цена се готвят да реализират Киро, Кокоро и Пеканката с моите, и Вашите пари. Същевременно в всички останали държави в ЕС вече изхарчиха парите в плановете им...
9
7
 
1
 
! Отговори
K0rNELA преди 2 години
12 коментара, 11 тр0ла. герПаджийницата се е активизирала. Чудя се какво ли представлява такава структура, тъй като това не е само 1 сайт, то са всевъзможни медии и платформи.
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно ще се възстановим след 12 годишното крадливо управление.Ако ще и извънземните да ни спуснат план.
7
2
 
12
 
! Отговори
Пеканов казва преди 2 години
План за възстановяване на България от управлението на Петков не е внасян.
6
3
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Как да го върнат, като не са го получили ...
5
2
 
16
 
! Отговори
?!? преди 2 години
По думите на тоя Премиера или излъга или по лошо не знае въобще какво се случва с този важен за България план. Но вече добрите са на власт и всичко е наред според тях. Да ама не отива всичко на зле много зле. Скоро павета, и Бели автобуси
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бил връщана, а пари от ЕС още няма.Кого лъжеш, бе червен пикльо?
3
1
 
18
 
! Отговори
1280 преди 2 години
Нали кирЕ-прозрачния обясняваше, че бил върнат, поправен и пратен отново? Ей, мушмороци, кай послъгва тука а? Палавници
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алеле, цар Киро е гол!
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не е връщан, значи не може да бъде пращан отново. Просто Киро най-нагло излъга в ефир по въпроса. Нов план не е изпращан изобщо в ЕК.