Ограничителен режим на газ няма да има дори и при спиране на доставките

Природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие
Обновена: 27 апр 2022 09:27 | 27 апр 2022 09:04, Камелия Цветанова
224
Ограничителен режим на газ няма да има дори и при спиране на доставките
Снимка: БГНЕС

Ограничителен режим за консумацията на природен газ няма да има дори и „Газпром“ да спре доставките, увери министърът на енергетиката Александър Николов.

Консумацията ще намалее, защото излизаме от отоплителния сезон, обясни той.

Министърът обясни, че газовия ден започва в 9 ч., така че  засега не може да каже категорично дали доставите от „Газпром“ са намалени или спрени, както съобщи руската страна снощи.

Той добави, че по-късно днес след редовното заседание а МС ще има повече информация, която ще съобщи пред медиите.

Относно спирането на газа Николов посочи: „Това следва да се потвърди физически по трасето, ако е факт и след заседанието на МС, ако са спрени доставките, ще ви информираме“.

Според него изводите от цялата ситуация са няколко.

„България е дългогодишен лоялен и коректен партньор по договора с „Газпром“, а плащанията по него са регламентирани в долари. „Булгаргаз“ разполага и сега с пълен пакет банкови реквизити, доказващи плащане през април по авансова фактура за настоящия месец. Спирането на доставките е нарушение на договора“, посочи министърът.

„България спазва общата позиция на ЕС по отношение на едностранно наложените изисквания от Русия, които са в противовес  с договора. БЕХ са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните доставки на природен газ и не следва да очакваме ограничителен режим. БЕХ ще продължи да работи в тази посока“, каза Николов.

По думите му България не е единствената държава, която поддържа тази позиция, а  в същата ситуация  са Полша и Литва от вчера.

„Всички търговско - правни отношения са спазени и е ясно, че природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие във формата на водената война, а не правно-търговски отношения, по тях България няма никакви нарушения. Докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент на третата страна“, отсече той.  

„Към момента е видно, че широко прокламираните в миналото проекти не могат да гарантират доставките на природен газ, но това не означава, че няма да се справим“, настоя Николов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: НиколовгазГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
14
 
! Отговори
Случи се преди 2 години
Вова врътна кранчето. Защо ли ?Заплати за муниции, оръжие се изнася, дърпа се опашката на мечката... и ето, мечката се обърна и ни почва. Киро ще си събере нещата и жената и си отива Канада, а вие ?
145
0
 
11
 
! Отговори
до 164 преди 2 години
Кой да мисли?Отдавна няма мисловна дейност само слугинаж и мирно на килинчето.30 години чакаме да заживеем по добре,а става все по зле.
144
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено че няма да има ограничение. Напротив . Ще има презапасяване отново с Руски газ но на други цени и от друг търговец прекупвач. Все някой трябва да плаща войната в Укра.
143
3
 
1
 
! Отговори
814 преди 2 години
До Русский Що ми пишеш на *** бе интелектуално неравностоен, да не си в азия
142
1
 
9
 
! Отговори
НИК преди 2 години
Някой официален източник може ли да каже на колко % е запълнено хранилището в Чирен, за колко време ще стигне количеството газ в Чирен или в други хранилища в страната, ако ГАЗПРОМ спре доставките. Защо не се запълни целия обем в хранилището в Чирен, а преди около 1 месец се казваше, че е запълнено само на около 20%.
141
11
 
5
 
! Отговори
ссс преди 2 години
Колкото по-рано спрем с доставките от Прасия, толкова по-добре за България. Ще има период на преструктуриране и нагаждане, но после ще дишаме свободно. Сега е моментът и не трябва да се изпуска.
140
6
 
5
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 години
Слава на Украйна?
139
8
 
2
 
! Отговори
Русский преди 2 години
закончилось то время когда Россия закрывала глаза на вашу тупость. Сейчас Россия вернт вас в реальность. О которой многие из вас сильно пожалеют.Мы напомним вс сказанное вами в адрес России за последние 10 лет.
138
1
 
12
 
! Отговори
Zor преди 2 години
Хммм, сега за кое по напред да дам една заплата ?
137
1
 
3
 
! Отговори
До русофила 166 преди 2 години
До Анонимен 166 има и секазва договор задоставка. там сие е описана валутата.Понял тавариш?
136
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една заплата за газ, една заплата за бензин, една заплата за Украйна, една заплата за Кирчо и Кокорчо... и не ви останаха заплати за вас.
135
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е забравихте ли , че нашия договор с Русия изтече , няма подписан нов , имаме кратки доставки които Кирчо се пъне да плаща в евро
134
1
 
3
 
! Отговори
Гадната преди 2 години
руска политика да създаваш раздори и напрежение в чужди държави и партиики като *** да набитат сила и да прокарват чуждите интереси.
133
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
целта е сащ да ни доставя газ на тройна цена , Разликата да я поема Киро от заплатите
132
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ще си купите по една Тесла, с която да си поправяте конските каруци.
131
7
 
5
 
! Отговори
руска логика преди 2 години
Русия не си спазва договора ,ама според изкривената руска логика България трябва да се извинява.
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кирчо искаме да си превеждате заплатите за компенсации на българския народ
129
5
 
0
 
! Отговори
Русский преди 2 години
топите долларами. Нам этот хлам не нужен! За наш Газ будете платить в нашей валюте. Если не устраивает- походите поищите за доллары..Спасибо скажите что пока золото не просим к оплате!
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли реална причина да не плащаме в рубли? Или целта е да убием икономиката им, но те да продължават да ни доставят газ
127
6
 
6
 
! Отговори
Хей русофилчета? преди 2 години
Хей русофилчета, харесва ли ви презиретелното отношение на МаЦква?