Енергийният министър: Няма проблем с количествата горива у нас!

Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса
6 мар 2022 13:35, Петя Славова
113
Енергийният министър: Няма проблем с количествата горива у нас!
Снимка: БГНЕС

Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов. По думите му това предстои да бъде обсъдено с вицепремиерът Асен Василев.

"Има няколко събития, които влияят пряко върху цената на електроенергията и природния газ. Едно от тях е конфликтът в Украйна. Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическста ситуация. Ще бъде разгледана възможността за удължаване на компенсациите", обясни той.

Николов добави, че няма причина да се очаква повишение в цената на електроенергията след отпадане на наложения мораториум.

"Всички инструменти ще бъдат приложени, за да няма поскъпване към крайните потребители. Евентуално удължаване на мораториума е решение на НС, с което ние ще се съобразим", каза още министърт.

Според Николов добра идея би било и въвеждането на диференцирана ставка за тока и подкрепа за наистина нуждаещите се

"Тази идея би била добра особено като дефиниция за енергийна бедност. Подпомагането трябва да е точно и ясно, за да има необходимия ефект", каза още той.

Във връзка с опашките по родните бензиностанции и паниката с количествата на горивата, Николов коментира така:

"Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма. В средносрочен и дългосрочен план хипотетично е възможно цената на горивата да надскочи и 3 лв. за литър. При прекратяване на конфликта в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се необходимото, за да не се стига до допълнителен ценови скок", уточни енергийният министър.

По думите му таван на цената на горивата не е мярка, която се обсъжда.

Относно искането на ПП ГЕРБ да бъде освободено гориво от Държавния резерв, Николов заяви, че подобно настояване е неоснователно.

„Не сме в ситуацията, в която трябва ада се използват държавните резерви. Не е необходимо да се освобождава резерв, количествата са достатъчни”, добави той.

Александър Николов коментира още, че доставките на газ към страната ни са нормални.

„България няма да остане без природен газ. Изследваме всички алтернативни доставчици и трасета, има варианти да бъдат избегнати рискове”, увери той.

Николов препотвърди информацията, че България ще изгражда допълните;ни ядрени мощности.

„Такава ще бъде изградена в АЕЦ „Козлодуй”. Но стари реактори няма да бъдат възобновявани”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горива за 90 дни, нали така каза Просто Киро. Ако запас от 90 дни ви се струва устойчива дългосрочна стратегия, значи и управлението ви ще трае неповече от още 90 дни.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблем няма с колицествата, има с цената!
77
0
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 2 години
Леле недей! Ако даже и само един руснак те чуе,първо нас ще ни нападнат!Войските в Украйна ако ни разберат всеки кой колко ракия има и минута там няма да стоят!
76
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
Аз имам едни 1200 литра ракия 60 градуса.Не може ли да я използвам вместо бензин.Искам да направя клип как карам на ракия,та да може и другите да се поучат.Ако разходът на ракия е толкова колкото на бензин-значи за 4 години не ми трябва никакво друго гориво.
75
0
 
3
 
! Отговори
Има проблем преди 2 години
И още как. Транспортният министър Николай Събев ще забранява достъпа на руски кораби до наши пристанища. Реципрочно и Русия ще спре нашите кораби. Тогава нефт за Лукойл откъде? С чужди кораби, и тогава вече бензинът ще удари поне пет лева, а вие ще трябва да се изнасяте от Министерския съвет.
74
0
 
0
 
! Отговори
истината преди 2 години
няма проблеми благодарение на Борисов бе алооо министъро !
73
0
 
7
 
! Отговори
НИЩОЖЕСТВО преди 2 години
Николов, има проблем със спекулата... преди седмица заредих на 2.60, а днес на 3.05 (дизел с добавка).... Положението е да си бере лайката!!!
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те са тези като нато невменяеми , виждат че става въпрос за увеличението наэгоривата а не за техните количества и пак...махнете борсата , при война най се спекулира
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С количествата гориво проблеми няма, защото потреблението е намалено вследствие високите цени.
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До два дни на Путин трябва да му бъде представен списък с държави наложили или подкрепили санкции срещу Русия. Най-вероятно благодарение на нашия транспортен министър и предложението му или Нефтохим ще затвори или ще со коригира подобаващо цените в посока много нагоре. За мен по вероятен е първия вариант. Относно енерг.министър-колко държави предприеха мерки за цените на горивата но вие не желаете. Искате хората да тънат в мизерия- събирате си ДДС и акциз от високите цени. Не е хубаво!
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна неадекватност на случайни хора станали министри.
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този министър не знае ли, че хорана нямат вече пари с тези заплати и пенсии. Всечки не са министри и депутати с големи заплати. Парите са проблема господине! От неколко месеца всички цени вървят нагоре и заплатите е пенсиите отдавна не покриват дори е елементарните човешки разходи.
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България затваря пристанища за Руски кораби по искане на Транспортният министър Събев със искане до Министерски съвет и ЕС . Последствие ; няма кой да зарежда Лук-ойл Нефтохим Бургас със нефт където на ден се преработват минимум 10 000 тона горива а и самия процес е непрекъсваем и последствията са че оставаме без горива в България (((
66
0
 
19
 
! Отговори
Спас преди 2 години
За сега няма, но гениите от "правителството" искате да затваряте пристанищата за руки кораби. Тово означава да се справ доставките на горива от Русия. Тогава какво правим? За един приятел питам просто.
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За цените е обяснил - "хипотетично е възможно едва ли не в някой дале-е-е-ечен бъдещ евентуален момент цената на горивата да надскочи 3 лева", да видим за колко грама.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е да ти докарат втечнен шихтов газ от САЩ, да го изпариш в ревапоризиращата система - Александруполис и оттам директно в Стара Загора. И за нас има, и за румънците! Нали, мин.Николов? Да го духат руснаците!
63
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С количествата хубаво, а с цените?
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом човекът на дон Чалгаре, сашко чалгарито, казва, да бъде спокойни, слушайки някой от албумите на дон Чалгаре
61
0
 
10
 
! Отговори
На Снимката Виждал преди 2 години
лице и поглед на силно интелигентен човек!
60
0
 
21
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 2 години
Абе при тия цени на гориватс как ще го пращаме македонския космонавт