ГЕРБ: Прозрачността отива в канала, не сме виждали Плана

Според парламентарната група зад Gemcorp стоят руски олигарси
30 мар 2022 11:30, Нели Христова
38
ГЕРБ: Прозрачността отива в канала, не сме виждали Плана
Снимка: БГНЕС

Засилва съмненията ни отказът от Временна комисия за меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Делян Добрев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

"Тази сутрин мнозинството отхвърли предложението на ГЕРБ да се създаде анкетна комисия по повод подписания меморандум между българското правителство и фирма. Причината да поискаме такава анкетна комисия беше, че елементарна проверка в любимата търсачка на властта - Гугъл, показва, че зад тази фирма са стоели руски олигарси. Има много притеснения по този въпрос", каза още Добрев.

Той попита дали тази фирма ще получава средства от Плана за възстановяване и устойчивост, както и дали ще й дадат държавна земя.

"Фактът, че днес отказаха да създадем такава комисия, засилва нашите съмнения. Още повече, че този отказ беше направен много нескопосано с опит да бъде неглижиран този въпрос. Подписаният меморандум беше сравнен едва ли не с паметна записка. Паметна записка е документ, който е с по-малка стойност дори от протокол. Ние протокол не сме виждали да се подписва в Гранитна зала на Министерски съвет. Подписването на този меморандум в Гранитна зала в присъствието на премиера, меморандум, под който подпис сложи енергийният министър, не е никак безобидна работа", заяви още Добрев.

Той отговори на въпрос дали ГЕРБ ще сезира прокуратурата. Делян Добрев заяви, че няма да я сезират. Според него е отказана анкетната комисия, за да не се стигне до доклад, който след това да отиде в прокуратурата.

От Gemcorp заявиха с писмо до медиите, че зад компанията не стоят руски инвеститори и няма да участват в проект на завод за батерии или пък такива, залегнали в Плана.

Депутатът от ГЕРБ - СДС Александър Ненков отчете, че всички добри пожелания са били, че ще бъде по-прозрачно. По думите му тази прозрачност отива в канала и все още народните представители не са виждали Плана за възстановяване. "Прибавяйки и този меморандум, считаме, че това буди сериозни притеснения", каза още Ненков. Той заяви, че ГЕРБ иска да разбере как тази компания е била избрана, каква е нейната история и какви са ангажиментите на нашата държава.

Според него министър-председателят не идва в НС и управляващото мнозинство го крие по всякакъв начин.

Томислав Дончев от ГЕРБ- СДС попита има ли връзка тази инвестиция с проекта за батерии в Националния план за възстановяване и устойчивост. "Това е симптоматика за нещо друго. В началото на мандата това правителство дойде със самохвалните анонси за почтеност, прозрачност, парламентаризъм. Три месеца след това - нито има почтеност, нито има прозрачност, нито има парламентаризъм. Последните седмици полагаме неистови усилия, за да могат народните представители и цялото общество да чуят от министър-председателя какво се случва. Започваме с така наречения форсмажор, минаваме през политическите репресии, сега този въпрос - отговор няма. Тази власт оглуша. Тя е глуха. Тя не чува нищо освен собствената си пропаганда. Най-лошото в този занаят е освен да паднеш жертва на нечия чужда пропаганда, да си жертва на собствената си пропаганда", допълни още Томислав Дончев.

