Ангел Найденов: Може да окажем военно-техническа помощ на Украйна

Не трябва обаче да се отказваме от нашите тежки въоръжейни системи, подчерта бившият военен министър
184

Войната в Украйна продължава вече повече от месец, а у нас продължават дебатите трябва ли да изпратим военна помощ на Киев.

"Нападната е една страна, която има значително по-малко военни възможности и ресурси, отколкото нападащата я страна. Украйна има право на защита и подкрепа. От 30 страни членки НАТО само 2 страни – Унгария и България, не оказват военно-техническа помощ на Украйна. Останалите страни оказват такава помощ и никоя от тях не счита, че става част от военните действия. Аз също смятам, че оказването на такава военно-техническа помощ не ни прави част от военните действия", заяви бившият министър на отбраната Ангел Найденов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му страната ни има възможностите да предостави военно-техническа помощ на Украйна. Но той е против това да се лишим от нашите тежки въоръжейни системи - бойни самолети или зенитно-ракетни комплекси.

"Това би намалило и без това недостатъчните ни отбранителни способности. Но не виждам причина, поради която България да прави изключение и да не предостави въоръжение, което подпомага отбраната и защитата на населените места или цивилното население", посочи бившият военен министър.

"Трябва да вземем твърда позиция – позицията на НАТО, и да предоставим военна помощ на Украйна", подчерта председателят на Съюза на офицерите от резерва полковник Вилис Цуров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според полк. Цуров обаче, България може да подпомогне Украйна с тежко въоръжение като бойни самолети и други наземни средства, тъй като те не влизат в единната отбранителна система на НАТО. "При една евентуална агресия срещу нас те няма да влязат в употреба", изтъкна председателят на Съюза на офицерите от резерва.

Найденов и полк. Цуров начертаха ясен план пред Путин: концентрация на руски военни части в района около Донбас и Запорожието и насочване на вниманието към крайбрежието на Украйна.

"На първо място стои въпросът за прочистването на Донбас, запазването на Запорожието и гарантирането на сухопътната връзка към Крим", отбеляза бившият военен министър. "Всичко се изтегля на югоизток и започват ожесточени сражения за двете народни републики и акваторията на Азовско море", допълни председателят на Съюза на офицерите от резерва.

Още вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ачо, мирни на вмирисания си ***! Ако много ти се воюва вземай Мая и отивай да се биеш на страната на укрите! Гледай го дъртият бивш ***, ще отправя призиви , но кеси тук, не нарамва автомата и да се покаже този бивш военен на бойното поле!
136
4
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
Путинофилите престанете да тровите пространството , с неадекватните си постове, сложете си по един портрет на идола си и му се възхищават по цял ден .
135
4
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
Един умен човек .
134
2
 
3
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Още един всевдо патриот Да заминава при Зелчо,там да проявяват този патриотизм.Не е нужно да създава други проблеми.Всичи тези които обичат и да съгласни с политиката на ФАШИСТА да заминават в Укролайнария и там да се бият по гърдите колко са велики и умни .Дано ни пратят някоя верна новина,и си отворят очите за реалността и справедливоста Но слепеца трудно ще прогледне.
133
3
 
4
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 2 години
Вместо да стои до *** на Мая,да нарами " Манлихерата" и..право в Украйна!! Схващаш ли бе Ангеле,тикво куха??
132
3
 
3
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 2 години
Вместо да стои до *** на Мая,да нарами " Манлихерата" и..право в Украйна!!
131
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е ставало в буча не се знае кой го е направил и опорката че щял да дойде и нашия ред не искам да слушам глупавото клише. След като войната вече е почнала даването на оръжия е подкрепа за войната. Не на войната.
130
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам лично поименно гласуване в народното събрание за да се знае кой е готов да ни вкара във война/беда и кой би се противопоставил все пак. Поименно ще носят и отговорността. Не само да получават заплата ами да носят лична отговорност.
129
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази военна помощ ще бъдат оръжия от Америка и ще ги предоставят от наше име, тъй като ние ние нямаме какво да им дадем освен името made en BG.!!! Вкараме се в война! Продажници!!!
128
6
 
3
 
! Отговори
Urok преди 2 години
Финландия беше неутрална,и до последно държеше да е такава но сега иска да влезе в НАТО, защото ако остане неутрална, ще дойде След Украйна ще дойде ред на Финландия.
127
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото задунайската дребна душица се е покрила и клепналите ѝ уши треперят от шубе. Няма как робът да разбере че е по-достойно да се изправи и да има позиция. "Преклонена глава сабя не я сече". Не, сече я - видя се в Буча срещу мирните и невъоръжени хора. И дъщеря ти ще я еб.т и ще гледаш. Долна твap задунайска
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Найденов да не си от ДСБ .
125
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо по дяволите трябва да подкрепяме някой който само взема, нищо не дава, неблагодарен, само лъжи и хитрини, държат народа като жив щит а по хитрите се писали бежанци и дезертьори. Малко морал се иска в тоя живот нейсе.
124
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ангел мъжа на мая е предател. Уж бсп а то предател е. От къде се взехте предателите бе.
123
4
 
18
 
! Отговори
тя преди 2 години
Стига с тая Украйна , до гуша ми дойде , предизвикаха руснаците и сега опищяха света !Никой не е длъжен да им помага !
122
6
 
13
 
! Отговори
неизвестен преди 2 години
Наливане на масло в огъня, така войната ескалира, а трябва да бъде спряа.
121
5
 
21
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Самите думи и планове ни правят врагове на Русия и ни въвличат в конфликта
120
4
 
14
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Швейцария беше неутрална,и до последно държеше да е такава....но еврейския"конгрес" я принуди на мерки които не искаха
119
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сряда 12ч. е протеста
118
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Херо Мустафа така ли ви нареди, предателиииии!