Дянков: Правителството закъсня, ще купуваме с 30-40% по-скъп газ

На първо време ще загубим, каза бившият финансов министър
Обновена: 3 май 2022 08:53 | 3 май 2022 08:40, Елка Василева
118
Дянков: Правителството закъсня, ще купуваме с 30-40% по-скъп газ
Снимка: архив, БГНЕС

„На първо време ще загубим – това трябва да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас. И ако видим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен етап, защото правителството закъсня, става въпрос за една разлика с 20-30-40 процента по-скъп газ. България това ще получи през следващите месеци”.

Още по темата
Това заяви пред Нова тв бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос колко ще ни струва текущата газова криза.

По думите му никой не е бил подготвен за  войната в Украйна. „Трябва да отчетем това. Правителството догонва. Но можеха да се направят някои неща веднага от този кабинет – преди месец-два, а не да се изчаква до този момента  с тази колеблива позиция за Украйна. Дали сме на страната на Украйна, дали стоим отстрани и гледаме. Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ.  В Катар, в Египет – има около нас производители. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път”, подчерта Дянков.

„Газът поскъпва навсякъде. И не само руският газ. В рамките до 2-3 години – до 2026 г., газът ще се увеличи два пъти. Няма вариант, при който нашият газ да стане по-евтин. Просто България е една от тези държави, при които увеличение ще се получи сега – и за в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, ако правителството не се колебаеше толкова”, подчерта бившият финансовият министър.

Според него трябва веднага да се подпомогнат бизнесите, които ще са най-засегнати от скъпото синьо гориво. „Това е работа на икономическото министерство, което говори с общи приказки, но досега не е направило нищо”, посочи Дянков.

„Ние вече сме въвлечени във война. На нас ни спряха газа. Правителството и парламентът трябва да са много по-решителни и да застанат на страната на Украйна. Няма място за колебливост от правителството. Нито от парламента. Крайно време е да покажем от коя страна сме, иначе само губим“, категоричен беше бившият вицепремиер.  

На въпрос трябва ли да се изпрати военна помощ за Украйна, той заяви: ”Всичко, което можем да направим за Украйнаq трябва да го направим в този момент. Всичко, за което ни помоли Украйна, включително оръжие. Всичко в рамките на нашите възможности”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май войната ще свърши скоро, щото Путин ще се гръмне в крака и то сам ако си спре износа и милиардите всеки месец, които печели от ЕС!
80
3
 
5
 
! Отговори
toti преди 2 години
Дай боже ВСИЧКО да поскъпне,така поне щат не щат ще ни направят цаплатите Европейски,а не както вие да живеете с такива заплти ,а народа да изнемогва !!! Аз съм за ШОКОВА ТЕРАПИЯ !!!
79
2
 
11
 
! Отговори
6 преди 2 години
сега продават гръцки домати за 7 лева
78
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КомунистKa, Cелянка управлява икономиката на България ... съсипят България комунистите начело с Госпожа Лъжа !! Глад иде !
77
3
 
14
 
! Отговори
ПП=ПОСТНА ПИЦА... преди 2 години
***... КАКВО ОЧАКВАХА..?
76
3
 
13
 
! Отговори
Пст преди 2 години
Типична българска черта, да дадеш власт на някой, който краде повече от предходния, защото си завиждал на същия, че той краде, а ти не си в далаверата.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
77 щото герберите казват така ли ?
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само малката постна пица не се беше изказвал скоро!
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България при управлението на Радев и пионките му от Орлов мост върви уверено към фалит!
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
типично българска черта - "да завиждаш на някой, който краде повече от теб"!
71
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постната пица Дянков, ... заради когото напуснаха България безброй образовани, млади българи. Некадърното счетоводителче Дянков, което направи куп поразии в стремежа си да угоди на още по-неграмотния си шеф Боко
70
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на Теб ти ядохме попарата..скрий се някъде,аман от съветници...
69
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БолиМХ, аз пазарувам хляб от кварталната фурна, а те са на ток, отоплявам и изстудявам на климатици, спрях да карам интензивно преди доста време, колата я ползвам от време на време. Толерирам покачване на цените до 200%, ще се справя дори и при такава инфлация и абсолютно нищо няма да ми липсва освен по-малката сума, която отделям за депозит в банката. БолиМХ, рушофилски диверсанти, купувайте мас за да имате с кво да мажете филиите заводски хляб зимата.
68
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато ти беше във властта,а и след това,крадяхте като за световно,а народа ядеше постна пица.Най-добре е да се скриеш и да не се изказваш така нагло и безцеремонно.Да се чудиш и на акъла на Виктор Николаев,че те кани за коментар.
67
5
 
5
 
! Отговори
H*HOBA преди 2 години
няма да са 30-40 % , а ще са 70-80 % !!! Двойно ще са ! Комунист като Крушевската *** управлява икономиката на България !!!
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е една от двете страни, на които им врътнаха кранчето.
65
3
 
5
 
! Отговори
С ЮМРУКА В ЕВРАЗИЯ преди 2 години
НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА ДА РАЗБИЕМ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ И ПОСЛЕ НИКАКВО ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА , НАРОДЪТ БЕДЕН, СМАЗАН УНИЗЕН, А СЛЕД ЕНЕРГИЧНАТА ИНФЛАЦИЯ БЪЛГАРИЯ ПРИЕТА В ЕВРАЗИЯ- МЪ КАК ТАМ МИН ЗАПЛАТА ЩЕ Е 70/100ЕВРО А НИЕ С 360ЕВРО, ТАКА ЧЕ ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ СРУТВАНЕ НА ДОХОДИТЕ И СЛЕД ТОВА ЕВРАЗИЯ И ТОГАВА МЛАДИТЕ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ОТ ЕВРОПА, МАЙНАТА ИМ НА ДОХОДИТЕ ЩЕ ИМАТ ИДЕОЛОГИЯ КОЯТО ЩЕ ГИ КРЕПИ, НАЛИ ТАКА.
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постната пица да не се изхожда чак от Америка по всички въпроси и най-вече за оръжия,а да дойде тук с цялото си семейство и да ръси мозък за това и онова.Защото войната е само на 300 км.от нас,а той си живурка спокойно на хиляди км.от тук.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постната пица Дянков, ... заради когото напуснаха България безброй образовани, млади българи.
62
4
 
10
 
! Отговори
Мъдрец преди 2 години
Дянко,Дянков,няма да са 30-40 % , а ще са 70-80 % !!! Двойно ще са ! Комунист като Крушевската *** управлява икономиката на България !!! Това чудо е водило само до национална катастрофа ! Никакви Македонии , никакви войни няма да съсипят България както това ще направят комунистите начело с Госпожа Лъжа !! Стягайте си коланите ,мъдурковци! Глад иде !