Найденов: Защо се страхуваме да станем част от войната?

Според него Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата
Обновена: 6 апр 2022 13:52 | 6 апр 2022 10:09, Йоана Цонева
292
Найденов: Защо се страхуваме да станем част от войната?
Снимка: БГНЕС

От особена важност е Европа да бъде помогне на Украйна и да ѝ достави оръжия и това поставя остро въпроса пред България.Защо повече от 30 държави оказаха военна помощ и нямаха притеснения, че стават част от войната? Защо единствено и само България има притеснение, че ще стане част от войната?

Такива въпроси отправи бившият военен министър Ангел Найденов пред БНТ.

Според него когато се разсъждава за оказването на военно-техническа помощ на Украйна, трябва да се попита какви са обстоятелствата против оказването на такава помощ. Найденов не би подкрепил предоставянето на тежки въоръжени системи, платформи и изтребители на Украйна, но не вижда причина защо се прави изключение от останалите средства, които могат да послужат за отбрана и защита на украинското население.

Ангел Надейнов подкрепя закупуването на още 8 изтребители Ф-16. Може да се постигне един разумен срок в тяхното изплащане, очаква бившият военен министър. Според бившия военен министър руският посланик у нас Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата. Найденов поясни, че остават много неизяснени въпроси – малко вероятно е да се постигне съгласие и примирие, при положение, че продължават бойните действия, предаде Actualno.com.

Основните въпроси, които остават нерешени са: статутът на Донбас и няма готов списък с държави гаранти, които да са готови да гарантират сигурността на украинската страна, отбеляза бившият министър на отбраната. Според него пълни гаранции никога не може да има и нещата все още се решават в предвидимото бъдеще на бойното поле.

Още по темата
Настъпва втората фаза на войната и за това как ще протекат военните действия ще предопредели усилията за мир, добави Найденов.

По думите му Русия не постигна значимите си стратегически цели. Първата цел пред руския президент Владимир Путин е Донбас, а втората е овладяване на Запорожието.

Следващата голяма цел пред Русия е пълното овладяване на Азовското и Черноморското крайбрежие на Украйна, изтъкна Ангел Найденов. Той посочи, че се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия. Обект на санкциите са в областта на отбраната, енергетиката, транспорта, финансите и стоките с двойна употреба.


Дипломатът Стефан Тафров, заяви, че Владимир Путин е постигнал неуспех за това да постигне разцепление в НАТО и ЕС. Единството се засилва и военните престъпления, които се разкриват в Буча и други украински градове, засилват решимостта на Алианса, посочи Тафров. Той настоя за обявяване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата.

Дипломатът се надява да застанем на страната на Украйна и да дадем своето по отношение на военната помощ за Украйна – муниции и неща, които страната ни произвежда. Тафров смята, че ще се намери парламентарно мнозинство за оказване на военна помощ на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборите се продиктуват от това какви козове имамев ръцете си, затова искат и Евро да приемем и ще затворят капака на назиказана, няма да произвеждаме, аще внасяме и ще слушаме до самия край, единствената надежда е долара да си замине без употреба на ядрено оръжие но пък се очертава ужас без край с тези цени, от колко бързия ужасен край..
180
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради такива ренегати като тоя и жена му Мая Общата БСП върви към небитието...
179
0
 
7
 
! Отговори
веселяци преди 2 години
ако е против оръжието, западът няма да подкрепя партията на жена му създадена за не знам кой си път... затова чааак сега излиза да се изкаже, подтикван от Мая
178
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
без коментар
177
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако правим каквото прави Унгария ще е най добре.
176
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебно правителство още сега и нови избори но след войната.
175
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До колегата Какво правим...Няма да бягаме но няма да подкрепяме войната нито санкциите. Те са незаконни. Всеки народ има право да живее. Ако не разберем това ще загине. Служебното правителство беше по разумно. Сега сме в беда.
174
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако избягаме ще сложат тук войските си НАТО и ще се разруши всичко като в украйна, ако останем ще ни набомбят американците и ще кажат че са руснаците, какво правим..
173
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стани ти бе част от войната ! Аз сйнът ми няма да пусна !
172
0
 
15
 
! Отговори
тя преди 2 години
Я па тоя ?!
171
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не било късно човек да се омаскари.
170
11
 
4
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Е как защо не изпращаме - защото Кимчо Петков, Му-н-ьо Крадев, Чашков и компания играят по свирката на тавариш Профанова. Лошото е, че още има българи, които почти 20 години не можаха да схванат, че сме в НАТО от 2004-та и в ЕС от 2007-***! Един ред не са прочели от устава на НАТО, ей така, да знаят къде се намираме - тс. Четенето не им е сила.
169
14
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Браво ,г-н Найденов! Позиция на умен политик, което показва, че не всички членове на БСП са бетонни глави и продажници.
168
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами отивай да се биеш! Нас не ни карай. Ние не искаме да браним краварските интереси.
167
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иска да влезе в А отбора на позора. ОК да върви да се бие на страната на нацитата. Никой не го спира но там се и умира.
166
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви кажа хора мисля че българския народ е на ниво и за втори път в последните две години разпознава лъжата от истината. Няма да озаконим даването на военна помощ за война.
165
3
 
15
 
! Отговори
Вий си трийте преди 2 години
Бахтън от майцепродавци в политиката..Явно, ако не си такъв немаш никъв шанс да влезеш в А отбора
164
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да повярвам че този човек говори така. Първо изпитах възмущение а после презрение.
163
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка иска да има война навсякъде по света освен в Америка.
162
4
 
28
 
! Отговори
До ген. Манолов преди 2 години
А ти щом си толкова смел нахлупвай каската и заедно с Илиянчо Василев, Паси, Ивко Инджев и всички останали от Атлантическия клуб и тези от Америка срещу България и Хелзинският комитет, заминавайте на Източния фронт да се биете срещу Русия ! Само че нали знаеш, че чуждите наемници, нацистите от Азов, Айдар и други подобни последователи на офицера от СС нацисткия военнопрестъпник Степан Бандера...нямат статут на военнопленници и ако въобще оцелеете ще трябва да бачкате 30ина години в Сибир на -60