Евелина Славкова: Кабинетът може да направи ГЕРБ приемливи

Управляващите се учат в движение
20 апр 2022 12:21, Росен Стойчев
92
Евелина Славкова: Кабинетът може да направи ГЕРБ приемливи
Снимка: БГНЕС

"В бъдеще правителството по-скоро ще губи, отколкото ще печели. Защото не виждам много полезни ходове, с които да се изяви на фона на тези кризи, така че обществото да върне доверието си към този кабинет." Това обяви пред БНР социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".

"Картината показва, че това правителство стартира с подкрепа 40% положително отношение и 39% отрицателно отношение. Сега наблюдаваме много голяма разлика. Тя е голяма, защото за много кратък период от време имаме тотална смяна в данните. В момента 58% имат негативно отношение, а 27% позитивно.

Обществото вече чувства социално напрежение, защото в последните години живеехме по-нормално. Сега, с всички събития, които се случват, всичко се увеличава непрекъснато – това социално напрежение няма да стихне с каквито и да било икономически мерки за някакъв период.

Още по темата
Свикнахме да живеем малко по-добре и сега това идва малко шоково за всеки", прогнозира Евелина Славкова.

"52% от обществото не смята, че това правителство ще изкара пълен мандат. Те не вярват, че тази коалиция ще успее. Тя не изглежда монолитно в очите на хората", коментира социологът.

"Италианско семейство – да, но това е управление на една държава и не могат дас е аргументират с такъв тип емоции. Хората го виждат, усещат,  очакванията на хората – в един момент някоя от политическите партии (най-видна на първи план, но не и сигурно, е ИТН) да излезе от коалицията."

Казусът за Северна Македония може да бъде препъникамък, посочи Евелина Славкова.

Според нея опозицията в момента печели от това да няма избори.

"Действията на тази коалиция, това, че не се справят с кризи, учат се в движение и т.н. – това реабилитира ГЕРБ и може да се създаде ситуация, в която те да бъдат приемливи."

Електоратът на БСП е разделен 50:50 в отношението си към правителството, отбеляза друг маркер в изследването на "Тренд" Евелина Славкова.

"Извън ПП самите електорати на коалиционните партньори не реагират съвсем положително по отношение на оценката за работа на това правителство. В един момент някоя от тези политически формации просто ще каже – ние губим, ще спечелим по-скоро политически дивиденти, ако излезем от коалицията, отколкото ако продължим да я крепим."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз промяната 64 Гербав тролe, забравяте, че аз нямам дежурни лъжи, за разлика от Вас. Почти всичките Ви коментари съдържат едни и същи 4-5 лъжи. Каква промяна искате Вие, щом си харесвате баце :)
60
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Важно е България да върви по пътя, по който трябва да върви и всеки от нас да я развива, доколкото зависи от него. Тя върви въпреки доста провалили се правителства през прехода. Развитието са забавяли години на високи цени, а и сега, през тези месеци, както се вижда, го има тоя проблем. Инфлация също е преживявала страната ни няколко пъти. То си има решения.
59
1
 
2
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Защо не си гледаш паничката пиши си лъжите дежурните но да разнообразиш Нали искате промяна ЕТО я и аз съм за промяна НО Честна НО Справедлива НО истинска ТАЗИ е Подмяна СТАНИ да седна не на мен тези лъжи
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време беше да допълзи и "Аз, лъжата" :):):)
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 61 И кой да дойде :)
56
3
 
8
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
БОЙКО е държавник България вече е в ръцете на мафията на божковистите на назначените с измамните венецуелски машини България вече не е в Европа БКП управлява блато Кражби грабежи източване саботажи инфлация кризи А ВИЕ още си мразете Борисов
55
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не знам проучванията на Тренд колко достоверни са, но Евелина Славкова не казва нищо ново. Тази тенденция открай време я има когато гледаш тези, които управляват в момента, да ти липсват предишните и да ги смяташ за по-приемлив вариант. Който го е забравил, да си го припомни. При Царя Костов беше почнал да липсва, при Станишев Царя, на някои и при Борисов им е липсвал Станишев. Защо става невинаги е ясно, но донякъде е естествено. Тая власт работи в условия на доста кризи.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко и Кирчо да се хващат под ръка и да изчезнат от политическата сцена.
53
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде ви е новината, че гербавото ВСС прекрати проверките срещу прокурорите от "Осемте джуджета"? Не, че е изненада, но нали уж ни информирате какво се случва.
52
3
 
12
 
! Отговори
Борисов - THE BEST ! преди 2 години
При "лошия Борисов" само пенсиите и заплатите се повишаваха. Нямаше никакви спорове за ток, парно, горива или вода. Само някой да се направи на интересен и Борисов го респектираше. Сега обаче си е по-добре , някак без Борисов има демокрация за повишаване на всичко. Честита Ви промяна другари, чалгаристани, псевдо демократи и пишман харвардци !
51
10
 
7
 
! Отговори
Sk преди 2 години
ОБРАТЕН ПЪТ ЗА МАФИЯТА ГЕПИ НЯМА!!!
50
8
 
2
 
! Отговори
Why? преди 2 години
До АнонименСамо да попитам защо се обръщате към нас с "вие"? Също като мутрата Боко.."Вие ще страдате, ..е мога да ви оправя.., Сега вие ще теглите"? Не сме ли едно? Или изказването в стил полубог към племето е нормално?
49
8
 
2
 
! Отговори
Why? преди 2 години
Само да попитам защо се обръщате към нас с "вие"? Също като мутрата Боко.."Вие ще страдате, ..е мога да ви оправя.., Сега вие ще теглите"? Не сме ли едно? Или изказването в стил полубог към племето е нормално?
48
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към герб-*** и герб-*** се присъединяват и герб-щтрауси :)
47
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Управляващите се учат в движение"??? На какво се учат? На нахалство и простотия? Че то това си им е заложено още от мама и тате! Учат се да лъжат? Ами те с лъжа станаха "управляващи" (с извинение) - кой лъже за гражданство, кой за диплома, кой ... Е, на какво се учат, като досега само това демонстрират?
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ? ? ? 47 Погасяват вашите заеми, гербав :)
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Този,дето пише 37 Не гледам гербавите медии. Това, че канят от време на време новите не е, за да ни информират, а за да се опитват всячески да ги дискредитират. Освен това е нормално в медиите да се канят министри и т.н., а не безработни бивши политици, които не интересуват никого, извън съкрадливата си партия.
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов поне е с българско самосъзнание,добър или лош, видя се че може и да е по-зле с тези съвременни еничери
43
3
 
6
 
! Отговори
b преди 2 години
Бориславова е по-хубава
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко ви каза,че вече никой не може да ви помогне,даже и пак да го изберете,положението ще е същото.Това за мислещите хора.А за немислещите,които смятат,че ако тиквата се върне на власт живота им ще стане розов,ще кажа само едно-горките наивници.Той и шайката ще продължават да си пълнят чекмеджетата,а вие ще си останете все така бедни.