Той отговори на въпрос във връзка с обявеното от ДБ начало на консултации в НС за даване на мандат на правителството да предостави оръжия на Украйна. "Позицията е изразявана неведнъж - в рамките на нашите възможности ние трябва да окажем помощ от всякакъв тип", каза Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей ГЕРБ събудете се
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ЗАЩО ДА ГО ГЛЕДАТЕ ПЛАНА- ВИЕ СТЕ ИЗЧАГЪРТАНИ А НИЕ ЦЕЛИЯТ НАРОД ОБРАН ОТ МАРИОНЕТКИТЕ НА ОЛИГАРХИЧНИТЕ ЧЕРЕПИ СКОРО ДОХОДИТЕ НИ ЩЕ БЪДАТ КАТО ПРИ ДРУГАРЯ ГЕЧЕВ 1995/1997Г 3/5ДЛ
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин 31 По вашия страх разбирам. Щом не го разпитахте, има нещо, с което ви държи. Също и Цветан Василев. Засега само баце ви е осъден за лъжа.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин 28 И министри не пращаше, нито някой ги викаше. Какви отговори, пътната карта на путинския поток скрихте. Изтеглили са 2 млрд., платили са 1 млрд. по вашите кредити, дето се правите, че не сте теглили. Доклад на АДФИ ви е изрезка от вестник. 2 години лъгахте, че не мое да бъде разпитан божков, сега се втурнахте първи да организирате разпита от страх.
24
3
 
2
 
! Отговори
339 преди 2 години
Опитни са от Герб,особено Добрев.Новите няма кой да ги чака,да се учат в движение.Иначе-аут.Но най опитни и мъдри са от ДПС.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гербавите имат наглостта да твърдят, че Петков не ходел в НС??!!!!!! Петков за 3 месеца е ходил повече пъти в НС, отколкото баце им за 12 години. Бива наглост, ама вашето е свръх.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма евра за вас гнидии
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние не сме виждали ПЪТНА КАРТА НА ТУРСКИ ПОТОК.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 Тази опорка, ако имаше някакво основание, щеше да е поставена, като въпрос в НС, а не севдините тролажи да я въртите.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин 17 Идете да го напишете под статията за одитния доклад на Сметната палата за "Монтажи"ЕАД, предаден направо в прокуратурата. Нещо нямате интерес гербавите към такива новини. Където се копне, излиза злоупотреба.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не е имало прозрачност при това правителство. По много въпроси не знаем нищо. Дянков все още пита за какво са похарчени 9 милярда за 9 дена през дрлември.
17
5
 
8
 
! Отговори
Черепухинь преди 2 години
Харвардите папкат якооо..Аз ряпа да ям с моя хазарт..Има много какво да науча от тях..но и те пък ме слушкат! Сегинка ще звънна на Рашо да подгони пак Боко..
16
4
 
3
 
! Отговори
До Не мое да бъде преди 2 години
Е аз пък не смятам да ги хваля. С*аха години наред и въведоха корупцията и шуробадженащината, като новото нормално и трябва да си понесат последствията. И никакви популистки изказвания, сега когато са от другата страна и могат да си говорят каквото и м е угодно, няма променят меннието ми. Ако вие сте готови с лека ръка да забравите, така де. Утре като се върнат на власт и започна с реваншизма, ще е късно.
15
6
 
10
 
! Отговори
Не мое да бъде преди 2 години
Не съм вярвал че ще похваля ГЕРБ, но с тея дет са сега и това видяхме
14
2
 
7
 
! Отговори
до Българин преди 2 години
Пари ама за него си. Народа трайно беден и на дъното по всичко, освен по корупция.
13
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делянчо, плана е на нощното щкафче на Бaнкянcкuя Тyлyn. Но ти всеки път си зает с това да мy възхваляваш тonкuтe мy и нямаш време да го прочетеш, този план!
12
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не разбирам, нали Gemcorp са ни представени от американското посолство, доколкото разбрах, а не от руското... За какви олигарси говори Добрев?! Междудругото тоя скелет, ДОбрев, от кой гардероб го извадиха?
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плана се мота от година вероятно Кирчо и сие се безпокои, че ако щипне пари от Европа ще го пернат през ръцете, а нашите пари може да си ги харчи както си иска - никой няма да му прече а като разберем какво са направили те ще са поне 10 хиляди километра
10
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние не сме виждали пътната карта с Газпром, що така? Стрина Теменуга и тоз какви ги мътиха, какво ли са скл. че даже нямаме екземпляр от него.
9
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заемите дето ги взе Боко тиквата за 12 години, просто Киро и Кокорчо ги взеха за 2-3 месеца - евала за Промяната