Найденов: Защо се страхуваме да станем част от войната?

Според него Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата
Обновена: 6 апр 2022 13:52 | 6 апр 2022 10:09, Йоана Цонева
292
Найденов: Защо се страхуваме да станем част от войната?
Снимка: БГНЕС

От особена важност е Европа да бъде помогне на Украйна и да ѝ достави оръжия и това поставя остро въпроса пред България.Защо повече от 30 държави оказаха военна помощ и нямаха притеснения, че стават част от войната? Защо единствено и само България има притеснение, че ще стане част от войната?

Такива въпроси отправи бившият военен министър Ангел Найденов пред БНТ.

Според него когато се разсъждава за оказването на военно-техническа помощ на Украйна, трябва да се попита какви са обстоятелствата против оказването на такава помощ. Найденов не би подкрепил предоставянето на тежки въоръжени системи, платформи и изтребители на Украйна, но не вижда причина защо се прави изключение от останалите средства, които могат да послужат за отбрана и защита на украинското население.

Ангел Надейнов подкрепя закупуването на още 8 изтребители Ф-16. Може да се постигне един разумен срок в тяхното изплащане, очаква бившият военен министър. Според бившия военен министър руският посланик у нас Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата. Найденов поясни, че остават много неизяснени въпроси – малко вероятно е да се постигне съгласие и примирие, при положение, че продължават бойните действия, предаде Actualno.com.

Основните въпроси, които остават нерешени са: статутът на Донбас и няма готов списък с държави гаранти, които да са готови да гарантират сигурността на украинската страна, отбеляза бившият министър на отбраната. Според него пълни гаранции никога не може да има и нещата все още се решават в предвидимото бъдеще на бойното поле.

Още по темата
Настъпва втората фаза на войната и за това как ще протекат военните действия ще предопредели усилията за мир, добави Найденов.

По думите му Русия не постигна значимите си стратегически цели. Първата цел пред руския президент Владимир Путин е Донбас, а втората е овладяване на Запорожието.

Следващата голяма цел пред Русия е пълното овладяване на Азовското и Черноморското крайбрежие на Украйна, изтъкна Ангел Найденов. Той посочи, че се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия. Обект на санкциите са в областта на отбраната, енергетиката, транспорта, финансите и стоките с двойна употреба.


Дипломатът Стефан Тафров, заяви, че Владимир Путин е постигнал неуспех за това да постигне разцепление в НАТО и ЕС. Единството се засилва и военните престъпления, които се разкриват в Буча и други украински градове, засилват решимостта на Алианса, посочи Тафров. Той настоя за обявяване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата.

Дипломатът се надява да застанем на страната на Украйна и да дадем своето по отношение на военната помощ за Украйна – муниции и неща, които страната ни произвежда. Тафров смята, че ще се намери парламентарно мнозинство за оказване на военна помощ на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
20
 
6
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 години
РУСИЯ РАЗРУШАВА БЪЛГАРИЯ И НОМЕРА НЯМА ДА МИНЕ..........ДОЛУ РУСИЯ
140
12
 
5
 
! Отговори
ДЕРУСИФИКАЦИЯ преди 2 години
НА БЪЛГАРИЯ
139
18
 
5
 
! Отговори
КОПЕЙКИН преди 2 години
АЗ СЛУЖА НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НАЛИ ЗНАЕТЕ. БЪЛГАРИЯ МИ Е ВРАГ
138
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновените украинци си съседстват с руснаци най-мирно, както и обикновените косовари съъс сърби, но дойде нато и ги разпердушини.
137
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 163 "Киро ако кажеш,че е човек на Русия ще ти се смее някой..." Като се има предвид, че лично доведения от Решетников руски слуга Радев го вкара в политиката, и го издигна, ще ти се смее някой ако не знаеш, че е слуга точно на руснаците. И руснаците ще си го махнат, ако решат, че не им е удобен вече.
136
12
 
5
 
! Отговори
До 173 преди 2 години
Ей, ама как не позна....жена съм, българка, не съм украинец! Не гласувам никога за любимата ви БСП и нейните издънки. А вие сте калпави некадърници!
135
1
 
12
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 2 години
Контакта с жена му , сериозно го е увредил !....мозъчно!
134
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофили, лапнете члена на Путин и се задавете с прогнилото му семе! Вие сте срам за нас, вие сте продажници и долни алкохолици!
133
5
 
21
 
! Отговори
Б0клук украинец преди 2 години
Ти си за въжето,украински нацист такъв!Я марш в Украйна да браниш своите!
132
17
 
4
 
! Отговори
МАРШ В КРЕМЪЛ преди 2 години
РУСКИ КОПЕЙКИ. ДОЛУ РУСИЯ
131
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишат се страшно много глупости тук в коментарите. Русофилите са срам за България, те са народоотстъпници иса за важето!
130
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинските бежанци заслужават отношение като афганистанските.Арест и после уж се обърнала колата...а не тука да пишат в нашите сайтове и да наглеят за оръжие и да се включваме в тяхната война.
129
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Смяна на партията "Найденов беше комунист, но явно хората се променят. Странно" Нищо не се е "променило". Комунистите като него се опитват да избегнат по-голямото зло ЗА ГОСПОДАРИТЕ ИМ В КРЕМЪЛ. Истинска помощ на този етап от войната е техника, с която украинците да изхвърлят руснаците от Украйна. БСП и останалите руски издънки неслучайно държат само за пасивна и леснодостъпна за украинците ЗАЩИТНА помощ. Така украинците не могат да си изпълняват плановете.
128
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ги е страх да се намесят във войната с бойни единици, обаче ние веднага на фронтовата линия. И на чия страна бе Найденов?
127
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отврат! Страшни натовци, а един военен кореспондент не пратихте в Мариопол да каже истината. Страхливци, долни. Добре, че има достойни хора и не опрях до би ти ви и нова и си ен ен ен. Има хора! Там нямат нужда от оръжия, а от хуманитарна помощ и някой да ги изведе от района да се съберат с руските си роднини. Понятно?
126
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не е адекватна помощ по 40 лв на ден да си ходят.Айде де...недоволни и нагли!**** ната ви!
125
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ако кажеш,че е човек на Русия ще ти се смее някой...човек е на Канада,но не на Русия.Много му се искаше да праща оръжия,но скочихме.Русия му се виждаше малка бензиностанция,незабележима на картата.Няма нищо общо с Русия той.При първа възможност във война с тях ще ни вкара.
124
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един ден ще съжаляваме, че не оказахме адекватна помощ на Украйна. Адекватна помощ ме е да ги приютяваме у нас и да ги псуваме за 40те лева на ден. Адекватна помощ е да посредничим по всякакъв начин за връщането на мира по цялата, ЦЯЛАТА територия на Украйна! В Донбас живеят украинци, не руснаци!
123
18
 
7
 
! Отговори
РУСУФИЛИТЕ преди 2 години
МАРШ В КРЕМЛИН. БЪЛГАРИЯ Е В ЕС И В НАТО
122
0
 
21
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Найденов, физиономията ти е достатъчно красноречива за менталното ти състояние.