Плевнелиев: Кабинетът ни изолира от важните решения на НАТО и ЕС

До края на година щяло да има избори, на власт идвали крайнолеви
Обновена: 29 мар 2022 11:06 | 29 мар 2022 11:00, Камелия Цветанова
269
Плевнелиев: Кабинетът ни изолира от важните решения на НАТО и ЕС
Снимка: БГНЕС

България продължава да стои в периферията сама, на собствена скорост - това е резултатът от действията на президента и премиера. А кризата трябваше да даде на нашите политици важния урок, че мирът и просперитетът в обществото и на Балканите ще се гарантира единствено чрез интеграция в сърцето на Еврозоната, ЕС и НАТО. Това каза пред БНТ Росен Плевнелиев - президент на България в периода 2012-2017 година.

Почти всички държави - и страни-членки на НАТО, и държави като Финландия и Швеция, разбраха, че мирът в Украйна значи мир в Европа и той трябва да се отстоява, когато се налага и с оръжие, подчерта той и допълни, че “позицията на България да се заиграва със страховете на хората от война и като се изолира от важните решения в ЕС и НАТО не ни помага”.

Още по темата

По думите му, “когато знаем колко сме пробити във всички сфери на отбраната”, е подходящо да последваме примера на Прибалтийските републики, Полша и Словакия.

“Отдавна решиха проблема със смесени батальонни групи, със сериозно участие на партньорите на НАТО и ЕС, със сериозно предно присъствие - технологично, отбранително. Ние се гърчим, не казваме истината на хората и ето ви го резултатът. Това, което се случи в Прибалтийските републики и в Полша, ще се случи и в България, но нашите политици не са честни да го кажат - ние ще имаме чуждестранно присъствие, ще имаме военно присъствие”, коментира Росен Плевнелиев.

По думинте му, ако Украйна падне, с голяма степен на вероятност Балканите могат да бъдат дестабилизирани, защото няма нищо случайно в случващото се в Република Сръбска като част от Босна и Херцеговина и милитаризирането на Сърбия.

“Ако Путин реши да стабилизира нещо по веригата, това могат да бъдат Балканите - толкова лесно могат да бъдат подпалени. В тази ситуация България стои сама в периферията, няма добра комуникация, по никакъв начин не води в тук - в региона”, отбеляза Плевнелиев.

За него правителството на Кирил Петков е “третото най-слабо правителство в демократичната история на България” - управляващата коалиция е сглобена по най-грешния начин от невъзможни крайности, като дори Тройната коалиция е била много по-ефективна от това, което виждаме днес - сега всичко е “феодализирано, разпарчотено и разпределено”, продължи той.

Президентът Плевнелиев определи ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като най-голямата грешка на премиера.

“От това действие на Кирил Петков следва война в проевропейските и продемократичните сили в България, следва брутално противопоставяне. Това означа, че ние ще имаме избори тази година и ще спечелят крайнолеви, популисти, русофили - три нови подобни проекти вече загряват. Президентът Радев ще бъде този, който ще подложи динената кора на Петков или ще паднат от корупция дотогава“, прогнозира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
6
 
! Отговори
И тоя бута към хитле преди 2 години
Така нашите оправници обичаха Хитлер и с такъв плам като сега се съюзиха с него и обявиха война на САЩ и Англия (съюзници на Русия тогава ) след което днешните им приятели разбомбиха София та после викаха елате братушки спасявайте ни.... и за благодарност днеска ги псувате, а и пращате на неонацистите пушкала за убиване и им се радвате на тея убийци!!!
176
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Имаше своя шанс да положиш основи и подобриш икономиката и живота в България за което много от нас мечтаем ама като всички други си просто си един политически пинокио така,че изчезни!
175
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успокой се Рошко , дойдоха вече ! Не знам колко сме "пробити " , но ВСИЧКИ знаят ТИ колко си ПРОБИТ !
174
4
 
10
 
! Отговори
Ангелина преди 2 години
Най- жалкият Президент в историята на България ,без грам достойнство и собствено мнение е по -добре да не се прави експерт по "всичкология" и да раздава "акъл"!
173
2
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Тоа, дето, му дърпаха ушенцето по телевизията пред цяла България , дето му казаха и магаре да бях сложил пак щяха да го изберат, къв авторитет бе, ей , дет го напусна достойната вице президент, с уважение към дамата, ГОЛЕМ СИ ПРЕЗИДЕНТ, господи, мъка, мъка
172
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе. Тоя е бившият президент. За какъв ми го показват по медиите? Плаща ли си какво?
171
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя дето ни поздравяваше на фона на американски планини, седнал акъл да дава. Никога не го усетих да ми е президент, винаги е стоял като една мишка, кланяща се на чужди държави.
170
3
 
8
 
! Отговори
Boris преди 2 години
Такива айдуци няма нужда да дават акъл.достатъчно окраде от България.
169
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите са под*лигите на Путин в България ,
168
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите са *** на Путин в България ,
167
3
 
13
 
! Отговори
Гоче преди 2 години
Росен пак е бос. И говори глупаво. Той не беше в час и като президент. А сега е под чехъл.
166
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Плевнелиев реве *** се тресе мафията която ограби българския народ .неизбежен е нов народен съд то е крайно необходим вече няма комунисти те отдавна измряха .сега ще се чуе гласът на българския народ и ще има правосъдие
165
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** Маринкин щи ще спечелят левите бе що? Щото сте плашипуткарници ! Нищо не става от вас
164
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доларът вчера -- 95+ рубли, а днес -- 87.88 рубли.
163
2
 
13
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
Абе Плевенлиев в ред ли е?В момента Украйна и Русия най-накрая седнаха да преговарят,този пак за оръжие дрънка.
162
2
 
16
 
! Отговори
ЦРУ не подбира преди 2 години
Най-търсени са онези дето вече са продавани веднъж.
161
4
 
23
 
! Отговори
Комедианта преди 2 години
Мистър Бийн,освен подигравки и потупване по главата от Боко,с нищо не моем те запомним!Жалък,смешен пародиен образ!
160
4
 
14
 
! Отговори
Деси преди 2 години
Първо чиниите Росене, после политиката!
159
8
 
5
 
! Отговори
Лелеее преди 2 години
Леле мале колко руски *** се е завъдил тука...
158
11
 
3
 
! Отговори
Регин преди 2 години
До Анонимен 187 Това е путлерастка опорка и 100 000 пъти да я повторите никога няма да стане. Западняците са по-умни от вас :) :)