Ограничителен режим на газ няма да има дори и при спиране на доставките

Природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие
Обновена: 27 апр 2022 09:27 | 27 апр 2022 09:04, Камелия Цветанова
224
Ограничителен режим на газ няма да има дори и при спиране на доставките
Снимка: БГНЕС

Ограничителен режим за консумацията на природен газ няма да има дори и „Газпром“ да спре доставките, увери министърът на енергетиката Александър Николов.

Консумацията ще намалее, защото излизаме от отоплителния сезон, обясни той.

Министърът обясни, че газовия ден започва в 9 ч., така че  засега не може да каже категорично дали доставите от „Газпром“ са намалени или спрени, както съобщи руската страна снощи.

Той добави, че по-късно днес след редовното заседание а МС ще има повече информация, която ще съобщи пред медиите.

Относно спирането на газа Николов посочи: „Това следва да се потвърди физически по трасето, ако е факт и след заседанието на МС, ако са спрени доставките, ще ви информираме“.

Според него изводите от цялата ситуация са няколко.

„България е дългогодишен лоялен и коректен партньор по договора с „Газпром“, а плащанията по него са регламентирани в долари. „Булгаргаз“ разполага и сега с пълен пакет банкови реквизити, доказващи плащане през април по авансова фактура за настоящия месец. Спирането на доставките е нарушение на договора“, посочи министърът.

„България спазва общата позиция на ЕС по отношение на едностранно наложените изисквания от Русия, които са в противовес  с договора. БЕХ са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните доставки на природен газ и не следва да очакваме ограничителен режим. БЕХ ще продължи да работи в тази посока“, каза Николов.

По думите му България не е единствената държава, която поддържа тази позиция, а  в същата ситуация  са Полша и Литва от вчера.

„Всички търговско - правни отношения са спазени и е ясно, че природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие във формата на водената война, а не правно-търговски отношения, по тях България няма никакви нарушения. Докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент на третата страна“, отсече той.  

„Към момента е видно, че широко прокламираните в миналото проекти не могат да гарантират доставките на природен газ, но това не означава, че няма да се справим“, настоя Николов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: НиколовгазГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
4
 
! Отговори
Митака преди 2 години
Руснаците нямат нущо против да се праща оръжие за Украйна стига да не се говори за това. Да се плати в рубли, да се признае, че Газпром налага условията, за тях е важна официалната версия, която да продадат в Русия по первий канал. Това, че се пращат оръжия и Украйна се защитава с тях няма проблем, защото те ще го замаскират и няма да говорят за това. Трябва им победа по телевизията, не наистина.Така че дайте им рубли и ще видите, че ще пуснат газта според мен
125
1
 
5
 
! Отговори
Пазара преди 2 години
Няма да има ограничения, все пак сме в капитализъма....Просто ще стане маааалко по-скъп, 2-3 пъти, та сами да си наложим ограниченията!
124
0
 
10
 
! Отговори
Анкета преди 2 години
вижте мутрата на този на снимката, ако сте работодател и се яви на интервю, бихте с тоя поглед го наели дори тоалетните да чисти или и това ще сметнете за твърде голяма отговорност за тъпогледащият?!
123
3
 
1
 
! Отговори
Русский преди 2 години
Даже не заикайтесь о каких-то нарушенных контрактах. Не вам заикаться на этот счт. Те санкции которые были введены мафией во главе с мормонами...выдут вам...боком. Газ это только начало ваших проблем! В России тоже не дураки сидят и прекрасно знают что делают!
122
1
 
5
 
! Отговори
Mitaka преди 2 години
Абе като искат рубли - дайте им рубли. Ако искат да спират газта по политически причини трябва те да го кажат, изпъленте каквото искат да видим тогава каква причина ще дадат.Аз мисля, че ще пуснат газа ако им се плати в рубли. Все са пари каква е разликата?Ако това е цената, мисля че си струва.Естествено оръжието за Украйна не трябва да спира, то може да се праща стига да е тайно или поне да не се говори за това. Официално да се се говори, че се плаща в рубли, за да се даде вид победа.
121
6
 
