Плевнелиев: Кабинетът ни изолира от важните решения на НАТО и ЕС

До края на година щяло да има избори, на власт идвали крайнолеви
Обновена: 29 мар 2022 11:06 | 29 мар 2022 11:00, Камелия Цветанова
269
Плевнелиев: Кабинетът ни изолира от важните решения на НАТО и ЕС
Снимка: БГНЕС

България продължава да стои в периферията сама, на собствена скорост - това е резултатът от действията на президента и премиера. А кризата трябваше да даде на нашите политици важния урок, че мирът и просперитетът в обществото и на Балканите ще се гарантира единствено чрез интеграция в сърцето на Еврозоната, ЕС и НАТО. Това каза пред БНТ Росен Плевнелиев - президент на България в периода 2012-2017 година.

Почти всички държави - и страни-членки на НАТО, и държави като Финландия и Швеция, разбраха, че мирът в Украйна значи мир в Европа и той трябва да се отстоява, когато се налага и с оръжие, подчерта той и допълни, че “позицията на България да се заиграва със страховете на хората от война и като се изолира от важните решения в ЕС и НАТО не ни помага”.

Още по темата

По думите му, “когато знаем колко сме пробити във всички сфери на отбраната”, е подходящо да последваме примера на Прибалтийските републики, Полша и Словакия.

“Отдавна решиха проблема със смесени батальонни групи, със сериозно участие на партньорите на НАТО и ЕС, със сериозно предно присъствие - технологично, отбранително. Ние се гърчим, не казваме истината на хората и ето ви го резултатът. Това, което се случи в Прибалтийските републики и в Полша, ще се случи и в България, но нашите политици не са честни да го кажат - ние ще имаме чуждестранно присъствие, ще имаме военно присъствие”, коментира Росен Плевнелиев.

По думинте му, ако Украйна падне, с голяма степен на вероятност Балканите могат да бъдат дестабилизирани, защото няма нищо случайно в случващото се в Република Сръбска като част от Босна и Херцеговина и милитаризирането на Сърбия.

“Ако Путин реши да стабилизира нещо по веригата, това могат да бъдат Балканите - толкова лесно могат да бъдат подпалени. В тази ситуация България стои сама в периферията, няма добра комуникация, по никакъв начин не води в тук - в региона”, отбеляза Плевнелиев.

За него правителството на Кирил Петков е “третото най-слабо правителство в демократичната история на България” - управляващата коалиция е сглобена по най-грешния начин от невъзможни крайности, като дори Тройната коалиция е била много по-ефективна от това, което виждаме днес - сега всичко е “феодализирано, разпарчотено и разпределено”, продължи той.

Президентът Плевнелиев определи ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като най-голямата грешка на премиера.

“От това действие на Кирил Петков следва война в проевропейските и продемократичните сили в България, следва брутално противопоставяне. Това означа, че ние ще имаме избори тази година и ще спечелят крайнолеви, популисти, русофили - три нови подобни проекти вече загряват. Президентът Радев ще бъде този, който ще подложи динената кора на Петков или ще паднат от корупция дотогава“, прогнозира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушах анализа на проф.Иво Христов вчера по Евроком и чета глу потевините на този ми житурко.Смях се от сърце,въпреки,че нещата не са никак за смях.Сам съм си виновен,че чета рекламни тъ потии.
16
1
 
19
 
! Отговори
Натали Трифонова преди 2 години
Този изпълзи от хралупата си, изръси някоя тъпотия и пак се прибере.
15
2
 
14
 
! Отговори
Избори неотдавна преди 2 години
Бойко гордо изпъчен, до него свитичък, но захилен по идьоотски щастливия кандидат за президент Плевнелиев. Бойко с типичното самодоволно чустео за хумор заявява на журналистите , докат потупва Своя кандидат по гърба: -" И магаре да ви предложа, пак ще го изберете" Това изказване кара другаря Плевнелиев да изпадне във възторг усещайки, вече няма начин да изгуби изборите
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой беше този? някаква герберуга май
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плювналиев беше най-слабия президент на България.
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тръгвай за Киев, няма лошо. С даване на акъл може всеки, айде давай пример и покажи действие. Хващай един калашник и защити натовската интеграция на страната!
11
6
 
4
 
! Отговори
Няма КАБИНЕТ.. преди 2 години
Има ТОАЛЕТНАТА НА ЧЕРЕПА....
10
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев доказа че не става за президент. Когато трябва да взема важни и съдбоносни решения за България той е неспособен да ги вземе или взема вредни за България решения в полза на нашия враг Русия.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква еврозона? Вие сте в нулевата зона. Скоро ще се изпарите всички и при 10000 градуса всички ще станете равни.
8
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е изолиран нашия кабинет - редовно му се спускат за изпълнение РЕШЕНИЯТА и на ЕС и на НАТО
7
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще ни занимавате с национални предатели?
6
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най достойния президент който сме имали, руските форумци бълват помия с кофи като го видят
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Език на омразата за всеки гербераст сектант - от мен безплатно :)
4
5
 
29
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
На този дребен мошеник и кукла на конци,до кога ще му се дава поле за изява?!?! А освен това имам чувството,че е бисексуален с един тестикул!И съм сигурен,че други са му правили децата!
3
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде другари 300 коментара за 15 минути, рубли има.
2
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имахме президент, сега имаме чорап и разни кокорчовци около него.
1
6
 
39
 
! Отговори
Rumen преди 2 години
стига с това недоразумение, омръзна