Плевнелиев: Кабинетът ни изолира от важните решения на НАТО и ЕС

До края на година щяло да има избори, на власт идвали крайнолеви
Обновена: 29 мар 2022 11:06 | 29 мар 2022 11:00, Камелия Цветанова
269
Плевнелиев: Кабинетът ни изолира от важните решения на НАТО и ЕС
Снимка: БГНЕС

България продължава да стои в периферията сама, на собствена скорост - това е резултатът от действията на президента и премиера. А кризата трябваше да даде на нашите политици важния урок, че мирът и просперитетът в обществото и на Балканите ще се гарантира единствено чрез интеграция в сърцето на Еврозоната, ЕС и НАТО. Това каза пред БНТ Росен Плевнелиев - президент на България в периода 2012-2017 година.

Почти всички държави - и страни-членки на НАТО, и държави като Финландия и Швеция, разбраха, че мирът в Украйна значи мир в Европа и той трябва да се отстоява, когато се налага и с оръжие, подчерта той и допълни, че “позицията на България да се заиграва със страховете на хората от война и като се изолира от важните решения в ЕС и НАТО не ни помага”.

Още по темата

По думите му, “когато знаем колко сме пробити във всички сфери на отбраната”, е подходящо да последваме примера на Прибалтийските републики, Полша и Словакия.

“Отдавна решиха проблема със смесени батальонни групи, със сериозно участие на партньорите на НАТО и ЕС, със сериозно предно присъствие - технологично, отбранително. Ние се гърчим, не казваме истината на хората и ето ви го резултатът. Това, което се случи в Прибалтийските републики и в Полша, ще се случи и в България, но нашите политици не са честни да го кажат - ние ще имаме чуждестранно присъствие, ще имаме военно присъствие”, коментира Росен Плевнелиев.

По думинте му, ако Украйна падне, с голяма степен на вероятност Балканите могат да бъдат дестабилизирани, защото няма нищо случайно в случващото се в Република Сръбска като част от Босна и Херцеговина и милитаризирането на Сърбия.

“Ако Путин реши да стабилизира нещо по веригата, това могат да бъдат Балканите - толкова лесно могат да бъдат подпалени. В тази ситуация България стои сама в периферията, няма добра комуникация, по никакъв начин не води в тук - в региона”, отбеляза Плевнелиев.

За него правителството на Кирил Петков е “третото най-слабо правителство в демократичната история на България” - управляващата коалиция е сглобена по най-грешния начин от невъзможни крайности, като дори Тройната коалиция е била много по-ефективна от това, което виждаме днес - сега всичко е “феодализирано, разпарчотено и разпределено”, продължи той.

Президентът Плевнелиев определи ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като най-голямата грешка на премиера.

“От това действие на Кирил Петков следва война в проевропейските и продемократичните сили в България, следва брутално противопоставяне. Това означа, че ние ще имаме избори тази година и ще спечелят крайнолеви, популисти, русофили - три нови подобни проекти вече загряват. Президентът Радев ще бъде този, който ще подложи динената кора на Петков или ще паднат от корупция дотогава“, прогнозира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
7
 
3
 
! Отговори
Reagan преди 2 години
До баба мара Тебе па кой те пита? И важното е, че нато е в тебе, не ти че си в нато :) :) :)
156
3
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ние сме в нато и ес без референдум не ме интересуват техните решения на1 април ще ги видим какво правят без газ които се води по ам гмо акъл тепърваще си пати а в украина да сядат на масата за преговори и с оръжие да не сезанимават сега трябва да се сее после ще ревете за храна затова на ход едипломацията никакво оръжие и никакви баталъони
155
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО и ЕС трябва да се разделят! 2 структури от 2 континента с различни интереси! Европейска армия Наша ни трябва вече!
154
3
 
20
 
! Отговори
българин преди 2 години
Майната му,на НАТОто Ти! Никой не ги е канил в Европа!И Белгийският им съюз!
153
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той не е виновен Той е грешка на природата.
152
2
 
18
 
! Отговори
българин преди 2 години
Тази автомобилна част е много компетентна? Всеки ден се изказва.Като разделяше българите му беше добре? А сега само риве?
151
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе , тоз празноглав дърдорко докога ще ни го пробутвате ?! Нещо смислено или сериозно да е казал досега ?! Трябва ли всеки път да давате трибуна на всеки първосигналник , който е решил да се прави на интелесен и да избива комплекси ?! Толкова важни , интересни и актуални новини могат да се публикуват вместо това (недоразумение) .
150
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
".......обществото и на Балканите ще се гарантира единствено чрез интеграция в сърцето на Еврозоната, ЕС и НАТО." - това кoмyнe същите ги бръщолевеше и за СССР, когато тати беше партиен секретар и още синята боя беше дефицитна
149
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пролет пукна и изпълзяха всякакви ***.
148
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-крайнолеви от БКП джендарията , която е в момента, трудно могат да дойдат, освен ако Рундю не назначи пак своята от своята банда
147
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тва пък откъде изпълзя? Няма ли дератизация в София? РЗИ къде гледа?
146
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щирлиц(таен агент)Само един въпрос имам към тебе-какво руско имаш в дома си-кола ,техника ?
145
7
 
2
 
! Отговори
168 преди 2 години
До Щирлиц(таен агент) Волене ти ли си
144
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи им го Плевня.Ти беше достоен президент ,за разлика от сегашния кремълски камуфлаж
143
9
 
2
 
! Отговори
До Щирлиц(таен аген) преди 2 години
Другарю давй го по-лабаво с хапчетата,че съвсем си изпушил.Така ти е много елементарна руската пропаганда.
142
2
 
12
 
! Отговори
Я, чехлю! преди 2 години
С какво го е била жена му, че изглежда така?!?
141
1
 
21
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Стара разнебитена латерна си,която не става за нищо.Кой ти иска мнението аланкоолу? Прочети по надолу голямата "обич" на българите! Скрий се за по дълго време.
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ne e nujno rbg na pojar da se vaorajava, voenniat ministar da ne pravi panika i strah i da ne podkokorosva pak bg naroda za bezumno harchene za edno nisto. prioritet na bg voennia ministar e ne bg sigurnost na bg naroda ot taifunite s ogromni unistojitelni massi chujdestranni bejanci, koito katastrofalno bombiat bg demografia, cultura, bit, natura, a amerikanski strategicheski okupatorski agresivni kolonizatorski interesi.
139
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плевнелиев бе президента с най-нисък рейтинг и той дори не се кандидатира за втори мандат. Силни съмнения, че притежава фирми за пране на пари на мафията. Компрометиран като пребоядисан - неговите родители са работили като партийни секретари. Има психични отклонения. На базата на какво, вие пулбикувате постоянно неговите изявления?
138
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 2 години
Тоя кат тро..ско.т-де го не сейш, никне, не можеш се отърваот него