3
 
! Отговори
атлантик преди 2 години
Браво, това трябваше да стане по рано, наред са лукойл и росатом.Руската зависимост докато я има ще сме все ще сме на това полужение
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй, тъй, няма да има ограничения много ясно. Няма газ, няма ограничения, просто няма. От къде ще дойде тоя газ? По данни от миналия месец 90% от газта за България идва от Русия.
119
0
 
5
 
! Отговори
Питам преди 2 години
Защо хранилището в Чирен е запълнено само 17% ? Кой не си свърши работата ?
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При състоянието с руския природен газ, използването му става безпредметно. Помежду това Газпром не спира доставки за страни изнасящи оръжие за Украйна, което е символично.
117
1
 
4
 
! Отговори
до к.123 преди 2 години
На Полша и БГ първи спират газа, защото през Полша и Словакия преминава почти всичкото тежко оръжие за Зеленски, а ние чрез Просто Киро, двамата от ДБ и останките от СДС -Нейнска, Ал.Йорданов, Иво Инджев и експрезидента Роско сме най+приказливи. Както гласи една поговорка: Храни куче да те лае.
116
1
 
3
 
! Отговори
Путин Трудно е преди 2 години
с Братска Украйна, трябва да се пипа меко, но добрата новина е, че след това Европа за 2-3 дена може да я приключиш - Искандер, Кинжал, Искандер, докато остане само равно, прах и кратери като на Луната!
115
1
 
2
 
! Отговори
Morski преди 2 години
До играчката Toi или Toy-явно си чел, но не и разбрал, а отричането на факти и поведение като щраус не значи, че истината не съществува! И как да ти снимам и пратя във форум, бе играчка?Ти не искаш нещо от нета, а как да стане? Отвори си очите и набразди кората на мозъка, а не се крий като щраус! Робофилите в България са силни след 1944, а рософилите преди! Разликата е голяма!
114
1
 
8
 
! Отговори
ДжО1984 преди 2 години
Когато спрат заводите и пуснат хората в неплатен отпуск, същите тези хора, ще отидат на площата да КИБИЧАТ като безработните роми. Пък тогава да им дойде акъла да протестират "АКТИВНО" срещу НЕбългарското управление на родината. Защото когато няма ХЛЯБ, няма да има и ПАСТИ!
113
2
 
8
 
! Отговори
спрете го тоя преди 2 години
Сегашното ни правителство е абсолютно дезорентирано, особено Простокиро. нали знаете какво означава ***, е, това е то - Кирето. Обаче усетиха сладостта на властта и по никой начин не желаят да се разделят с нея. Но те са опасни за България, ние трябва да ги спрем. Глупова.тият властник сам няма да спре, той трябва дя бъйде СПРЯН. След няколко месеца ще бъде късно.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти си за бай Ставри, тапир такъв
111
0
 
10
 
! Отговори
Оставка Оставка преди 2 години
Оставка Оставка Оставка Оставка...
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При така създадената ситуация ръководителите на коалиционото партньори и членове на правителството вместо да си развяват байрака до Киев трябваше да са в страната и да застанат с лицата си пред избирателите, да предприемат действия, а не да пускат бушоните да поемат целият негатив. Не ми се мисли недай си боже ако някой ни нападне къде ли ще се покрият.
109
2
 
1
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Местните чуждофили. Имайте малко срам и застанете зад държавата си! Една друга държава ни обяви за неприятели и посяга на газовите доставки - въпреки че сме изрядни платци. Бъдете българи!
108
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, к.126. Русия като начало спира газа на Полша и България. Излиза, че ние под егидата на ПП и ДБ сме най-яростните душмани на Русия Ало, Киро,двамата съсобственици на ДБ, Роско, бабо Надеждо, Балабанов, няма ли да хващате автоматите и да с биете за умилялата ви Окраина?
107
4
 
4
 
! Отговори
ДжО1984 преди 2 години
Когато ЗАПАДНАТА финансовата и банковата система се използват като "икономическо и политическо оръжие" срещу РУСКАТА икономика, то автоматично и всяка руска стока било и тя ГАЗ става "икономическо и политическо КОНТАоръжие". ПРОСТО ВИЕ НЯМА какво друго да кажета за кажете за УПРАВДАНИЕ!!! Плащате в РУБЛИ има ГАЗ, не плащате в РУБЛИ няма ГАЗ, и ТОВА не го е казал СТАЛИН!